Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dźwięki systemowe

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 08 September 2007 - 00:27

Witam. Dziś zauważyłem, że w OS X nie ma praktycznie żadnych dźwięków i zapragnąłem takowe posiadać. Na przykład przy wyświetlaniu jakiegoś komunikatu. W Preferencjach->Dźwięki są odpowiednie kawałki, które odpowiadałyby takim okienkom, ale nie mówię, że mają*być właśnie te. Dodatkowo fajnie byłoby mieć jakiś dźwięk po zalogowaniu się. Jest jakaś aplikacja od tego? Xounds jest chyba tylko od obleśnych dźwięków z OS 8/9? Pozdrawiam :)

#2 glub

glub
  • 980 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 September 2007 - 07:56

windziarz... estetyką apple jest oszczędność w grafice i w dźwiękach. i są one miej nahalne niż w windzie.

#3 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 08 September 2007 - 09:26

Co Cię to interesuje? Pytam o to? Jakoś w OS8/9 nie było to estatyką Apple. Nic nie wniosłeś do tematu. Edit do poniższego posta: Następny? Ja nie chcę znać waszej opinii, zwłaszcza tak tępej jak "windziarz". Chcę dźwięków, a takie teksty są czystym zaśmiecaniem forum, chba nie powiesz mi, że nie mam racji?

#4 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 08 September 2007 - 09:45

Wicko, powstrzymaj trochę swój cięty język. Człowiek tylko wyraził swoje zdanie, nie musisz podnosić ciśnienia.

#5 dislike

dislike
  • 103 posts

Posted 07 December 2008 - 02:09

sorry ze odśiweżam temat.. Jak zlikwidować dziwięk przy włączaniu systemu w macbooku ?? Strasznie mnie to denerwuje.. W ogóle najchętniej bym wywalił wszystkie dźwięki systemowe.. Może zostać jedynie to klikanie przy zmianie głośności.. Jak to zrobić ??

#6 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 December 2008 - 09:40

do 'wyciszania' gongu są odpowiednie programiki
np Startup Chime Stopper 3.0 software download - Mac OS X - VersionTracker

ale to jest trochę 'ryzykowne' - jak ci się coś zrąbie (hardware), albo będziesz mieć jakieś błędy na dysku to nie będziesz wiedział co (to nie jest tylko 'dźwięk startu' w końcu)

#7 dislike

dislike
  • 103 posts

Posted 07 December 2008 - 14:39

o to się już potem będę martwił.. kiedy działałem na windzie też wywalałem wszystkie dźwięki systemowe bo mnie denerwowały. Kiedy wyskoczy jakiś błąd liczę na komunikaty pisemne a nie dźwiękowe.

dzięki za linka. obadam.
pozder

---- Dodano 07-12-2008 o godzinie 16:40 ----
a jest coś darmowego ??

#8 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 December 2008 - 14:46

jest, poszukaj hasło znasz - os x chime no i trudno żebyś podczas włączania komputera dostał komunikat tekstowy że dysk się spieprzył raczej jak system nie może wystartować albo że z RAMem coś nie teges bo ten dźwięk startowy to 'systemowy' to za bardzo nie jest

#9 jabco

jabco
  • 490 posts
  • Skądnie z tąd...

Posted 07 December 2008 - 14:52

sygnal startowy w makach nie tylko oznacza wlaczenie komputera. Radzilbym przecierpiec jego egzystencje.

#10 dislike

dislike
  • 103 posts

Posted 08 December 2008 - 01:16

W takim razie do czego ten dźwięk moze mi się jeszcze w życiu przydać i co jeszcze może sygnalizować?? Mam macbooka od ok. miesiąca i do tej pory słyszałem go tylko przy włączaniu... Roberto jeśli system nie będzie chciał wystartować (przez np. usterkę dysku lub ramu), nie wyskoczy mi komunikat tekstowy i dźwiękowy pewnie tym bardziej. A nawet jeśli to na co mi ten dźwięk ?? I tak będę wiedział, że coś nie hula jeśli system się nie odpali... w każdym razie dzięki za namiary na program... Muszę się tego pozbyć... Szkoda, że nie ma tak jak w windzie opcji zmieniania dźwięków systemowych lub po prostu ich wyłączania bez usuwania. p.s. To jakaś masakra, żeby system nie był wyposażony w tak banalną rzecz jaką jest wyłączanie denerwującego dźwięku przy starcie systemu, tylko muszę tracić czas na szperanie po necie jak to usunąć. Niestety nadal nie znalazłem żadnej konkretnej metody na wyłączenie tego shitu na InteloMaki... Leopard ma u mnie kolejnego minusa...

#11 corrigo

corrigo
  • 183 posts

Posted 08 December 2008 - 03:06

leopard nie jest zły.
Ale jak juz bardzo pragniesz ciszy...:). To jest program nie tylko do wyłączania dźwięku startowego , ale jeżeli zechcesz, zmniejszenia jego głośności :). Miłej zabawy z Systemem
Arcana Research - StartupSound.prefPane

#12 glub

glub
  • 980 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 December 2008 - 10:00

ściszysz głos to ściszysz też startup sound. insztalinij se arcana startup sound. po za tym kto ci każe wyłączać komputer? usypianie przez zamknięcie nie działa? dźwięk usłyszysz wtedy tylko przy restarcie

#13 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 December 2008 - 10:46

dislike - rany, facet... dobra, to tak jak krowie przy rowie, bo widzę że to dla ciebie trudne
ten 'gong' to nie jest dźwięk przy starcie systemu
i jeszcze raz:
to nie jest dźwięk przy starcie systemu (ten taki odpowiednik windowsowego)
i jeszcze raz:
os x nie ma dźwięku przy starcie systemu

to dźwięk przy włączaniu komputera
i mówi że z kompem wszystko w porządku
jak coś będzie nie tak to gong się zmieni w coś innego (np. 3 krótkie piki itp.) w zależności do tego co padło
albo jak się będzie spóźniał, to może oznaczać, że są jakieś błędy na dysku

#14 dislike

dislike
  • 103 posts

Posted 08 December 2008 - 18:28

corrigo znalazłem juz wczesniej ten programik.. niestety nie działa na Intelach.
Roberto jestem początkującym makowcem i jestem jeszcze spaczony przez winde. Faktycznie nie wiedziałem o tym, że ten nieszczęsny gong to nie jest dźwięk przy starcie systemu tylko kompa. To zmienia postać rzeczy...

A co do usypiania kompa.. Można uśpionego maca wrzucić do pokrowca i nosić w plecaku przez dłuższy czas ?? Co z chłodzeniem kompa ??

---- Dodano 08-12-2008 o godzinie 20:36 ----
ok. wersja 1.0 arcana prefpan hula. dzieki. pozdeer

#15 glub

glub
  • 980 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 December 2008 - 11:07

Jak komputer jest uspiony to zasilana jest tylko pamiec Tak wiec komputer nie nagrzewa sie.

#16 DanteKarlini

DanteKarlini
  • 55 posts
  • SkądTychy

Posted 02 February 2009 - 08:12

Czy ktoś może mi odpowiedzieć, co oznacza, że dźwięk przy włączaniu Mac'a nagle przestał być słyszalny? Nie ma go. Niby zawsze wkurzał, budził rodzinę w nocy, ale... to chyba coś nie tak, skoro znikł tak nagle sam od siebie.

#17 glub

glub
  • 980 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 February 2009 - 08:39

a może masz ściszone głośniki?

#18 DanteKarlini

DanteKarlini
  • 55 posts
  • SkądTychy

Posted 02 February 2009 - 08:45

Nie. Nigdy nie miałem wyciszonego dźwięku, nie miałem też nigdy żadnego programu do wyciszania tego dźwięku i nigdy nie bawiłem się w grzebanie w systemie. Nie jestem super zaawansowanym użytkownikiem i nie chciałbym czegoś zepsuć. A tu samo coś padło :)

#19 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 February 2009 - 03:42

dislike, a w swoim starym piecu (obstawiam, ze takowego miales) wyciszyles jakos te cholerne "beep" z biosa po wlaczeniu komputera (nie odcinajac od plyty glownej "bzyczka") ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users