Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad I generacji - czy to normalne, że tak wolno działa?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 30 listopada 2012 - 00:07

Mój 2,5-letni iPad 64GB/3G bez jakiegokolwiek JB, z wieloma GB wolnej pamięci przycina się, tak że jego użytkowanie jest baaardzo mało komfortowe. Mam go od nowości, zawsze na bieżąco aktualizowałem, nie instalowałem zbyt wielu programów - służy mi głównie do internetu, poczty, zgrywania i przeglądania zdjęć w podróży, prostych gierek, ot takie zastosowanie kanapowo - kibelkowo - podróżnicze. Od pewnego czasu zaczyna mnie coraz bardziej wkurzać to, że strony internetowe zacinają się podczas ładowania, przycina się wywoływanie klawiatury podczas wpisywania np. adresu w przeglądarce, często opóźnia się reakcja przycisku Home, w sumie są to objawy podobne do tych, które mam w ~6-7-letnim tablecie z procesorem 1GHz i Windowsem XP (HP TC-1100). Nie chce mi się wierzyć, że 2,5-letni sprzęt Apple nie jest w stanie sprawnie obsługiwać oryginalnego, firmowego iOS-a...

#2 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopada 2012 - 07:50

Taki już jego urok. Wielozadaniowość i powiadomienia to dużo jak na sprzęt z 256mb pamięci.

#3 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 30 listopada 2012 - 08:12

Mój 2,5-letni iPad 64GB/3G

Ten okres to w elektronice całe wieki. Nawet nie pamiętam ile już sprzętu wymieniłem od czasów zakupu iPada 1.

#4 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 30 listopada 2012 - 08:20

No niestety iPad pierwszej generacji to nie będzie teraz demon prędkości, oczywiście dla pewnego grona ludzi będzie on chodził całkiem normalni ale Ci którzy się przesiadają na nowsze generacje jest więdzą jak wolno chodzi teraz. Raz na jakiś czas ładuje swojego iPhone'a 2G i wieki miną zanim on się włączy gdy jest rozładowany. Niestety taki urok starych urządzeń.

#5 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 30 listopada 2012 - 09:21

Hmmm... mój 4-letni laptop z Win7, 5-letni telefon z Symbianem i parę innych wiekowych sprzętów działają bez zarzutów... Mają oczywiście problemy w niektórych sytuacjach, ale do normalnego użytku nadają się bez problemów... A to co się dzieje z iPadem strasznie mnie rozczarowało i całkiem zniechęciło do jakichkolwiek innych urządzeń tego producenta...

#6 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 30 listopada 2012 - 09:26

Hmmm... mój 4-letni laptop z Win7, 5-letni telefon z Symbianem i parę innych wiekowych sprzętów działają bez zarzutów... Mają oczywiście problemy w niektórych sytuacjach, ale do normalnego użytku nadają się bez problemów... A to co się dzieje z iPadem strasznie mnie rozczarowało i całkiem zniechęciło do jakichkolwiek innych urządzeń tego producenta...

Wydaję mi się, że laptop to trochę co innego. A Symbian? Taa... Mój iPad pierwszej generacji 32 GB, działał bez zarzutów, więc nie wiem dlaczego Twój muli, wgraj soft od nowa i zobacz.

#7 michak80

michak80
  • 430 postów
  • SkądKijów ( Ukraina )

Napisano 30 listopada 2012 - 10:35

tez uważam ze powinieneś wgrać soft od nowa. Ja rozumiem ze iPad 1 nie jest demonem szybkości ale bez przesady. Powinien działać w miarę fajnie. Mam iPada 3 a przyjaciółka iPada 1. Oczywiście bezpośrednie porównanie pokazuje ze jest zdecydowanie wolniejszy ale spokojnie można używać.

#8 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 30 listopada 2012 - 17:46

To znaczy mam go przywrócić do ustawień fabrycznych? A czy potem przy synchronizacji z iTunes wrócą moje wszystkie dane, programy, ustawienia, itd.???

#9 neo2006a

neo2006a
  • 90 postów

Napisano 30 listopada 2012 - 17:46

Podstawa to nie instalować kazdego nowego iosa tylko zostać np na 4.3 (JB). Ios 5 i 6 niewiele wnoszą dla poczciwego ipada.

#10 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 30 listopada 2012 - 18:18

Tyle peanów się naczytałem jaki to genialny i przyjazny dla użytkownika jest Apple i sądziłem, że skoro przestają aktualizować OS w iPadzie I gen., to zatrzyma się on na wersji płynnie i sprawnie działającej na tym hardware. Okazało się, że się bardzo pomyliłem... do końca wgrywałem wszystkie aktualizacje, no i okazało się, że "o jeden most za daleko" :-( Obecnie mam 5.1.1 i jest to wersja ponad siły mojego ipada... Ale grzebał w tym nie będę, już zdecydowałem, że był to mój pierwszy i ostatni produkt tej firmy i przesiadam się na Metro UI :-)

#11 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 30 listopada 2012 - 18:33

Bo to nie trzeba czytać peanów, tylko opinie na forum ;) Apple zabiło iPhone 3G ostatnim softem 4.2.1 bodajże, podobnie iPada, podobny los spotka zapewne 3GS i iPada 2. Chyba tylko iPhone 2G został ze znośnym najwyższym softem i działa płynnie. To normalne, że najwyższy soft jest pisany pod nowe urządzenia i stare mają prawo niedomagać. Nikt nie będzie robił nowego oprogramowania optymalizowanego pod stary sprzęt, tylko pod nowszy i wydajniejszy.

#12 neo2006a

neo2006a
  • 90 postów

Napisano 30 listopada 2012 - 19:46

Tyle peanów się naczytałem jaki to genialny i przyjazny dla użytkownika jest Apple i sądziłem, że skoro przestają aktualizować OS w iPadzie I gen., to zatrzyma się on na wersji płynnie i sprawnie działającej na tym hardware. Okazało się, że się bardzo pomyliłem... do końca wgrywałem wszystkie aktualizacje, no i okazało się, że "o jeden most za daleko" :-( Obecnie mam 5.1.1 i jest to wersja ponad siły mojego ipada... Ale grzebał w tym nie będę, już zdecydowałem, że był to mój pierwszy i ostatni produkt tej firmy i przesiadam się na Metro UI :-)

Życzymy szybkiego powrotu, bo wrócisz na pewno :D

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 01 grudnia 2012 - 00:27

Bzdury pieprzycie... że tak kolokwialnie powiem. Mam iPada 3 i iPada 1 i o ile iPad 1 jest muł w porównaniu do iPad3, to na 5.1.1 chodzi całkiem przyzwoicie i nic się nie przycina, więc wszystkie narzekania są trochę przesadzone. Jak źle działa należy zrobić restore, jeżeli ma się JB to tym bardziej ma prawo źle działać. Na czystym 5.1.1 iPad1 działa przyzwoicie i płynnie.

#14 Netty

Netty
  • 123 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 01 grudnia 2012 - 00:41

Bzdury pieprzycie... że tak kolokwialnie powiem. Mam iPada 3 i iPada 1 i o ile iPad 1 jest muł w porównaniu do iPad3, to na 5.1.1 chodzi całkiem przyzwoicie i nic się nie przycina, więc wszystkie narzekania są trochę przesadzone. Jak źle działa należy zrobić restore, jeżeli ma się JB to tym bardziej ma prawo źle działać. Na czystym 5.1.1 iPad1 działa przyzwoicie i płynnie.

W pełni się z tym zgadzam, zatrzymaniem iPada moje córci na iOS 5.1.1 i chodzi płynnie, a na dodatek ma lepsze mapy i YouTube niż ja na iPad 3 :-(

#15 marwaldo

marwaldo
  • 55 postów
  • SkądGda

Napisano 15 grudnia 2012 - 17:37

Naprawdę wątpię zeby uśmiercali iPada 2 który jak przypomnę jest nadal w sprzedaży :) pozdrawiam.

#16 Mac_iek

Mac_iek
  • 3 postów

Napisano 31 grudnia 2012 - 14:57

Mój iPad 1 tez chodził dość wolno ale pozamykalem aplikacje które były włączone (koło 60) i wrócił do życia. Ale problem mam taki ze często wychodzi mi z aplikacji m.in z Apple store, z safari jak mam otwarta stronę TVN 24, z aplikacji wprost jak ściągać nowy numer i wielu innych. Przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomogło.

#17 neo2006a

neo2006a
  • 90 postów

Napisano 31 grudnia 2012 - 18:09

Mam to samo. To wina małej ilości pamięci RAM. Niestety 256MB już nawet nie wystarcza do niektórych stron ale akurat ten problem można obejść używając Opery, która ma mniejsze zapotrzebowanie na pamięć. Osobiście uważam że to i tak rewelka ile Apple wyciągnęło z tego 1 rdzenia i 256MB. Wystarczy popatrzeć na Androida, ile tam gigaherców i gigabajtów potrzeba żeby sam interfejs płynnie chodził :D

#18 bercikzb

bercikzb
  • 190 postów

Napisano 31 grudnia 2012 - 21:08

O ile dobrze pamiętam ,to iPad 1 i iPhone 3gs wyszły w podobnym czasie. Mojemu iPhonowi 3gs znacznie ulżył JB. Wywaliłem cienie pod ikonami, oraz zbędnych deamonów postawiło go na nogi.Jestem zszokowany ,że mój iPhone z 2009 działa super płynnie na prawie najnowszym oprogramowaniu(5.0.1). Polecam zrobić JB i ubić deamony które nie sposób wykorzytać pod iPadem.

#19 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 01 stycznia 2013 - 11:45

Życzymy szybkiego powrotu, bo wrócisz na pewno :D

Raczej wątpię. Zamiast kupować nicniemającego staruszka, z odrobiną ramu, lepiej kupić coś nowszego, na czasie.
Ja tak zrobiłem i nie tęsknię do Apple.

#20 neo2006a

neo2006a
  • 90 postów

Napisano 01 stycznia 2013 - 12:00

Chyba nie zrozumiałeś aluzji...

#21 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 stycznia 2013 - 19:13

O ile dobrze pamiętam ,to iPad 1 i iPhone 3gs wyszły w podobnym czasie.

3GS Czerwiec 2009
iPad Marzec 2010

10 miechow, raczej nie jest to podobny czas ;p

#22 neo2006a

neo2006a
  • 90 postów

Napisano 01 stycznia 2013 - 21:48

Ipad 1 to bebechy z Iphone4 tyle że o połowe mniej ramu i to go zabija.

#23 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 stycznia 2013 - 22:02

I znów daty premier sugerują, że iPhone 4 to bebechy iPad 1 z dorzuconym ramem a nie tak jak piszesz ;p

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych