Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[PORÓWNANIE] Mail vs Thunderbird

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 Vitno

Vitno
  • 108 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 December 2012 - 17:08

Witam wszystkich! Jak w temacie, chciałbym porównać te dwa programy, który jest waszym zdaniem lepszy, jakie mają wady i zalety i co najważniejszy, który byście polecili. Czekam na opinie.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24340 posts

Posted 06 December 2012 - 17:15

Może napisz lepiej, czego oczekujesz od programu pocztowego. Bo w sumie, no, to one oba... działają. Po prostu. I ludzie biorą to, co lubią.

#3 Vitno

Vitno
  • 108 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 December 2012 - 17:26

Nie chodzi mi o tyle czego ja oczekuje, ale bardziej o to, że wielokrotnie spotkałem się z sytuacją, w której padały pytania, który wybrać i który jest lepszy, chciałbym aby tu było takie jasne porównanie tych dwóch programów. A odnośnie moich oczekiwań, to głownie oczekuję przeglądania poczty na kartach i dobrej synchronizacji z gmail-em.

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24340 posts

Posted 06 December 2012 - 17:42

IMHO 'który jest lepszy' to tak trochę bez sensu. Oba to po prostu programy pocztowe. Mail.app umie Exchange i jest chyba nieco lepiej zintegrowany z systemem, tyle z mojej strony zauważalnej wyższości. Gmail działa, poczta jak każda inna. Mail.app nie ma kart. Nie wiem, jak Thunderbird, w sumie nie rozumiem, po co pocztę w kartach czytać, ale to nie moja sprawa.

#5 trocu

trocu
  • 770 posts

Posted 06 December 2012 - 17:58

[...]w sumie nie rozumiem, po co pocztę w kartach czytać, ale to nie moja sprawa.

Właściwie z tych samych powodów dla których używa się kart w przeglądarce. Mam w skrzynce 3 takie wiadomości do których muszę wracać co kilka dni, więc po prostu trzymam je sobie otwarte w osobnych kartach. Dzięki temu przy restarcie aplikacji otwierają się automatycznie i czekają na swoją kolej. Pozdro

#6 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 06 December 2012 - 17:58

Ja mam problem z mailem. Często nie mogę zamknąć a uruchomić systemu bo jest zajęty.

#7 McTom

McTom

All work and no play...

• 3827 posts

Posted 06 December 2012 - 19:26

Thunderbird ma karty.

#8 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 06 December 2012 - 21:59

Tak, karty w TBi to jest bardzo duża zaleta tej aplikacji nad mail.app - chociaż na macu używam mail.app, to na wszystkich windach mam TBi. W mail.app fajne są auto chowające się foldery, np jak mam pogrupowane foldery tematycznie i subtematyczznie i coś przerzucam z inboxa do podfolderu, to po najechaniu kursorem w drag&drop się rozwija, a po puszczeniu chowa - w tbi się rozwinie i tak zostanie - co wkurza.

#9 vigg

vigg
  • 9 posts

Posted 15 December 2012 - 15:00

Potwierdzenie otrzymania wiadomości W Thunderbird jest funkcja umożliwiająca potwierdzenie otrzymania e-mail przez adresata. W Mail nie znalazłem tej funkcjonalności :-| Jeśli wiecie jak to ustawić proszę o pomoc ???

#10 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 15 December 2012 - 16:12

W Thunderbird jest funkcja umożliwiająca potwierdzenie otrzymania e-mail przez adresata.

W Mail nie znalazłem tej funkcjonalności :-|

Jeśli wiecie jak to ustawić proszę o pomoc ???

How to Request Read Receipts in Mac OS X Mail - About Email

#11 vigg

vigg
  • 9 posts

Posted 15 December 2012 - 17:09

Dziękuję za odpowiedź Jednak pozostanę przy Thunderbirdzie :D Pozdrawiam

#12 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 15 December 2012 - 20:36

No w TBi jest pełne DSN, również z pośrednich serwerów transmisji wiadomości - bardzo przydatne gdy nie wiadomo gdzie email 'znika' bez wieści.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users