Witam. Poszukuje w/w płytki do iMac intel core2duo ( biały z kamerką) Wymieniłem dysk twardy i teraz nie mam systemu, a orginalna się zniszczyła. Na allegro jest jedna płytka z tygrysem ale tylko pod PowerPC G3 G4 G5. a ja mam intel.
aha dysk mam z PC sformatowany jako NTFS, ale to chyba nie ma znaczenia gdzyż instalator osx sformatuje go na Applowski system plików.
ps. Mam obraz płytki 10.4.6. w formacie iso, po nagraniu na DVD pod windowsem programem ultra ISO iMac nie bootuje z tej płyty, ( tak. wciskam alt)

Poszukuję płyty instalacyjnej Tygrysa 10.4.9
Started by
MiniX
, 21 Nov 2012 21:02
7 replies to this topic
Posted 21 November 2012 - 21:02
Posted 21 November 2012 - 21:14
Bootowanie z płyty = "C" a nie ALT, który służy tylko wyboru napędu.
Posted 21 November 2012 - 21:18
do tego iMaca możesz smiało kupić 10.6 na allegro (koszt około 100 zł) tylko retail (biała płyta) a nie szare OEM (+masz system po polsku i AppStore)
Posted 21 November 2012 - 21:24
Skoro piszą, że możesz zainstalować 10.6 to zobacz to: Mac OS X 10.6 Snow Leopard - Apple Store (Polska) 69zł + przesyłka
Pzdr

Posted 21 November 2012 - 21:37
wymagania sprzętowe minimum 1 gb ram, a ja mam 512. Nie chce już więcej inwestować w ten komputer, chcę postawić na nim Tigera. Komputer używam jako maszyne do pisania i przeglądania internetu.
2 sprawa jest taka iż włączam komputer z płytą w środku, naduszam "C" płyta się kręci pojawia się czarny ekran z migającym prostokącikiem w prawym górnym rogu. Po chwili płyta przestaje się kręcić i nic się niedzieje.
ps. jest możliwość instalacji tigera z pendrive?
Dzięki za zainteresowanie tematem :-)
Aha Tigera nagrywam na płycie DVD RW, podobno ma to jakieś znaczenie
Posted 23 November 2012 - 16:50
Problem może brać się z tego że "intelowy" Tiger był jedynie w wersji dedykowanej tzn. działającej z określonym modelem Maca. Zatem cały myk polega na znalezieniu - w Twoim przypadku - wersji dla iMaca. Dla innych modeli nie będzie po prostu działać mimo że system będzie ten sam. Druga sprawa - obraz płyty musi być nagrany jako bootowalny i nie ma znaczenia typ nośnika - RW czy R. Po trzecie - wprawdzie 512 MB dla Tigera starcza, lecz jednak wskazane jest więcej, minimum 1GB. Co do reszty nie wiem.
P.S. Jeśli będziesz szukał płytek np, na Allegro: Płytka dedykowana ma szarą etykietę z białymi napisami i obwódką. Napisany jest na niej model Maca dla którego jest przeznaczona. Były takie zarówno dla Intela jak i PPC stąd musisz upewnić się najpierw co i jak żeby nie było zaskoczenia po zakupie. Wersja Tigera z "X" na etykiecie działa wyłącznie z Power PC.
Posted 23 November 2012 - 18:23
Dzieki Panowie za zainteresowanie, Znalazłem Tygrysa dla iMac'a Zaraz wypalam na DVD i próbuje dzialać z instalacją
a co do 512 mb ramu, to mój iMAc fabrycznie ma 2x 256 mb ram, i Tygrysik smiga/ł żwawo, start komputera ok 30 sekund nie zacinał się, więc śmiem twierdzić ze do office i neta wystarczy ta ilość ram
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc Kuba

Posted 23 November 2012 - 18:30
Ja mam takie płytki do intela z tigerem 10.4.6 +polonizacje do 10.4.10, ale tak jak koledzy pisali lepiej naprawdę postawić 10.6 z tego prostego powodu, że safari masz tylko w wersji 4.1.3(jak podniesiesz do wersji 10.4.11), a firefox 3.6, a co za tym idzie wszystkie wtyczki będą mocno nieaktualne. Nie upieraj się, 2*2Gb to 140 PLN (kup jedną gigową za 40 PLN a 256 Mb sobie zostawisz). Taka konfiguracja naprawdę mu wystarczy. Pamiętaj też o edytorze tekstu (Pages w wersji 6, nie nowszej). Ale jak się uprzesz.. Pisz na priv
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users