Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Podgląd zawartości folderów problem...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 michalss007

michalss007
  • 10 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 17:29

Witam mam problem z folderami zaznacze że od zawsze praktycznie uzywałem komputerów z systemem windows i od troche ponad miesiaca zdecydowałem sie kupić iMaca 27 zainstalowałem system mountain lion 10.8.2 i jestem ogólnie zachwycony tym systemem oraz nie wrócił bym napewno do windowsa ale jest jeden mały ale jak sie okazuje denerwujący problem bo zajmuje sie fotografią i mam bardzo duzo folderów z zdjęciami co powoduje że ciężko jest mi odszukać wizualnie jakis folder w windowsie miałem na ikonie 4 miniaturki tego co jest w środku znalazłem nawet problem który byłby dla mnie zbawieniem jednak niestety nie działa na tym systemie czy zna ktoś jakis sposób jakąś wtyczke program cokolwiek co by mi pomogło ? z góry dziękuje za pomoc

PS. to jest program o którym pisąłem o dokładnie taki efekt mi chodzi [url=http://www.kickman.com]Mac OsXP Folders[/url]

#2 shaper

shaper
  • 171 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 06:33

Może spróbuj iPhoto albo Picasa? Dobre programy do ogarnięcia dużej bazy fotografii.

#3 darecki86

darecki86
  • 65 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 09:06

Witam mam problem z folderami zaznacze że od zawsze praktycznie uzywałem komputerów z systemem windows i od troche ponad miesiaca zdecydowałem sie kupić iMaca 27 zainstalowałem system mountain lion 10.8.2 i jestem ogólnie zachwycony tym systemem oraz nie wrócił bym napewno do windowsa ale jest jeden mały ale jak sie okazuje denerwujący problem bo zajmuje sie fotografią i mam bardzo duzo folderów z zdjęciami co powoduje że ciężko jest mi odszukać wizualnie jakis folder w windowsie miałem na ikonie 4 miniaturki tego co jest w środku znalazłem nawet problem który byłby dla mnie zbawieniem jednak niestety nie działa na tym systemie czy zna ktoś jakis sposób jakąś wtyczke program cokolwiek co by mi pomogło ? z góry dziękuje za pomoc

PS. to jest program o którym pisąłem o dokładnie taki efekt mi chodzi Mac OsXP Folders

Błagam, jakiś przecinek, jakaś kropka! Gdzie jest moderator?

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 17:57

Jeszcze jeden przypadek z cyklu "bo na łindołs było" . Wystarczy przecież:

- odpowiednio nazywać folder(y).
- przeglądać foldery z fotkami w trybie miniatur.
- używać softu do organizacji fotek.

Masz przecież do tego celu systemowe iPhoto lub np. płatne Photo Mechanic – prosta alternatywa dla produktów Adobe i Apple | FotoManiaK.pl Zapoznaj się także najpierw z możliwościami systemu zamiast utrudniać sobie pracę takimi windzianymi pierdołami.

#5 michalss007

michalss007
  • 10 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 19:38

Więc tak zaczne od początku :) iphoto bardzo mi sie spodobał jednak niestety kopiuje on zdjęcia do własnej bazy danych przez co zajmują 2 razy więcej miejsca a w przypdku gdy mam ich prawie 250GB jest to istotna kwestia :) jeśli ktoś z was zna program który jest tak przejrzysty jak iphoto ale nie kopiuje zdjęć do własnej bazy danych to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :) co do podpisywania to co prawda mam popodpisywane foldery ale jestem wzrokowcem i bardzo ułatwiało mi to prace :) i pytanie co da mi przeglądanie w trybie miniatur ? pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie :)

#6 marek.k

marek.k
  • 69 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 19:42

Proszono Cie już abyś pisał jak człowiek.

#7 atol

atol
  • 79 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 19:43

iPhoto --preferencje --zaawansowane --odznaczyć "Kopiuj zdjęcia do biblioteki iPhoto" :roll:

#8 michalss007

michalss007
  • 10 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 20:18

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie [URL="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]TO[/URL].

- - - Updated - - -

Przepraszam za pisownie, zawsze miałem z nią problemy, ale obiecuje poprawę :) Problem tkwi w tym, czy iPhoto samo usunie nagromadzoną bazę danych, zwalniając tym samym miejsce na dysku, oraz czy jeżeli usunę coś w programie, chodzi np. o zdjęcie czy zostanie usunięte od razu z komputera ? ( mam nadzieje że teraz jest ok:)

#9 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 20:42

1. A co ci daje zobaczenie 4 g...wnianej jakości miniatur na folderze a-la winda ? Też jestem wzrokowcem więc oprócz stosowania innych narzędzi & metod - przełączam na widok miniatur & w opcjach widoku powiększam ich rozmiar na max. 2. iPhoto tworzy kopie i pracuje się tylko na nich aby był możliwy powrót do stanu oryginalnego. Jak temu zaradzić napisał wcześniej @atol.

#10 michalss007

michalss007
  • 10 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 23:11

1. Powiem to na takim przykładzie masz 3 napoje Cole, Fantę, Sprite w oryginalnych butelkach i te same napoje w mlecznie białych po maślance np. i są po prostu podpisane markerem nazwami :) musisz jak najszybciej wybrać Cole, to na pewno prędzej znajdziesz w oryginalnej butelce, bo wiesz ze jest czarna :) mam nadzieje, że nie namieszałem za bardzo, ale po prostu mam tak samo z folderami kojarzę, że na folderze z moich 20 urodzin był kolega w czerwonej koszulce :) no to się rozpisałem trochę 2. Wyświetlane przez iPhoto albumy z głównym zdjęciem w zupełności mi wystarczą proszę mi tylko powiedzieć czy muszę je wszystkie usunąć i dodać od nowa już z zaznaczoną funkcją aby iPhoto nie kopiowało do bazy, czy może jest inny sposób ?

#11 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 23:31

1. Wiem o co Ci chodzi, ale podstawą szybkiej i przyjemnej pracy to właściwie opisane i skatalogowane zdjęcia - zatem otwierasz po prostu folder "moje 20 urodziny" i tam w zbiorze fotek znajdujesz plik o nazwie "kolega w czerwonej koszulce". Ewentualnie korzystasz ze Spotlighta i wtedy docierasz błyskawicznie do potrzebnego pliku. Przerzuć po prostu "kojarzenie" na Mac OS X :-). Jak pracujesz z dużą ilością fotek to niestety raczej nie obędzie się bez solidniejszego softu do katalogowania jaki poleciłem wcześniej (Photo Mechanic i podobne).

2. Oczywiste iż tę funkcję trzeba odhaczyć przed dodaniem plików. Teraz upewnij się iż posiadasz jeszcze na innym nośniku wszystkie oryginały.

#12 michalss007

michalss007
  • 10 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 00:05

1. A czy podany przez ciebie program posiada tak przejrzysty wykaz albumów jak iPhoto, czy tylko listę po boku ? 

2. Więc już wiem, że muszę wszystko usunąć i wgrywać od nowa z odhaczoną funkcją, tylko teraz moje pytanie jest takie, bo wgrałem 2 testowe foldery i przykładowo chce wybrać najlepsze ujęcia, a prześwietlone itp. na stałe wyrzucić i z iPhoto i z folderu, po prostu się ich pozbyć na dobre, czy jest taka możliwość ?

#13 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 11:57

1. Oczywiście jeśli wystarcza Tobie w zupełności funkcjonalność iPhoto to nic "na siłę" , ale warto czasem sprawdzić jakąś alternatywę. Ja podałem tylko przykładowy soft który wcale nie musi dla Ciebie być funkcjonalny ani nawet potrzebny - zatem sprawdź co i jak pobierając demo lub triala. W końcu to ma być przydatne narzędzie dla Ciebie.

2. Dlaczego ma niby nie być takiej możliwości ? Kasujesz i już. Skorzystaj z pomocy iPhoto w celu dokładniejszych informacji.

P.S. Jeśli nagrasz fotki bezpośrednio poprzez iPhoto to taka płytka będzie czytelna wyłącznie dla tego programu. W takim wypadku należy użyć funkcji "Export". Jeszcze raz odsyłam w tej kwestii do pomocy iPhoto.

#14 michalss007

michalss007
  • 10 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 12:49

Właśnie nie wiem czy mam coś źle ustawione, ale dodaje np. katalog ze zdjęciami z biurka o nazwie „urodziny” i wszystko pięknie mam jako album w iPhoto, ale chce zmienić nazwę albumu na „moje urodziny” zmieniam i nazwa jest nowa, ale tylko w iPhoto, bo gdy włączam katalog z biurka to ma nadal nazwę „urodziny”, czyli nie zmieniona, to samo się tyczy tego jak chce usunąć coś po prostu usuwa się z albumu iPhoto, a nie z katalogu źródłowego.

#15 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 13:06

Zgadza się gdyż wszelakie zmiany będą wyłącznie w iPhoto. On nie ingeruje w oryginały z powodów o których pisałem wcześniej - jak coś pójdzie nie tak zawsze będziesz miał pierwotne oryginały do dyspozycji. To chyba lepsze niż ich późniejsze odzyskiwanie. Jeśli chcesz dokonać zmian o jakie Tobie teraz chodzi - zrób je na katalogach oryginalnych (źódłowych).

#16 mastyn

mastyn
  • 39 postów
  • SkądHelsingborg, SE/ Kraków/Gdynia, PL

Napisano 03 maja 2013 - 11:29

Jeśli chodzi o bibliotekę fotograficzną i widok Findera, to polecam "kolumny". Sam zajmuję się fotografią i do szybkiego prostego przeglądania katalogów ze zdjęciami jest najlepszy (strzałka w prawo, podgląd, w lewo i następne). Wiem jaki to jest problem kiedy katalogi są opisane datami, a same fotografie numerami, wtedy nawet Spotlight nie pomoże. Nazywanie każdego zdjęcia gdy ma się ich setki tysięcy z 10 lat, to strata czasu tym bardziej, że zawsze jest sporo tych zostawionych "na później". Jeśli zajmujesz się fotografią profesjonalnie to zakładam, że używasz programów do edycji zdjęć. Moim zdaniem i dla moich potrzeb najlepszymi są Lightroom oraz Aperture. Oba posiadają obsługę bibliotek. PS. teraz widzę, że trochę odgrzałem kotleta :) sorry.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych