Co na Mac w stylu Faststone Image Viewer?
Started by
Sebastian Reg
, 19 Nov 2012 23:37
4 replies to this topic
Posted 19 November 2012 - 23:37
Poszukuję najlepiej darmowego programu do edycji zdjęć, z możliwością przycięcia zdjęcia do konkretnego rozmiaru do wydruku. Drukuję sporo zdjęć i potrzebuję programu w którym będzie możliwość ustawienia kilku presetów z konkretnym rozmiarem zdjęcia w centymetrach np. 15,1x21 cm. Jest to dość istotne bo każdy lab ma pod ten sam wymiar inną wielkość różniącą się czasem aż o 5 mm. Faststone Image Viewer ma tą opcję jednak na Mac'a nie jestem w stanie znaleźć nic podobnego, XNView na Maca nie ma niestety wogóle opcji crop. Będę wdzięczna za wszelką pomoc

Posted 19 November 2012 - 23:50
Możesz to wszystko bardzo prosto zrobić w Automatorze, nie potrzebujesz zewnętrznych aplikacji. Sam mam nagranych przynajmniej kilka presetów, które zmieniają mi rozmiar, kadrują i kompresują w zależności od potrzeby.
Posted 20 November 2012 - 00:24
Automator nie jest takim złym pomysłem. Ja mam GraphicConverter'a (choć używam go do innych rzeczy niż przycinanie itp, to na pewno się nada). Do kropowania i presetów używam LR'a - choć jest płatny, to tam tak często wypuszczają nowe wersje, że na samych trialach polecisz

Posted 20 November 2012 - 01:15
Automator nie jest takim złym pomysłem. Ja mam GraphicConverter'a (choć używam go do innych rzeczy niż przycinanie itp, to na pewno się nada). Do kropowania i presetów używam LR'a - choć jest płatny, to tam tak często wypuszczają nowe wersje, że na samych trialach polecisz
Mam LR'a ale z tego co szukałem to są jedynie opcje proporcji, przynajmniej w 3-ce, może w wersji 4 coś się zmieniło? Do tej pory LR'a używałem stricte do obróbki, ale cięcie zdjęć w Faststone..
Posted 22 November 2012 - 10:23
Choć tutaj masz screenshot'a z LR4.2 to w 3-ce było tak samo. Kiedy ekspotujesz zdjęcia możesz sobie pozmieniać to i zapisać jako preset i "job's a goodun"
[ATTACH=CONFIG]12369[/ATTACH]
edit: oczywiście tam gdzie masz pixels, można zmienić na cm i mm

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users