Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mail.app problem z certyfikatem SSL nazwa.pl

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 michaeel

michaeel
  • 286 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 07 września 2007 - 18:21

Witam!

Mam dosc duzy problem, nawet ludzie z BOK nazwa.pl nie potrafia mi pomoc. W czym rzecz?
Jako ze korzystyam z poczty przez SSL to mam problem z certyfikatem z nazwa.pl, przy kazdym sciaganiu/wysylaniu poczty musze akceptowac certyfikat, dlaczego?

dostaje taka informacje

"Mail was unable to verify the identity of this server, which has a certificate issued to "*.nazwa.pl". The error was:

There is no root certificate for this server.

You might be connecting to a computer that is pretending to be "maczek.nazwa.pl", and putting your confidential information at risk. Would you like to continue anyway?"

a jak zobacze szczegoly tego cartyfikatu to pisze na czerwono:

This certyficate was signed by an unknow authority

Oczywiscie klikalem helpa i probowalem dodac wg. help:

To permanently accept a self-signed SSL certificate:
Click the Show Certificate button in the error message.
The certificate appears with a certificate icon in the upper-left corner.

Hold down the Option key and drag the certificate icon to the desktop.
Double-click the certificate icon on the desktop, and choose X.509 Anchors from the pop-up menu. Click Add.
The certificate is permanently accepted.

W nazwie dostalem cos takiego:

Certyfikat jest wygenerowany przez naszą firmę w związku z czym nie wszystkie programy go znają. Przesyłam nasz certyfikat który należy zainstalować w programie pocztowym. Dzięki temu program nie będzie wyświetlał żadnych niepokojących komunikatów.

-----BEGIN CERTIFICATE-----
MIICcTCCAdoCAQAwDQYJKo.....

tylko gdzie ja to mam wrzucic? Korzystam z dwoch innych kont u innych providerow i nie mam zadnych problemow z SSL.

#2 cypreess

cypreess
  • 90 postów

Napisano 07 września 2007 - 20:56

Zeby te certyfikaty zaczely dzialac, nazwa serwera z ktorym sie laczy musi byc taka sama jak nazwa serwera w certyfikacie. To raz. Sprobuj zapisac ten -----BEGIN CERTIFICATE----- MIICcTCCAdoCAQAwDQYJKo..... do pliku o rozszerzeniu *.cer na pulpicie i kliknij to. Dodaj do X59Anchor i ustaw w jego wlasciwosciach Always Allow. To samo zrob dla certyfikatu z nazwa.pl Teraz powinno byc tak ze jeden certyfikat, podpisuje drugi, a on uwiarygadnia konto mailowe.

#3 michaeel

michaeel
  • 286 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 07 września 2007 - 21:14

1. w certyfikacie mam *.nazwa.pl a lacze sie blabla.nazwa.pl 2. Zapisalem dodalem ladnie jako X59Anchor i dalem Always Trust To samo dla nazwa.pl niestety nadal to samo ;(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych