Czy komukolwiek udalo sie z poziomu Tigera polaczyc ze zdalnym komputerem via SSH?
Jesli tak, blagam o pomoc.
Mam zadbany system, iMaca G5 20" 2Ghz i jestem za NATem.
SSH
Rozpoczęty przez
iGrzesiek
, 08 gru 2005 21:12
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 08 grudnia 2005 - 21:12
Napisano 08 grudnia 2005 - 22:16
Jeżeli na firewall-u masz wycięty port ssh/22 to z niczego sie nie połączysz.
To nie jest kwestia TIGERA ani MACA tylko połączenia do internetu.
Opisz jak wygląda poroblem, jaka informacja jest zwracana przez program ( klienta ssh )
Napisano 08 grudnia 2005 - 22:21
Z poziomu terminala w Tigerze łączę się linuxami zarówno w sieci lokalnej jak i w internecie.
Czyli można :mrgreen:
Napisano 08 grudnia 2005 - 22:24
krzyfar, no można oczywiście że można. Tego by brakowało żeby unixowy Tiger z jakiś tajnych powodów nie mógł łączyć się przez ssh.
Napisano 08 grudnia 2005 - 22:34
reeye, musi działać 8)
Jedną z rzeczy która naprawdę mi sie spodobała po przesiadce z windy na pingwiana było właśnie ssh.
Na kaźdej konsoli tekstowej inny komputer.
Pierwszą rzeczą jaka zrobiłem po zakupie maka było odpalenie ssh i połączenie się z moim linuxem :wink:
iGrzesiek, czekamy na dalsze informacje. A może spróbujesz ssh przez Cyberduck?
Jedną z rzeczy która naprawdę mi sie spodobała po przesiadce z windy na pingwiana było właśnie ssh.
Na kaźdej konsoli tekstowej inny komputer.
Pierwszą rzeczą jaka zrobiłem po zakupie maka było odpalenie ssh i połączenie się z moim linuxem :wink:
iGrzesiek, czekamy na dalsze informacje. A może spróbujesz ssh przez Cyberduck?
Napisano 09 grudnia 2005 - 20:33
Czy komukolwiek udalo sie z poziomu Tigera polaczyc ze zdalnym komputerem via SSH?
komputer2:~ code$ ssh [email]code@myapple.pl[/email] Password: Linux citynet 2.4.32 #6 pią lip 8 16:05:30 CEST 2005 i686 GNU/Linux The programs included with the Debian GNU/Linux system are free software; the exact distribution terms for each program are described in the individual files in /usr/share/doc/*/copyright. Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent permitted by applicable law. You have new mail. Last login: Thu Dec 8 10:17:41 2005 from h-240-18.elektron.com.pl code@citynet:~$Czyli robisz tak
ssh username@hostTo tak dla 100% pewności że wiesz jak z tego korzystać.
Na kanciastym jest np. PuttyJedną z rzeczy która naprawdę mi sie spodobała po przesiadce z windy na pingwiana było właśnie ssh.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych