Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zmiana domyślnego programu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 sonny

sonny
  • 4 postów

Napisano 06 września 2007 - 20:42

posiadam system Tiger i problem z tym że jeśli chce otworzyć dokumenty .pdf otwierają sie one domyślnie w programie Podgląd a ja chce aby otwierały się domyślnie w Adobe Reader, żebym nie musiał za każdym razem klikać na dokumencie prawym klawiszem i wybierać Otwórz w Adobe Reader.

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 września 2007 - 20:44

PPM -> Get Info -> Open with i tam aplikacja i Change All...
  • michaeel lubi to

#3 sonny

sonny
  • 4 postów

Napisano 06 września 2007 - 23:13

dziękuję bardzo - pomogło :-)

#4 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 07 września 2007 - 02:28

Zatem kliknij Roberto w Autoryteta :)

#5 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 13 września 2007 - 23:39

Witam Nie wiem czy ma sens otwierac nowy temat dlatego mysle ze wypowiem sie tutaj. Otoz u mnie w Tiger 10.4.10 po kliknieciu PPM nie istnieje opcja Change All ale Always Open With [ATTACH]785[/ATTACH] Jednak pozostale pliki nie zostaja objete otwieraniem przez wybrana aplikacje. Co mam zatem zrobic? Troche mnie to wkurza kiedy widze ze cos sciagam w Safari i nie moge od razu dac Open ale musze wpierw zajrzec do Findera i PPM i Open With itd.

#6 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 września 2007 - 08:09

PPM -> Get Info i tam

#7 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 14 września 2007 - 09:54

Eh, to przyzwyczajenie z Windowska pod postacia Open With :) Dzieki Roberto.

#8 roro

roro
  • 70 postów
  • SkądMińsk Mazowiecki

Napisano 29 października 2007 - 17:30

jakie to proste!!! dzięki wielkie :)))

#9 ContactLost

ContactLost
  • 430 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 września 2008 - 11:22

Ja mam podobny problem ale na aktualnym Leopardzie: cmd+i na pliku, wybieram odpowiedni program, zmień wszystko, mówię, że jestem pewien i..... nic to nie zmienia. W zaznacoznym programie odpala się tylko ten jeden plik. Poza tym przy pytaniu czy jestem pewien, że chcę zmienić program, pojawia się info, że wszystkie pliki z rozszerzeniem "" (tak, w cudzysłowie nic nie ma ;) ) zostaną zmienione. nie iwem co z tym zrobić. Druga sprawa to jak np. ściągne plik .txt za pomocą Qnapi, to nawet jak zaznacze ten jeden plik, żeby otwierał się domyślnie w TextEdit i tak nadal otwiera się za pomocą Qnapi. Jedyny ratunek to "otwórz w programie" ale jest to czasem dręczące. Ma ktoś jakieś rozwiązanie do tego?

#10 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 18 września 2008 - 07:41

Oj Leo Leo... (troche to przypomina cos innego...) Z checia bym Ci pomogl ale wrocilem do Tigera... Z Leo mialem za duzo przebojow...

#11 ContactLost

ContactLost
  • 430 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 września 2008 - 09:10

No jamam ten jeden jedyny i nie jest to jakaś super pilna sprawa, no ale jednak wolałbym aby funkcjonowałoto prawidłowo ;) Szukałem już po necie i chyba jestem osamotniony z tym problemem. Pogrzebie sobie jeszcze w wolnej chwili w ustawieniach... Chciałbym tylko się dowiedzeć czy ktoś jeszcze ma w komunikacie o zmianie domyslnego programu dla jakiś plików puste cudzysłowy "", w których powinno być rozszerzenie pliku np. .txt? Oczywiśie chodzi o język polski. Sprawdzę potem jeszze po angielsku.

#12 koptys

koptys
  • 22 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 14 lipca 2009 - 22:27

ContactLost: czy poradziłeś sobie jakoś z tym problemem ? U mnie mam podobną sytuację. Dodam, że ten problem występuje również na Tigerze.

#13 MTR

MTR
  • 60 postów

Napisano 29 listopada 2012 - 21:20

PPM na pliku, wybierz INFORMACJE, potem "Otworz w programie" i zaznacz "zmien wszystko"

#14 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 29 listopada 2012 - 22:42

Serio? Patrz post #2...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych