Co na Mac w stylu Faststone Image Viewer?
Rozpocz臋ty przez
Sebastian Reg
, 19 lis 2012 23:37
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 listopada 2012 - 23:37
Poszukuj臋 najlepiej darmowego programu do edycji zdj臋膰, z mo偶liwo艣ci膮 przyci臋cia zdj臋cia do konkretnego rozmiaru do wydruku. Drukuj臋 sporo zdj臋膰 i potrzebuj臋 programu w kt贸rym b臋dzie mo偶liwo艣膰 ustawienia kilku preset贸w z konkretnym rozmiarem zdj臋cia w centymetrach np. 15,1x21 cm. Jest to do艣膰 istotne bo ka偶dy lab ma pod ten sam wymiar inn膮 wielko艣膰 r贸偶ni膮c膮 si臋 czasem a偶 o 5 mm. Faststone Image Viewer ma t膮 opcj臋 jednak na Mac'a nie jestem w stanie znale藕膰 nic podobnego, XNView na Maca nie ma niestety wog贸le opcji crop. B臋d臋 wdzi臋czna za wszelk膮 pomoc

Napisano 19 listopada 2012 - 23:50
Mo偶esz to wszystko bardzo prosto zrobi膰 w Automatorze, nie potrzebujesz zewn臋trznych aplikacji. Sam mam nagranych przynajmniej kilka preset贸w, kt贸re zmieniaj膮 mi rozmiar, kadruj膮 i kompresuj膮 w zale偶no艣ci od potrzeby.
Napisano 20 listopada 2012 - 00:24
Automator nie jest takim z艂ym pomys艂em. Ja mam GraphicConverter'a (cho膰 u偶ywam go do innych rzeczy ni偶 przycinanie itp, to na pewno si臋 nada). Do kropowania i preset贸w u偶ywam LR'a - cho膰 jest p艂atny, to tam tak cz臋sto wypuszczaj膮 nowe wersje, 偶e na samych trialach polecisz

Napisano 20 listopada 2012 - 01:15
Automator nie jest takim z艂ym pomys艂em. Ja mam GraphicConverter'a (cho膰 u偶ywam go do innych rzeczy ni偶 przycinanie itp, to na pewno si臋 nada). Do kropowania i preset贸w u偶ywam LR'a - cho膰 jest p艂atny, to tam tak cz臋sto wypuszczaj膮 nowe wersje, 偶e na samych trialach polecisz
Mam LR'a ale z tego co szuka艂em to s膮 jedynie opcje proporcji, przynajmniej w 3-ce, mo偶e w wersji 4 co艣 si臋 zmieni艂o? Do tej pory LR'a u偶ywa艂em stricte do obr贸bki, ale ci臋cie zdj臋膰 w Faststone..
Napisano 22 listopada 2012 - 10:23
Cho膰 tutaj masz screenshot'a z LR4.2 to w 3-ce by艂o tak samo. Kiedy ekspotujesz zdj臋cia mo偶esz sobie pozmienia膰 to i zapisa膰 jako preset i "job's a goodun"
[ATTACH=CONFIG]12369[/ATTACH]
edit: oczywi艣cie tam gdzie masz pixels, mo偶na zmieni膰 na cm i mm

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych