Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wytrzymałość iPod touch vs iPod classic

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 sel4

sel4
  • 787 posts
  • SkądGdynia

Posted 06 September 2007 - 22:47

Witam! Od dawna noszę się z zakupem ipoda (prawdziwego, a nie szufelki). Czekałem troche i chyba teraz jest najwłaściwszy czas na to. Mam pytanie do szanownych forumowiczów - jak wygląda awaryjność iphonów (w końcu ipod touch to taki iphone bez rąk i nóg). W takim ipodzie classic padnie dysk - się go wymieni, padnie clickwheel - też się wymieni. A w przypadku ipoda touch? Padnie wyświetlacz - wymieniamy całość?! Takie rzeczy w moim przypadku kupowane są*na lata, nie mam zamiaru zmieniać ipoda co roku. Ludzie którzy kupili pierwszego ipoda - nadal go używają, ja też bym chciał mojego ipoda mieć co najmniej 5 lat. Co o tym sądzicie, zapraszam do dyskusji.

#2 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 06 September 2007 - 22:59

ja tam wymieniam ipody co mniej wiecej 1.5 roku. ale jesli mialbym wybrac cos nadluzej to bym wziąl classic'a. mniej sie porysuje itp chociaz touch ma szklany ekran i on raczej nie bedzie sie rysowal ale w sumie sam nie wiem

#3 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 06 September 2007 - 23:03

Awaryjnosci iPhonow? Spojrz na forum macrumors. Mi dziala elegancko w kazdym razie. Co to Touch,wystarczy Ci 8 lub 15 GB na 5 lat?

#4 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 September 2007 - 12:13

mi by spokojnie wystarczyło ;) nie trzymam w końcu całej swojej płytoteczki na iPodzie kurde się napaliłem na tego toucha, ale drogie to będzie cholerstwo... ;) zależy czego potrzebujesz do szczęścia - jeżeli odtwarzacza muzyki, to ja na twoim miejscu brałbym classica, jeżeli chcesz mieć jeszcze WiFi w kieszeni to bym się zastanowił nad touchem. AFAIK jak padnie coś z wyświetlaczem, to w przypadku iPhone'ów dawali nowe, tak mi się coś obiło o uszy

#5 rafalfi

rafalfi
  • 130 posts
  • SkądMiasto na W:)

Posted 07 September 2007 - 12:24

Ipod classic ma większą pojemność (80GB i 160GB), a ipoda touch ma (8GB i 16GB) i Wifi. Jeśli mieszkasz gdzieś na wsi, to pewno i tak nie będzie zasięgu, a w dużych miastach często internet jest za free, więc to byłby duży plus. Ale z kolei gdybym myślał o iPod Touch, to wolałbym już iphona, choć obydwa są drogie. Najlepiej będzie jak wybierzesz ipod classic, ja bym tak zrobił. PS.: Te odtwarzacze będą dostępne dopiero w październiku, więc musisz jeszcze poczekać.

#6 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 07 September 2007 - 14:15

Ja używam iPoda jako databank- sel też robisz chyba zdjęcia- póki co nie widze nigdzie informacji że iPod clasic nie współpracuje z Camera Conector a skoro współpracuje to moim zdaniem warto myśleć właśnie o nim. Fanie by było gdyby iPod touch również współpracował z CC tylko że 16gb... ja mam tyle mniej więcej kart CF. Wybrał bym jednak Classic do niego dokupił i1010 peli i cieszył się iPodem przez wiele wiele lat.

#7 berus4

berus4
  • 326 posts
  • SkądSkarżysko-Kamienna

Posted 07 September 2007 - 14:50

Tutaj jest filmik gdzie testują wytrzymałość iPhone:
http://pl.youtube.co...h?v=czCCavcnNd8

#8 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 07 September 2007 - 15:09

Tutaj jest filmik gdzie testują wytrzymałość iPhone:
http://pl.youtube.co...h?v=czCCavcnNd8

Prawdziwy test to jest tu:
http://pl.youtube.co...h?v=qg1ckCkm8YI

#9 uwak

uwak
  • 778 posts

Posted 07 September 2007 - 15:15

holy shit iphone iphonem ale taki blender to ja bym chcial ....

#10 sel4

sel4
  • 787 posts
  • SkądGdynia

Posted 08 September 2007 - 18:09

tak, fajnie by było zgrywać zdjęcia z kart na niego. Można się też awaryjnie gdzieś swoimi zdjęciami pochwalić... Chyba ipodtouch będzie lepszym rozwiązaniem: 1) Na mojej uczelni (Politechnika Gd.) jest wszędzie otwarty net, więc :D 2) duży ekran = zgrywanie zdjęć/ przeglądanie 3) 16Gb - spokojnie wystarczy - moja biblioteka itnies ma obecnie nie całe 10gb (łącznie z artwork dla każdego albumu) JSG, dobrze działa to zgrywanie zdjęć z kart na ipoda video? W sumie i tak chciałem kupić databank, ale te 6gb spokojnie by mi starczyło na szybki backup. A w przyszłości może dałoby się wymienić pamięć na większą, kto wie...

#11 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 08 September 2007 - 18:22

tak, fajnie by było zgrywać zdjęcia z kart na niego.
Można się*też awaryjnie gdzieś swoimi zdjęciami pochwalić...
Chyba ipodtouch będzie lepszym rozwiązaniem:
1) Na mojej uczelni (Politechnika Gd.) jest wszędzie otwarty net, więc :D
2) duży ekran = zgrywanie zdjęć/ przeglądanie
3) 16Gb - spokojnie wystarczy - moja biblioteka itnies ma obecnie nie całe 10gb (łącznie z artwork dla każdego albumu)

JSG, dobrze działa to zgrywanie zdjęć z kart na ipoda video? W sumie i tak chciałem kupić databank, ale te 6gb spokojnie by mi starczyło na szybki backup.

Z kart się*nie da bez specjalnego czytnika- nie wiem czy jest powyżej iPod 4G- Podpina się aparat i importuje z aparatu. Ja jestem w otyle dobrej sytuacji że mam dwie lustrzanki, zawsze mogę podłączyć*jedną żeby zrzucało drugą*robić dalej- prędkość transferu to zdaje się*ok 12Mb/s (coś*jak usb 1.1) Jak się*to robi jednym aparatem da się ale z kablem w aparacie.

Ja tego używam raczej podczas wycieczek w teren, góry, lasy itp. tam gdzie nie chce się*nosić lub nie ma sensu nosić laptopa a jak się*robi rawy z 12mpx to na 1Gb wchodzi od 50 do 80 zdjęć- w erze cyfrowej to nie rzadko mało a dla ipoda robię raw+jpg żeby móc podglądać. Jak idziesz na kilka dni na schroniskowy szlak 80Gb jest nie głupie.

#12 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 08 September 2007 - 20:31

tu jest pare trikow jak sie da wykorzystac camera connector do zgrywania danych inaczej niz bezposrednio z aparatu.
http://www.makezine....photo_conn.html

#13 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 08 September 2007 - 21:09

tu jest pare trikow jak sie da wykorzystac camera connector do zgrywania danych inaczej niz bezposrednio z aparatu.
http://www.makezine....photo_conn.html

Analizowałem ten opis już dość dawno temu.
Z tego co widzę to jedynie test tego co działa a co nie.
Czytniki kart zaliczają się do tych które nie działają.
Próbowałałem z kilkoma czytnikami, takim z kabelkami, takimi bezpośrednio wpinanymi do usb, 1.1 i 2.0 nic z tego...
Belkin robił czytnik uniwersalny (na 21 rodzajów kart), jakaś totalna bzdura za 350zł- nie koniecznie wspierana przez 5 i 5,5g

#14 sel4

sel4
  • 787 posts
  • SkądGdynia

Posted 08 September 2007 - 21:34

mi by to było przydatne np. na jakąś większą imprezę, jak studniówka czy śub.... wziąłbym czytnik, ipoda i podczas pstrykania karty by się zgrywały... Nie koniecznie musiałbym je oglądać (mowa o rawach), tylko, żeby się zgrały na dysk. Jednej rzeczy nie rozumiem - co za różnica, jaki czytnik, czytnik to czytnik... na pewno przed zakupem tego gówienka do zgrywania zdjęć trzebaby przetestować... JSG, a zgrywanie z aparatu działa z 5D?

#15 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 08 September 2007 - 21:44

mi by to było przydatne np. na jakąś większą imprezę, jak studniówka czy śub....
wziąłbym czytnik, ipoda i podczas pstrykania karty by się*zgrywały...
Nie koniecznie musiałbym je oglądać (mowa o rawach), tylko, żeby się zgrały na dysk.
Jednej rzeczy nie rozumiem - co za różnica, jaki czytnik, czytnik to czytnik...

Do tego warto brać komputer, raczej iPod do tego jest za słaby- za wolno zrzuca.
Co do tego jaki czytnik- na w/w stronie masz napisane- niektóre pamięci flashowe są rozpoznawane inne nie, dlatego testowałem różne czytnik.

Zresztą ile ty tych zdjęć chcesz zrobić na studniówce i dla czego raw? Już 10D przy okazjii tego typu imprez robiłem kwadratowego jpg, ok 500-600zdjęć na imprezie na której jest ok 100-200osób (studinówek nie robiłem nigdy raczej bankiety z vipami, trochę biznesowych imprez itp ale podobne do wesela czy studniówki) Na raw można przełączyć jak robisz zbiorowe zdjęcie czy powiedzmy parze młodej w parku. Kup do tego sobie 4x2Gb (lepiej mieć kilka mniejszych kart niż 1 większą) i spokojnie Ci wystarczy bez żadnych data banków itp.

---- Dodano 08-09-2007 o godzinie 20:48 ----
Nie miałem w ręku aparatu z którym by nie dzialało- 10/20/30/5/1D
Testowałem też kilka kompaktów- jakieś canony, ricoha śmiga.

Aparat ma swoje zasilanie, przypuszczam że to warunek konieczy do działania z CC.
Jak już pisałem, na reporterskie zdjęcia nosze dwie puszki- drugą na backup, i to jej używam do zrzucania zdjęć.

#16 sel4

sel4
  • 787 posts
  • SkądGdynia

Posted 08 September 2007 - 21:53

tak, tak. oczywiście nie robię wszystkeigo na rawach ;) za duże to to (szczególnie przy 5D) może masz rację, żeby kupić więcej kart... ostatnio jak robiłem zdjęcia na weselu, to na szybko w samochodzie zgrywałem na macbooka karty i jakoś szło, ale nigdy nie będę wiedział, czy czegoś nie przegapiłem... wielkie dzięki za podpowiedzi.

#17 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 08 September 2007 - 22:36

nie mam cc wiec nie mam jak sprawdzic. zasugerowalem sie tym: "The other interesting discovery- you can basically make your own Belkin media reader with the iPod photo connector and a cheap 6 in 1 reader. It worked perfectly." zanczy to chyba ze nie dziala ze wszystkimi czytnikami.

#18 Dr.No

Dr.No
  • 183 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 September 2007 - 21:48

ja też sie zastanawiam nad kupnem Ipoda Cllasic albo Ipoda Touch, i nie mam pojęcia co wybrać z jednej strony ipod touch jest fajny bo nowe innowacyjne żeczy ale ma troche za mało pamięci ja za bardzo zdjciami sie inetresuje ale lubie oglądać filmy a tam jest duzy wyswielacz:Dale samej muzki mam 12GB i myśłe że będe mieć więcj... Classic jest fajny bo ma dużo pamięci i wiem że mi nigdy nie zabraknie, ale ma mniejszy ekaran i jest bardziej "tradycyjny" poza tym jest większy i cięższy. Bardzo prosze o pomoc w podjęciu decyzji!!!;) PS. Czy ktoś wie ile mniej więcej bedą kosztowały te ipody w polsce????

#19 tromba

tromba
  • 105 posts

Posted 05 October 2007 - 21:35

ja mam ipoda toucha od tygodnia, wczesniej mialem ipoda 1 gen i ipoda nano. z touchem nie mam zadnych problemow, i na pewno sie nie porysuje, jak sugeruja ini, ma obudowe z nierysowalnego szkla.

#20 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 05 October 2007 - 21:42

ja mam okulary z rzekomo niezarysowwwalnego szkla. zarysowane. ale mocno nie staralem i zajelo mi to trzy lata. :)

#21 maxolo

maxolo
  • 275 posts

Posted 17 February 2008 - 20:50

offtop: jak moge usunac tego posta? Pomylilem watki...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users