Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iphone 4s czy galaxy note 2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#1 focus1987

focus1987
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2012 - 09:20

Witam koleżanki i kolegów. Aktualnie posiadam iPhone 4s i zastanawiam się nad zmianą na note 2 - co o tym sądzicie? Mieliście styczność z note 2, żeby się z nim zapoznać? Od razu powiem, że rozmiar note 2 mnie nie przeraża. Używam telefonu przede wszystkim do dzwonienia, internetu(bardzo dużo) i zależy mi na czymś na wzór Office, czego na iOS nie mogę znaleźć, a wiem że na Android jest. Proszę Was o pomoc w wyborze :)

#2 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 29 listopada 2012 - 09:25

Masz na iOS pakiet iWork: Pages, Keynote i Numbers.

#3 focus1987

focus1987
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2012 - 09:30

Miałem tą aplikację, ale nie do końca spełnia moje oczekiwania - najbardziej zależy mi na odpowiedniku Excel, a niestety Numbers okazały się dla mnie nie do końca trafione i moje prawie 40zł poszło trochę w błoto. Nie mówię, że to zła aplikacja, ale niestety nie spełnia moich oczekiwań. Dodatkowo do pracy to jednak ekran wydaje mi się trochę za mały w iPhone i dlatego pytam, czy są forumowicze, którzy używali note 2, albo nawet 1, żeby się opowiedzieli, czy jest taka zamiana opłacalna

#4 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 29 listopada 2012 - 09:32

Może powiem swoja opinie, mam nadzieję że w miarę obiektywną. Moim zdaniem ciuuut innej kategorii są to telefony, mi się zawsze wydawało że Note/Note II to telefony takie biznesowe (przez swój rozmiar). Bawiłem się nim i całkiem fajne sprawiał wrażenie, ten duży ekran jest fajny ale nie wiem czy na dłuższą mete będzie wygodny ale mówisz, że Tobie nie przeszkadza duży ekran więc ten problem można wyeliminować od razu. Co do samego Androida, jak to w S III było tak jest i w Note II, widgetów nawalone, przez co ma się wrażenie że ekran nie ma 5.5". Może to i lepiej? Zależy od użytkownika, co do ścięć to nie zauważyłem jakichś większych. Rysik w zestawie to jednak fajna sprawa. Wiec sądze, że sam musisz pójść i się pobawić Note II żeby zobaczyć czy Ci odpowiada.

#5 focus1987

focus1987
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2012 - 09:40

Android dla mnie też nie jest jakimś problemem, bo przed 4S miałem galaxy S i byłem naprawdę zadowolony z tamtego telefonu. Potem trochę zajęło mi przeskoczenie na iOS - brakowało mi przycisków powrotu itp na dole, ale potem odkryłem, że da się bez problemu żyć bez nich. iOS dla mnie jest rewelacyjny, działa mega płynnie, nie miałem przez prawie rok ani jednego zawahania systemu, więc stoję przed ciężką decyzją. Nowy note kosztuje ok 2100-2200, za 4S nie wiem czy dostanę 1400, więc do dopłaty trochę będzie, ale coś ze skarpety wyczaruję może :)

- - - Połączono posty - - -

Dzięki Maciek za opinię, natomiast w Krakowie nie mogę znaleźć miejsca, gdzie mógłbym pobawić się tym telefonem. W komisach nie chcą włączać, nie wiedzieć czemu. W Media i Saturn z reguły są wyłączone i umieszczone w gablotach, więc też odpada:(

#6 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 29 listopada 2012 - 09:46

Więcej dostaniesz niż 1400 zł, wystarczy że spojrzysz na allegro to zobaczysz że licytacje są powyżej 1400 zł, więc jak będzie dobra aukcja to i więcej dostaniesz i mało będziesz musiał dołożyć do Note II ;)

Dzięki Maciek za opinię, natomiast w Krakowie nie mogę znaleźć miejsca, gdzie mógłbym pobawić się tym telefonem. W komisach nie chcą włączać, nie wiedzieć czemu. W Media i Saturn z reguły są wyłączone i umieszczone w gablotach, więc też odpada:(

W Plusie powinny być, na pewno w Krakowie jest jakiś duży salon Plusa gdzie stoją wystawione. Niestety nie wiem jak jest w innych sieciach czy są powystawiane.

#7 focus1987

focus1987
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2012 - 09:52

No w Play, T-mobile i Orange nie było, a do Plusa nie miałem jakoś po drodze:) ale poszukam - dzięki za informację A czy ktoś jeszcze ma/miał styczność z NOTE?

#8 bohen25

bohen25
  • 127 postów
  • SkądToruń

Napisano 29 listopada 2012 - 13:21

Sprzedałem Ip4, z 5 przegięcie, jakiejś niedoróbki nie będę kupował, żeby później go 15 razy reklamować. Bawiłem się Note II. Jestem zachwycony, przenoszę numer do Orange, tel biorę za 99, abo 159, wszystko free, 6 miesięcy abo jest za darmo, czego chcieć więcej. Telefon naprawdę wymiata, w końcu można robiś co się podoba a nie na co pozwalają. Pozdrawiam

#9 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 29 listopada 2012 - 13:26

Sprzedałem Ip4, z 5 przegięcie, jakiejś niedoróbki nie będę kupował, żeby później go 15 razy reklamować. Bawiłem się Note II. Jestem zachwycony(...)

10/10

#10 offca86

offca86
  • 52 postów
  • SkądBristol, UK

Napisano 29 listopada 2012 - 13:59

Może ja dodam swoje dwa grosze, posiadałem noteI i kilka dni temu bawiłem się noteII powiem Ci że telefony są świetne, no na prawdę bajka ale jak się siedzi z telefonem w domu...jeśli trzeba już z nim gdzieś wyjść włożyć go do kieszeni (mówię tu o noteI) i kucnąć to miałem wrażenie że zaraz mi spodnie rozerwie albo telefon pęknie, na szczęście nic takiego się nie zdarzyło ale było bardzo nie wygodnie, mówię było ponieważ po miesiącu sprzedałem ten telefon i kupiłem mniejszy moim zdaniem telefon z ekranem powyżej 5'' to już przesada.

#11 adkaaaaa5

adkaaaaa5
  • 44 postów
  • SkądDzierżoniów, Poland

Napisano 29 listopada 2012 - 14:07

Ja mogę tylko porównać Iphone 4s do pierwszej wersji Galaxy Note. Również uważałam, iż nie przeszkadza mi jego wielkość- wprost cieszył mnie ogromny ekran i obsługiwanie go również za pomocą rysika. Fakt rysik galaxy note to naprawdę fajna sprawa, ogólnie telefon też niczego sobie, ALE jednak przy codziennym użytkowaniu Note okazał się niewygodny... Trzymanie go w kieszeni jest prawie niemożliwe, a już na pewno jest niewygodne, to samo z obsługiwaniem go jedną ręką (bardzo niewygodne) poza tym bałam się, że telefon wyleci mi z kieszeni i upadnie, a koszt wymiany wyświetlacza w tym modelu to jakieś 800-900 zł, sam wyświetlacz kosztuje ok. 700 zł, dlatego zawsze musiałam nosić go w torebce, plecaku czy czymkolwiek bojąc się, aby telefon mi nie wypadł. Poza tym jeśli przyzwyczaiłeś się do praktycznie idealnego działania iOS to możesz być rozczarowany działaniem Androida, który jednak czasem ma jakieś spowolnienia, przycięcia, a i aplikacje potrafią nagle zaprzestać działania. To takie moje subiektywne wrażenia. Zawsze miałam samsungi począwszy od S+, SII, Note skończywszy na s3- fakt oferują one bardzo dobre parametry i potrafią działać jak małe komputerki, tyle, że nie działają tak płynnie jak iOSy i tą różnicę się czuje... Mając iphone nie zdecydowałabym się wrócić do Samsunga... Jeśli jednak Ty nie obawiasz się niewygody związanej z wielkością Note oraz przesiadki z iOS na Androida to być może Note 2 spełni Twoje oczekiwania. Opinia, którą napisałam jest moim subiektywnym odczuciem i nie narzucam jej nikomu:)

#12 focus1987

focus1987
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2012 - 14:16

Nad iPhone 5 nawet nie myślałem - nie ten pułap cenowy :) prędzej bym poczekał na 5S, gdybym teraz nie zdecydował się na zmianę. Bardziej zastanawiam się nad działaniem w codziennym użytkowaniu mojego iPhone a Note 2. Przez jakiś czas myślałem o Lumii 920 ale jednak to Nokia, co nie jest znakiem trwałości w ostatnich latach. Ewentualnie biorę pod uwagę SGS3 ale pod tym kątem wertuję inne wątki na forum ;) Gdybym dostał np 1500-1600 za iPhone to chyba bym się targnął na Note 2, bo widzę, że ma wśród Was dobre opinie. @offca86 - zdaję sobie sprawę z rozmiarów Note'a, ale gdy będę wychodził w letnich ubraniach, to mam służbowy telefon(notabene Nokię, która jest taka, że raczej nie byłaby to strata w razie uszkodzenia;)), który spokojnie się mieści w każdej kieszeni. Note byłby raczej dla mnie, zawsze w futerale ochronnym i raczej nie nosiłbym go w kieszeni spodni :)

#13 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 29 listopada 2012 - 14:20

Ja od 4 lat mam iP, od pierwszego modelu, i nie zamierzam mieć innego telefonu niz iP, to tak na marginesie. Natomiast jeśli nigdy bym nie miał iP to chyba bym bardziej brał Note II niż S III, dlaczego? Może i jest większy ale mi sie bardziej podoba od S III, co prawda zależy kto ma jakie kieszenie ale mi by się spokojnie zmieścił Note II. Btw ktoś się orientuje czy Note II ma takie same parametry jak S III?

#14 focus1987

focus1987
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2012 - 14:34

Note ma ten sam procesor ale podkręcony do 1,6GHz i 2GB RAM w porównaniu do 1 w SGS3

#15 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 listopada 2012 - 14:39

Może ja dodam swoje dwa grosze, posiadałem noteI i kilka dni temu bawiłem się noteII powiem Ci że telefony są świetne, no na prawdę bajka ale jak się siedzi z telefonem w domu...jeśli trzeba już z nim gdzieś wyjść włożyć go do kieszeni (mówię tu o noteI) i kucnąć to miałem wrażenie że zaraz mi spodnie rozerwie albo telefon pęknie, na szczęście nic takiego się nie zdarzyło ale było bardzo nie wygodnie, mówię było ponieważ po miesiącu sprzedałem ten telefon i kupiłem mniejszy moim zdaniem telefon z ekranem powyżej 5'' to już przesada.

Nic dodać nic ująć. NOTE jest bardzo dobrym urządzeniem ale tylko do oglądania filmów lub do przeglądania internetu. Jeśli chodzi o telefon to 100% nie porozumienie, chyba, że się go nosi w torbie, plecaku lub teczce. W kieszeni odpada, chyba, że masz wielkie kieszenie i odbierasz telefony używając słuchawek, bo trzymać tą patelnie przy uchu wygląda się śmiesznie :)

#16 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 29 listopada 2012 - 14:42

Note ma ten sam procesor ale podkręcony do 1,6GHz i 2GB RAM w porównaniu do 1 w SGS3

Czyli w teorii lepszy, ciekawe jak w praktyce.

#17 focus1987

focus1987
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2012 - 14:45

Rozmawiać mogę przez słuchawki - nie robi mi to różnicy :) a ja się nie zgadzam, że wygląda się idiotycznie, bo widziałem jak ludzie rozmawiają przez Note 1 i jakoś mnie to nie śmieszyło - bardziej zazdrościłem im czegoś, na co samego mnie nie było stać :) teraz się to trochę zmieniło :) poza tym będe go nosił przede wszystkim w teczce.

Czyli w teorii lepszy, ciekawe jak w praktyce.

Właśnie mam to samo - słyszałem, że jest bardzo szybki, ale zastanawiam się przede wszystkim, czy choć w 90% tak stabilny jak iOS...

#18 maciekdzieciol

maciekdzieciol
  • 1 436 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 29 listopada 2012 - 14:48

Właśnie mam to samo - słyszałem, że jest bardzo szybki, ale zastanawiam się przede wszystkim, czy choć w 90% tak stabilny jak iOS...

Kurczę chciałbym tego Note II chociaż na jeden dzień żeby go przetestować tak porządnie.

#19 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 listopada 2012 - 14:51

poza tym będe go nosił przede wszystkim w teczce.

Jeśli tak, to zdecydowanie bierz Note 2, na pewno o wiele bardziej funkcjonalne urządzenie nić iPhone 4s.

#20 focus1987

focus1987
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2012 - 14:53

Kurczę chciałbym tego Note II chociaż na jeden dzień żeby go przetestować tak porządnie.

Sam bym skorzystał, gdyby była taka możliwość :)

Jeśli tak, to zdecydowanie bierz Note 2, na pewno o wiele bardziej funkcjonalne urządzenie nić iPhone 4s.

Jeszcze zostanie mi ewentualne znalezienie kupca na 4S :)

#21 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 listopada 2012 - 14:53

Sam bym skorzystał, gdyby była taka możliwość :)

Jeszcze zostanie mi ewentualne znalezienie kupca na 4S :)

allegro i po sprawie :)

#22 focus1987

focus1987
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2012 - 14:58

Nie mam konta :) a zakładać tylko po to, żeby sprzedać telefon to tak średnio mi się chce :) spróbuję na darmowych portalach ogłoszeniowych i zobaczę, czy w ogóle będzie ktoś zainteresowany :)

#23 guru22

guru22
  • 205 postów
  • SkądLondon, United Kingdom, United Kingdom

Napisano 29 listopada 2012 - 14:59

Ja posiadam Note 2 i muszę rzec iż telefon jest świetny ... taki duży wydaje się tylko na początku ale potem jak wziąłem mojej dziewczyny ip 4s do ręki to iPhone się wydał za mały :D da się go obsługiwać jedną ręką interfejs ma to bardzo fajnie rozwiązana ... a w trasie świetnie się filmy na nim ogląda i odtwarza każdy format divixy i inne wynalazki ... opcjonalna obsługa rysikiem też sprawia dużo frajdy za sprawą air wiew czy kalendarz po którym można sobie po bazgrać :) jak również ink effect telefon też oferuje prawdziwy multi tasking gdzie niektóży znajomi posiadający iphone 5 mocno chcieli muzyki z you tube słuchać i coś jeszcze robić i nie mogli a tutaj proszę
mając ten telefon nie potrzebuję tabletu. :)

#24 focus1987

focus1987
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2012 - 15:03

a próbowałeś jak działa nawigacja? :)

#25 guru22

guru22
  • 205 postów
  • SkądLondon, United Kingdom, United Kingdom

Napisano 29 listopada 2012 - 15:06

nawigacja bezproblemowo ale niczego innego poza google maps nie próbowałem...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych