Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad 3 vs. iPad 4 warto wymienić?

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 tomasov

tomasov
  • 581 posts
  • SkądPolska

Posted 04 December 2012 - 21:08

Panowie!Dokładnie od 4 miesięcy jestem w posiadaniu new iPad 3 w wersji 64GB wifi+cellular!Od niedawna jak wiecie jest iPad 4 i powiedźcie mi szczerze.......czy warto wymieniać iPada 3 na 4? Czy jest on naprawdę dużo lepszy?Jeśli tak to proszę o uzasadnienie dlaczego?Mam teraz mieszane uczucia :/

#2 Harrunio

Harrunio
  • 325 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 04 December 2012 - 21:15

nie, nie warto. Mimo tego że nie posiadam iPada to jednak należy zawuważyć że wyszedł również iPad mini który jest niczym innym jak tylko mniejszym iPadem 2. na tymże iPadzie mini wszystkie aplikacje mają działać tak samo płynnie jak na iPad 3 i 4 więc nie ma sensu wymieniać sprzętu na nowszy, zwłaszcza biorąc pod uwagę że nowy nie oferuje jakichś superficzerów.

#3 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 04 December 2012 - 21:18

Ja osobiście czekam na iPada 5, pogłoski chodzą, że będzie miał design zbliżony do Mini i iPhone 5, podejrzewam też, że będzie lżejszy i cieńszy. Jeżeli masz parcie na nowości, musisz je mieć i masz "siano" to kupuj. Wszystko się opłaca jak ma się pieniądze.

#4 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1436 posts
  • SkądWarsaw, Poland

Posted 04 December 2012 - 21:22

A ja się wypowiem bo mam The new iPad. Dla mnie osobiście nie opłaca się wymieniać bo szkoda pieniędzy, jest szybszy o ile? o 2-3 sekundy na grach? Warto dopłacać do takiej różnicy? Poza tym jak wiesz iPad 4 ma złączę Lighting, więc jeśli masz jakieś akcesoria do "trójki" to nie będą Ci pasować. Natomiast jeżeli chcesz mieć świadomość, że masz coś najnowszego i nie ma nowszego iPad'a niż 4 to się opłaca. Inaczej nie widzę najmniejszego sensu wymieniać 3 -> 4.

#5 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 04 December 2012 - 21:57

Jak już to czekaj na 5. W przypadku 3>4 nie ma to większego sensu.

#6 klopersss

klopersss
  • 733 posts
  • SkądKatowice, PL

Posted 04 December 2012 - 22:43

Ja również jestem posiadaczem The New iPad i uważam tak: jeśli wymieniać tego iPada to tylko na Mini a na 4 nie opłaca się w żadnym wypadku bo dosłownie 2 rzeczy są nowe (złącze i procek). Natomiast w Mini widzę więcej zastosowania bo jest bardziej mobilny a w moim przypadku jest to dla mnie ważne

#7 mar99

mar99
  • 829 posts
  • SkądKraków

Posted 04 December 2012 - 22:47

Ja również zamiast 4 wybrałem mini. Mobilność i waga wygrała nad parametrami. Poza tym Mini nie musi mieć tak dobrych bebechów bo ma mały ekran i nie obsługuje Retiny.

#8 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 December 2012 - 22:57

Tak, tylko Real Racing 3, Infinity Blade Dungeons pójdzie na max tylko na procku A6/A6X. Mówicie, że iPad 4 się nie opłaca, a jakoś samo Apple postanowiło wyrzucić 3jke z oferty a nie 2jke. 3jka ma za słabe GPU do tej rozdzielczości i moim zdaniem jest to jej wada fabryczna. iPad Mini to w ogole pomijam bo to byl zabytek już w dniu premiery.

#9 mar99

mar99
  • 829 posts
  • SkądKraków

Posted 04 December 2012 - 23:14

Tak, tylko Real Racing 3, Infinity Blade Dungeons pójdzie na max tylko na procku A6/A6X. Mówicie, że iPad 4 się nie opłaca, a jakoś samo Apple postanowiło wyrzucić 3jke z oferty a nie 2jke. 3jka ma za słabe GPU do tej rozdzielczości i moim zdaniem jest to jej wada fabryczna. iPad Mini to w ogole pomijam bo to byl zabytek już w dniu premiery.

Przeczytaj uważnie co kierowało moim wyborem i nie neguj mojej subiektywnej opinii.

#10 tomasov

tomasov
  • 581 posts
  • SkądPolska

Posted 04 December 2012 - 23:33

Widziałem na żywo iPada mini i wyświetlacz to jakaś porażka!Jak już to tylko retina a jeśli chodzi o 4 to nie chcę zaspokoić tylko myśli że mam NAJNOWSZY model ale czy jest wart swojej ceny?Jeśli 3 od 4 bardzo się nie różni więc chyba dam sobie spokój z wymianą!Dzięki za odpowiedzi!

#11 Maxavelli

Maxavelli
  • 1040 posts

Posted 05 December 2012 - 00:52

Sztuka za sztuke bez doplat warto. Inaczej nie warto.

#12 Creator

Creator
  • 132 posts
  • SkądElbląg, PL

Posted 05 December 2012 - 00:55

Posiadam trójkę i na chwilę obecną nawet gdyby apple za darmo chciałoby wymienić mi trójkę na czwórkę nie zgodziłbym się. Różnicy na speedtestach nie ma żadnych, ekran świeci brzydszą bardziej żółtawą barwą a do tego dochodzi nowe złącze, do którego nie ma wcale akcesoriów np. stacja dokująca o ile w iPhonie jestem wstanie się bez niej obyć to w iPadzie uważam ją za niezbędny dodatek. Moim zdaniem apple wydało nową wersję iPada tylko i wyłącznie po to aby nie rozprzestrzeniać już wśród nowych użytkowników urządzeń z 30 pinem - dlatego też wycofali ipada 3 z oferty, oferowałby on to samo co czwórka tylko, że taniej - brak realizacji zamierzonego celu. Poza tym w iPadzie 4 zostało wolne miejsce po usunięciu starego docka i spokojnie mogli wsadzić głośniki stereo jednak tego nie zrobili - kolejny dowód na to, że upgrade został olany i podyktowany tylko i wyłącznie chęcią eliminacji 30-pina.

#13 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 05 December 2012 - 01:57

Różnicy na speedtestach nie ma żadnych

Nie wiem czy jest sens prosic o udowodnienie bo to oczywista nieprawda.

#14 Creator

Creator
  • 132 posts
  • SkądElbląg, PL

Posted 05 December 2012 - 02:18

Nie wiem czy jest sens prosic o udowodnienie bo to oczywista nieprawda.

Może "żadnych" w dosłownym znaczeniu to za duże słowo ale o jakich różnicach można tu powiedzieć... to że gra włączy nam się w 7 sek albo 8,5 sek podczas napisu "loading..."?
Bo z tego co zaobserwowałem to jedyna różnica. Przy graniu nawet w najbardziej wymagające gry nie ma żadnego spadku wydajności ani w iPadzie 3 ani 4 - ok, żeby ktoś zaraz mi tutaj nie wypomniał: jedyna gra, przy której zauważyłem taki spadek to NOVA 3 przy ustawieniu grafiki na retine - być może na iPadzie 4 byłoby lepiej ale się nie wypowiem bo nie testowałem. Cała reszta gier działa równie dobrze na obu generacjach iPadów, w aplikacjach wszystko działa bardzo podobnie, safari wczytuje strony niemal jednocześnie a nawet zdarza się, że trójka wygrywa.

Swoją drogą dla mnie kolejny dowód, że w przypadku tego typu urządzeń jaranie się liczbami w benchmarkach nie ma sensu. Jak widać różnica w liczbach duża a w działaniu żadna bardzo niewielka.

#15 Łukasz Y

Łukasz Y
  • 34 posts

Posted 05 December 2012 - 04:21

[QUOTE=Creator;2026598]ekran świeci brzydszą bardziej żółtawą barwą /QUOTE]

:D, widać że piszesz takie bzdury chyba żeby się samemu pocieszyć. Właśnie ekran to przepaść na korzyść 4. Miałem trzy Ipady 3 i dwa Ipady 4. Ekran w ipadzie 4 lg jest znacznie lepszy od samsunga z 3 (jeżeli w 4 jest żółtawy ekran to z pewnością z samsungami z zapasów magazynowych od 3). W 4 nie ma problemu z bleedingiem który w 3 jest duży. Nowe złącze jest lepsze z prostego powodu - jest przyszłościowe... Poza tym trójka jest uśmiercona przez apple bo 4 dopiero z lepszym procesorem powinna być 3 od samego początku. Oto moje fotki Ipada 4.

#16 tomasov

tomasov
  • 581 posts
  • SkądPolska

Posted 05 December 2012 - 12:19

Rzecz w tym,że ekran swojego iPada 3 przetestowałem wielokrotnie i nie zauważyłem najmniejszych skaz w postaci jakiś plam czy przebarwień!Trudno mi sobie teraz wyobrazić,że 4 ma lepszy ekran ale.......nie widziałem,to się nie wypowiem :)

#17 adrian4808

adrian4808
  • 39 posts

Posted 09 December 2012 - 19:25

Witam, Ja przeszedłem z iPada 2 na iPad 4. Jestem w 100% zadowolony z tej decyzji. Co mnie nakłoniło do tej, że decyzji a mianowicie -dużo surfuję po internecie, a szczególnie na iPadzie-jest to znacznie wygodniejsza metoda, niż korzystanie z macbook'a(mobilność) + -Dużo gram na iPadzie,ale po co zmieniać iPada 2 na 4? a to dlatego iż gry działają lepiej,znacznie płynniej ,najnowsze gry są zoptymalizowane pod nowe urządzenia(posiadają lepszą grafikę w grach, i jest to zauważalne gołym okiem!!) +Procesor A6x znacznie wydajniejszy od A5x blisko 3 razy!! oraz karta graficzna wydajniejsza 4 razy! -Większa pojemność ,mój iPad 2 miał tylko 16Gb pamięci które zapełniłem już po 2 dniach! +więc iPad 4 z 32GB -codziennie rozmawiam przez skype +nowa lepsza kamera(jakość jak w iPhone 4!)znaczna poprawa jakości rozmów wideo! To były główne powody dla których postanowiłem zmienić iPada 2 na 4

#18 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 09 December 2012 - 19:42

Z tymi wykrzyknikami to mam wrazenie ze czytam wypowiedz pracownika sklepu dla idiotow, na dodatek polowa to bzdura :D Kamery w iPad 2 i iPhone 4 sa takie same (720p i VGA). A5X jest w ipad 3 a nie 2 A6X od A5X jest graficznie wydajniejszy okolo 2x a procesor okolo 2,5.

#19 Michasss8

Michasss8
  • 1515 posts
  • SkądLeszno

Posted 09 December 2012 - 19:58

Kamery w iPad 2 i iPhone 4 sa takie same (720p i VGA).

To prawda, ale ta z iPada 2 wypada o wiele gorzej, przynajmniej w moim odczuciu.

Pozdrawiam

- - - Połączono posty - - -

Ogólnie wydawało mi się, że iPad 2 ma gorszą kamerę, nie jak iPhone 4. Coś mi się o uszy obiło, że taką jak 4 dostał dopiero iPad 3.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users