Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

2005 Mac Mini G4- wolno chodzi, grafika przycina.

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 michx

michx
  • 477 posts

Posted 18 November 2012 - 16:01

Witam,
Mam problem z moim (starym już wiadomo) komputerkiem. Mini G4 1.25 GHz (1gen)
Wiem, że komputer strasznie stary, ale zrobiłem sporo upgradeów do tego komputera nic nie pomogło, a i nie wiem czy to normalne takie przycinanie. Komputer ogólnie chodzi dobrze, ale wystarczy włączyć parę aplikacji np. Firefox i kopiowanie plikow to już komputer mocno spowalnia, a przede wszystkim animacje np. minimalizowanie okien. Miałem Leoparda, ale uznałem, że go przerasta ( tam nawet animacja powiekszania docka strasznie scinala). Na tigerze jest lepiej ale to nie to...
W komputerze zostały zupgradeowane nastepujace czesci :D
- dysk wymieniony na 7200 rpm 320 GB Seagate
- 1 GB ram wymieniony na inny tez 1 gb (myślałem, że to może być problem jednak nie)

Dodam co jest istotne to to, że komputer pracuje na rozdzielczości 1080p, jednak gdy podłączałem go do monitora 1600x900 na leopardze sytuacja byla podobna
Dzieki za pomoc i Pozdrawiam ;D

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 18 November 2012 - 16:28

1. Leoś - nieco obciąża, gdyż ma nieco większe wymagania niż Tiger. 2. Rozdzielczość - za duża i karta ledwo wyrabia. 3. Ile masz miejsca wolnego na dysku ? Musi być minimum 10%. No i pozostaje reszta - wpływ na wydajność mają programy oraz ich liczba, a także ich procesy działające w tle oraz to jak używasz softu - wszystko naraz czy po trochu. Po prostu - na tym kompie trzeba nauczyć się odpowiednio gospodarować zasobami a nie oczekiwać od niego super-osiągów i wydajności. Obciążyłeś kompa nieco ponad jego możliwości i dziwisz się że nie wyrabia.

#3 michx

michx
  • 477 posts

Posted 18 November 2012 - 16:52

1. Toteż jest Tiger
2. Wiem, niestety tu nic nie mogę poradzić sprawdze może kiedy jak będzie działał na monitorze o mniejszej rozdzielczość.
3. Wolnego miejsca mam bardzo dużo koło 70 % na pewno, system świeży.
Też myślę, że to ta karta nie wyrabia, ale nie wiem jak to rozwiązać. Jeżeli zmniejsze rozdzielczosc to obraz beddzie pewnie fatalny...

- - - Połączono posty - - -

Dobra zmieniłem na chwilę rozdzielczość na 1150x 870 i chodzi naprawde dobrze mysz juz nie przycina...
Tylko jak wspomnialem OBRAZ fATALNY - Jak to rozwiązać?! :D

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 18 November 2012 - 17:02

Używam tego samego modelu na monitorze o max. rozdziałce 1280 x 1024. Nie wiem po co Ci HD ale daruj je sobie na tej maszynce. Do codziennych zwykłych zastosowań HD jest do niczego nie potrzebne - więc po co to - tylko aby było ? Do wymagających rzeczy kup inny (nowszy ?) model Teraz - Rozwiązanie - zakup monitora z mniejszą rozdziałką. :D Mój miniak na Tigerze chodzi jak burza do dzisiaj od 2006 roku.

#5 michx

michx
  • 477 posts

Posted 18 November 2012 - 23:08

Już bym to zrobił, ale sęk w tym, iż Mini podpięty jest pod TV

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users