Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

IPad 4 vs Nexus 10

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 tadziur88

tadziur88
  • 51 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 listopada 2012 - 22:45

Chciałem Was spytać o zdanie, względnie obiektywne (jeżeli to możliwe na forum Apple ;P). Co byście polecieli mi wybrać jako tablet? IPad 4 czy Nexus 10? Zastosowania, do których stosowałbym tablet, według moich priorytetów: - czytanie eBooków, w tym dokumentacji technicznej, książek programistycznych, oraz ściąganie plików PDF poprzez www bezpośrednio na tablet. - przeglądanie WWW - Poczta, wiadomości - Oglądanie filmów Jeżeli chodzi o internet będę korzystał z WiFi (tablet głównie używany w domu), a w drodze za hotstopa może robić mi mój stary dobry IPhone 3GS. (nie potrzebuję więc obsługi sieci komórkowych) Zależałoby mi również, aby mieć dostęp do plików w formacie doc, docx, xls. Chciałbym również oglądać filmy .avi, .mkv z napisami zazwyczaj w formacie *.txt oraz mieć prostą możliwość puścić to np przez TV Out na telewizorze (nie applowskim, przez przykładowo port HDMI), gdy wyjadę np. do znajomych. Do Nexusa przekonuje mnie, większe możliwości dostosowania (wysoka konfigurowalność), bardziej otwarty system, lepsza specyfikacja sprzętowa, niska cena oraz możliwość obsługi Flasha w przeglądarce, GPS. Odstrasza mnie natomiast: system Android (a dokładniej wiele pozostawiająca do życzenia stabilność i wydajność w porównaniu do systemu iOS), mała ilość aplikacji dostosowanych do tabletów i jeszcze mniejsza dostosowanych pod tablety 10 calowe. Nie jestem również przekonany co do tego, czy większa teoretycznie rozdzielczość od ekranu retina przekłada się na ładniejszy obraz. Natomiast do IPada przekonuje mnie pewna marka, dużą ilość aplikacji, które są dostosowane do tabletu, przyjemniejszy dla oka interfejs graficzny, retina. Odstrasza mnie: mocno zamknięty system, brak Flash, brak GPS, obawa, że pewne rzeczy nie są do przeskoczenia bez JailBreaka (którego zdaje się na dzień dzisiejszy na najnowszego IPada nie ma) i trafię po prostu na przysłowiową ścianę, gdy będę chciał uzyskać z pozoru bardzo prostą rzecz. Czy moglibyście się jakoś odnieść do moich uwag, być może są jakieś rozwiązania o których nie wiem, np. w IPadzie i które spełnią moje założenia.

#2 Kamil Lesiak

Kamil Lesiak
  • 137 postów
  • SkądKielce

Napisano 26 listopada 2012 - 23:20

Jezeli masz kasę na iPada 4 to weź go , jezeli cena to priorytet to weź nexusa

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 23:43

Mam Nexusa 7 już prawie drugi miesiąc. Nie ma problemu ze stabilnością, wydajność jest rewelacyjna, GPS nawet w najtańszej wersji z WiFi bardzo się przydaje. Retina nie jest w cale taką rewelacją. Po za tym Nexus 10 ma wyższą rozdzielczość. Wadą tabletów Apple są totalnie okrojone tańsze wersje i kosmiczne ceny za normalne rzeczy, które u innych są w standardzie. Co do pewnej marki, to już też bez przesady. Wystarczy przypomnieć sobie co przyniósł iPhone 5, iOS6 czy iPad MINI. A i w komputerach potrafili popsuć nawet MINI. Po zeszłotygodniowej awarii mojego AIRa z i5, zacząłem mieć poważne wątpliwości co do totalnie poklejonych wnętrz. Gdyby nie to, że akurat w serwisie miałem taki sam model, nijak nie dostałbym się do danych z pulpitu.

#4 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 27 listopada 2012 - 03:37

tadziur88, jesteś pewien, że na Nexusie będziesz miał flasha? Częściowo przynajmniej go wycofali z pojawieniem się Androida 4.0.

Wydaje mi się, że oba sprzęty są dobre. Na Nexusie prawdopodobnie łatwiej będzie Ci obsłużyć różne niestandardowe formaty video za pomocą samodzielnych playerów, itp. Może będziesz mógł zobaczyć jak chociaż przez chwile pracuje Ci się na Nexusie i iPadzie i wybrać tego, który bardziej Ci się spodoba.

#5 rafaello87

rafaello87
  • 403 postów
  • SkądBielsko - Biała

Napisano 27 listopada 2012 - 05:42

tadziur88, jesteś pewien, że na Nexusie będziesz miał flasha? Częściowo przynajmniej go wycofali z pojawieniem się Androida 4.0.

Posiadam "służbowego" Nexusa 7. Oficjalnie Flash Player nie jest wspierany, ale bez najmniejszego problemu można go pobrać z sieci, zainstalować i korzystać np. z Firefoxem. Korzystam z tego rozwiązania do oglądania weeb.tv, gdyż wersja na XBMC cząesto się zacina;/

Wkurza jednak trochę to, że nie da się selektywnie włączać elementów flashowych. Po wejsciu na stronę pojawiają się boxy tam gdzie osadzony jest flash, z informacją by kliknąć w celu jego włączenia. Niestety wtedy włączają się wszystkie obiekty flashowe na stronie(w tym latające wszędzie reklamy, które na tablecie niewygodnie się wyłącza). Jako m.in developer Flasha wiem, że wiele gestów jest również źle rozpoznawanych, przez co na wielu stronach niektóre np. przyciski nie chcą "dać się kliknąć".

Do autora wątku:
Nie wiem, czy to kwestia pamięci ale bardzo często przeglądarka przeładowuje stronę (zarówno chrome jaki i ffox). Posiadam również iPhone 4S i na nim zdarza się to zdecydowanie rzadziej.

Nie podoba mi się rozwiązanie multitaskingu i jego UI. Często po włączeniu kilku aplikacji i włączeniu ekranu z podglądem aplikacji w tle, niektóre się tam nie wyświetlają i trzeba ich szukać gdzie indziej;p

Osobiście nie przepadam za sposobem zaznaczania/kopiowania treści np. w przeglądarce. Jest mniej wygodny niż w iOS. Dodatkowo są aplikacje niewspierające go natywnie(wogole nie da się zaznaczac).

Last but not least:) Brak home buttona. Niemal zawsze trzeba szukac przycisku zeby go zablokować/odblokować;p Mimo to, przyciski ekranowe u dołu sprawują się niezle.

Ogólnie urządzenie jest przyjemne. Większy ekran powoduje, ze przeglądanie internetu jest przyjemniejsze niz na telefonie. Tablet działa szybko.

P.S. Jako, że głównie wykorzystuję go do testowania tworzonych przez siebie aplikacji, wiem jakim koszmarem jest pisanie oprogramowania na tą platformę. W porównaniu do iOS i środowiska Xcode nie jest zbyt dobrze. Piszę to, gdyż moim zdaniem odbija się to na jakości appek z Google Play. Są niejednokrotnie bardziej ubogie i zbugowane niż te na iOS(jeżeli wogóle są:)).

#6 Marti701

Marti701
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 listopada 2012 - 07:05

Na tablety, straszna bieda w Google Play. Nexus 7 jest widziany przez sklep, jak smartfon, więc aplikacji na niego jest multum. W swojej 7 zmieniłem dpi w build.prop, w celu uruchomienia TabletUI. Jakie było moje zdziwienie, gdy po wejściu do Google Play 3/4 apek było niedostępnych. To samo będzie z Nexusem 10, bo standardowo jest rozpoznawany, przez sklep jako tablet.

#7 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 27 listopada 2012 - 07:58

Na tablety, straszna bieda w Google Play. Nexus 7 jest widziany przez sklep, jak smartfon, więc aplikacji na niego jest multum. W swojej 7 zmieniłem dpi w build.prop, w celu uruchomienia TabletUI. Jakie było moje zdziwienie, gdy po wejściu do Google Play 3/4 apek było niedostępnych. To samo będzie z Nexusem 10, bo standardowo jest rozpoznawany, przez sklep jako tablet.

Wpisz jeszcze bardziej losową (nieprawdopodobną) wartość DPI. Wtedy nie będziesz miał żadnych aplikacji. Przynajmniej przez chwilę poczujesz się, jak posiadacz Nexusa 23.

#8 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 27 listopada 2012 - 11:57

Chciałem Was spytać o zdanie, względnie obiektywne (jeżeli to możliwe na forum Apple ;P). Co byście polecieli mi wybrać jako tablet? IPad 4 czy Nexus 10?
Zastosowania, do których stosowałbym tablet, według moich priorytetów:
- czytanie eBooków, w tym dokumentacji technicznej, książek programistycznych, oraz ściąganie plików PDF poprzez www bezpośrednio na tablet.
- przeglądanie WWW
- Poczta, wiadomości
- Oglądanie filmów

Moje niedawne rozterki były nieco inne. Jako iż posiadam już iPada pierwszą wersję - duży iPad, jako kolejne urządzenie mnie nie interesował... O moim wyborze piszę w tym temacie:
http://myapple.pl/ja...tml#post2020858
Wspomnę jeszcze o fakcie, że kierując się wyborem tableta i początkowo grawitując w stronę Nexusa 7 3G - chciałem tym tabletem jednocześnie zastąpić telefon... no ale, nie wyszło.
Ba temat mojego wyboru napisałem już - więc sprawa jasna, nie wybrałbym ani iPada 4, ani Nexusa 10, tylko tablet który wybrałem Galaxy Note 10.1
Wracając do Twojego pytania - czytanie ebooków... równie dobrze się to robi na każdym z urządzeń, dostatecznie są mocne, aby obsłużyć tłuste PDFy - z tym raczej nie ma problemu. Jednak, pobieranie plików z www na iUrządzeniach to katorga. Zdecydowanie wolę Androida z otwartością porównywalną do komputerów - wybierasz link z plikem i sobie go ściągasz.
Przeglądanie www - każda z platform ma wybór przeglądarek, jednak pod systemem Apple, nie mamy możliwości zmiany jedynie słusznej przeglądarki, klikając np. na link w emailu, ale uruchomi się nam Safari. W Androidzie - jeżeli mamy większą liczbę przeglądarek - możemy wybierać z dostępnej listy - lub ustawić inną przeglądarkę jako domyślną.
Poczta - przyznam, że Android był znacznie do tyłu, jeżeli chodzi o klienta poczty. Jednak - to także się zmieniło, na korzyść Androida. Nie zapominajmy o ograniczeniach, które oferuje nam iOS, gdzie jako załącznik możemy dodać... niewiele.
Oglądanie filmów - na starcie Android wspiera więcej formatów - jednak, aby być sprawiedliwym, na każdym z urządzeń można oglądać wiele (większość) formatów korzystając z darmowych jak i płatnych odtwarzaczy. Z jednym... małym wyjątkiem. Aby obejrzeć film na iPadzie - oczywiście musimy łączyć się z iTunes - własnym. W przypadku urządzenia z Androidem - podłączamy się do dowolnego komputera, wrzucamy film i oglądamy. Nie ma tu mojej zachęty do piractwa - gdyż film może być nielegalny przy podłączeniu się przez iTunes oraz legalny z pominięciem iTunes.
Odnośnie mojego tabletu - odtwarza filmy na wbudowanym odtwarzaczu po wyjęciu z pudełka - łącznie z napisami. Nie ma z tym problemu. Testowałem Divixa, FLV, MP4 ( w tym HD) - nie testowałem polskich napisów.
Z filmami na Nexusie może być problem - chociaż, nie gwarantuję, że problem nie został usunięty:

The video player has been neglected by Google and there's still no dedicated videos app (you have to go through the Gallery). Even the DivX/XviD support introduced in the Galaxy Nexus is gone.

You have to consider that Google expects videos on the Nexus 7 to come from the Play Store, so they'll be appropriately encoded. What does work is MP4 files and MKV files. AC3 and DTS sound are no-go, however.

That's not a huge issue though, the Tegra 3 chipset is quite powerful and you can always just grab a free third-party video player that supports the formats and other features you need (e.g. subtitles).

The bigger problem here is the lack of TV-Out. No MHL port means no way to play the video on an HDTV. The 7" screen on the tablet is pretty big though and despite not having the greatest viewing angles, the Nexus 7 still makes for a decent portable video player.

Plus, if Google has its way, the Nexus 7 will be used to control a Nexus Q, which will be hooked up to a TV, and the tablet's screen will only be used to resume watching a video when you're not at home.

Our usual video test wouldn't run due to the poor codec support on the Nexus 7 (we even tried the MP4 file we use for Windows Phone devices, but that didn't help). We installed BS Player and ran the test with it (for other devices, we use the native player). The Nexus 7 lasted about nine and a half hours of playing an SD video. That's not bad at all, considering the big screen. Officially, the tablet is rated at 9 hours of HD video playback. You can learn more about how we do battery tests here.

Zależałoby mi również, aby mieć dostęp do plików w formacie doc, docx, xls. Chciałbym również oglądać filmy .avi, .mkv z napisami zazwyczaj w formacie *.txt oraz mieć prostą możliwość puścić to np przez TV Out na telewizorze (nie applowskim, przez przykładowo port HDMI), gdy wyjadę np. do znajomych.

Cóż... nigdy nie zdecydowałem się na zakup pakietu biurowego dla iPada - więc nie mam zdania. Na Androida mamy spory wybór aplikacji biurowych. Co do napisów w formacie *.txt - to może nie być aż tak różowo - ale po konwersji na *.SRT będzie znacznie łatwiej i strawniej dla wielu odtwarzaczy.

Odstrasza mnie natomiast: system Android (a dokładniej wiele pozostawiająca do życzenia stabilność i wydajność w porównaniu do systemu iOS), mała ilość aplikacji dostosowanych do tabletów i jeszcze mniejsza dostosowanych pod tablety 10 calowe. Nie jestem również przekonany co do tego, czy większa teoretycznie rozdzielczość od ekranu retina przekłada się na ładniejszy obraz.

Obecny brak stabilności Androida, to taka sama legenda - jak codzienne niebieskie ekrany i sypiący się Widnows oraz legendarne poszukiwanie sterowników godzinami, tudzież cotygodniowe instalowanie systemu na nowo. Owszem - swego czasu Widnows był niestabilny, Android był niestabilny - ale nie szukając daleko, przypomnijmy sobie iPhone 3G, gdzie w pierwszych wersjach sytemu był mistrzem niestabilności. Ekran... najlepiej przekonać się osobiście - obejrzeć jeden i drugi tablet, porównać go, ewentualnie poszukać wideorecenzji w internecie. Wpisanie frazy do youtube: "ipad 4 vs. nexus 10" powinno pomóc.

#9 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 listopada 2012 - 13:55

Nie podoba mi się rozwiązanie multitaskingu i jego UI. Często po włączeniu kilku aplikacji i włączeniu ekranu z podglądem aplikacji w tle, niektóre się tam nie wyświetlają i trzeba ich szukać gdzie indziej;p

To menu sie przesuwa w lewo/prawo lub gora/dol w zaleznosci od orientacji ekranu.

- - - Połączono posty - - -

Nie chcialem zabierac glosu w temacie Nexus 10 poniewaz mialem spore watpliwosci co do jego wydajnosci w aplikacjach 3D. Jednak po obejrzeniu paru filmow na YT watpliwosci zostaly rozwiazane. Nexus 10 jest naprawde wydajnym urzadzeniem razdzacym sobie z rozdzielczoscia 2560x1600. Jego jedyna wada jest design, choc pewnie znajda sie tacy ktorym to nie przeszkadza oraz brak 3G (na dzien dzisiejszy) choc znowu pewnie znajda sie tacy, ktorym to nie wadzi.
Fajny tablet, ale ze wzgledu na zasob aplikacji ja wybralbym iPad 4 i tak zreszta zrobie po nowym roku.

#10 Przewodnik

Przewodnik
  • 37 postów

Napisano 27 listopada 2012 - 13:56

Też myślę nad zakupem iPada 4 z LTE a Nexusa 10. Niestety Nexus jest ciężko dostępny. Przynajmniej na Allegro (bo tam zazwyczaj kupuję) obecnie go nie ma. Co do plusów Nexusa to np. NFC, którego brakuje w iPadzie 4. Szkoda, że nie wsadzili tam LTE. Niby jest wersja 3G, ale to tak jak kupić nowe auto w salonie bez wspomagania kierownicy :)

#11 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 listopada 2012 - 14:38

Wersja 3G jest tylko Nexus 4 i 7, ale 10 z 3G to kwestia 3-4 miesiecy.

#12 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 27 listopada 2012 - 15:48

Wersja 3G jest tylko Nexus 4 i 7, ale 10 z 3G to kwestia 3-4 miesiecy.

Trudno aby wersja 3G Nexusa 4 była bez 3G, skoro to telefon. Jednak, jest pewna cecha wspólna urządzeń 3G spod znaku Nexusa - są NIEDOSTĘPNE.

#13 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 listopada 2012 - 15:57

Dla chcacego nic trudnego. Przeciez sredniowiecze juz za nami, nawet w PL jest ebay. Ja swojego Nexus 7 kupilem w UK, teraz Nexus 4 tez bede zamawial. A moze poczekam i kupie w PL na fakture? Nie pali sie, bylebym dostal to co chce.

#14 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 27 listopada 2012 - 16:33

Nexus 7 - jest jak najbardziej dostępny w wersji WiFi - jednak, 3G - jest wyprzedane. Sytuacja ma się identycznie z Nexusem 4, który został wyprzedany w przeciągu dosłownie kilku minut. Oczywiście, eBay - jak najbardziej, po bandyckich cenach. Również, entuzjaści mogą kupić od reki 16GB wersje Nexusa 4, który w Carphone Warehouse kosztuje "jedyne" £389.95

#15 Przewodnik

Przewodnik
  • 37 postów

Napisano 27 listopada 2012 - 19:24

Tak, czy inaczej ja bym postawił na iPada 4.

#16 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 27 listopada 2012 - 19:44

Tak, czy inaczej ja bym postawił na iPada 4.

Bardzo głęboka myśl, ale czy mogę zapytać dlaczego?

#17 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 listopada 2012 - 21:19

Bo mozna go de facto wykorzystac do czegos konkretnego dzieki aplikacjom. Nexus 10, moze nawet i fajniejszy hardware, system rownie mily dla oka, ale nie ma co robic jak aplikacji niewiele. Trzeba dac mu czas.

#18 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 listopada 2012 - 21:25

Bardzo głęboka myśl, ale czy mogę zapytać dlaczego?

Bo ma jabłko z tyłu obudowy czego Nexusy nigdy mieć nie będą.

:-)

#19 michak80

michak80
  • 430 postów
  • SkądKijów ( Ukraina )

Napisano 27 listopada 2012 - 22:37

Bo ma jabłko z tyłu obudowy czego Nexusy nigdy mieć nie będą.

:-)

i w końcu jakiś rozsądny argument :)

#20 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 28 listopada 2012 - 02:33

Bo mozna go de facto wykorzystac do czegos konkretnego dzieki aplikacjom. Nexus 10, moze nawet i fajniejszy hardware, system rownie mily dla oka, ale nie ma co robic jak aplikacji niewiele. Trzeba dac mu czas.

Wszystko zależy od tego, do czego będziemy urządzenia używać. W wielu przypadkach działalność użytkowników tabletu ogranicza się do internetu i multimediów, tak więc wbudowany "zestaw" aplikacji może wystarczyć.

#21 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 listopada 2012 - 14:27

Wszystko zależy od tego, do czego będziemy urządzenia używać. W wielu przypadkach działalność użytkowników tabletu ogranicza się do internetu i multimediów, tak więc wbudowany "zestaw" aplikacji może wystarczyć.

Moze, ale po wynikach sprzedazy sam zobaczysz ze niewielu odpusci sobie aplikacje. Bez dostepu do aplikacji tablet czy smartfon bardzo szybko sie nudzi.
Mimo wszystko mam nadzieje, ze do wyjscia nowszego Nexus 10 baza aplikacji urosnie i poprawia jego design.

#22 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 28 listopada 2012 - 16:26

Nie sugeruje odpuszczania sobie aplikacji... i nawet najlepsze urządzenie bez aplikacji / systemu jest niewiele warte. Widać to zresztą po zainteresowaniu Nexusem 10 - o ile Nexus 7, jak tez Nexus 7 3G - sprzedaje się dobrze, a nawet bardzo dobrze... o tyle "dziesiątka" nie kusi aż tak bardzo... przynajmniej ja nie czuje się skuszony ta oferta. Co nie zmienia wcale faktu, iż Android + 10" nie jest wcale złym połączeniem (subiektywnie).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych