Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

problemy z WiFi - słaby sygnał w nowym mieszkaniu

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 November 2012 - 20:49

Witam serdecznie W poprzednim mieszkaniu mój Airport Express działał bezproblemowo - oczywiście jestem świadom tego, że inaczej być nie mogło z odległości 1,5m. Internet dostarczał UPC 25mbit i ten transfer był zachowany a ping wynosił ok 30ms. Ostatnio przeniosłem się na większe mieszkanie. Problem w tym, że wybrałem Dialog a ich gniazdo światłowodowe znajduje się w hallu i dlatego też ich modem i mój airport express (poprzedniej generacji) znalazły tam swoje miejsce. Od routera do komputera mam obecnie ok 5 może 6 m czyli również niezbyt daleko, ale sygnał przechodzi przez dwie ściany nośne i jedną działową (o ile sygnał idzie w drodze prostej) Niestety deklarowane 20mbit nie zostały zachowane - siła sygnału wynosi 16%, download ok 3-4mbit, ping nawet 150 i więcej ms. Oczywiście nie jest to wina operatora, bo gdy Airport znalazł się w tym samym pomieszczeniu co komputer siłą wzrosła do 55-60% i transfer wrócił do maksymalnej prędkości deklarowanej a ping jest nawet lepszy niż w UPC czyli ok 25ms. Chciałbym aby tak zawsze było a nie mam jak pociągnąć kabla. Co zrobić? 1. Czy "mocniejszy" router coś da? Np najnowszy airport express albo nawet extreme, a może jakiś inny? 2. A może kupić jeszcze jeden airport express lub extreme i połączyć je ze sobą aby pokrycie WiFi było lepsze? Czy w tym przypadku lepiej aby bazowy był express czy extreme, czy nie ma to znaczenia? Pozdrawiam Michał

#2 4motion

4motion
  • 337 posts
  • SkądIrlandia

Posted 10 November 2012 - 21:33

Chyba mocniejszy router dużo Ci nie pomoże. Skoro to nowe mieszkanie może możesz trochę powiercić i postawić jeden router w korytarzu a drugi w docelowym pomieszczeniu? Kabel to kabel. Ewentualnie aby się przekonać pożycz od kogoś router jak możesz żeby sie przekonać.

#3 osteoporoza

osteoporoza
  • 80 posts

Posted 10 November 2012 - 21:39

Sprawdz inny router. Cos jest nie tak z twoim routerem. Korzystałem kiedyś z najtanszego routera netgeara. Sygnał przechodził przez 2 ściany nośne i jedną działową. Wszystko działało w porządku. ed: Jest jeszcze jedna możliwość - coś (ale nie ściany) zakłóca sygnał.

#4 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 November 2012 - 21:43

No właśnie niespecjalnie mogę sobie pozwolić na wiercenie. Wszystko już zostało zrobione. Problem w tym, że samo wiercenie nic nie da, bo dodatkowo musiałbym poprowadzić kabel pod podłogą (panelami)

- - - Połączono posty - - -

Sprawdz inny router. Cos jest nie tak z twoim routerem. Korzystałem kiedyś z najtanszego routera netgeara. Sygnał przechodził przez 2 ściany nośne i jedną działową. Wszystko działało w porządku.

Router jest OK bo z bliska sieje, może jest coś nie halo z tymi scianami i mają jakieś ekranowanie - w pobliżu jest winda ;)

Spróbuję inny router, tylko kto we Wrocławiu ma np extreme aby się umówić na chwilę i sprawdzić.

#5 4motion

4motion
  • 337 posts
  • SkądIrlandia

Posted 10 November 2012 - 21:46

Nie wiem jak wygląda to w airport ale może spróbuj zmieniać kanały może masz jakieś zakłócenia np inna sieć.

#6 osteoporoza

osteoporoza
  • 80 posts

Posted 10 November 2012 - 21:49

Właśnie, przełącz z 2.4 Ghz na 5 Ghz albo odwrotnie. Czy z b na g lub n albo odwrotnie.

#7 AdamDz

AdamDz
  • 376 posts
  • SkądEsbjerg Dania

Posted 10 November 2012 - 22:13

Myślę że inny router może mieć znaczenie, właśnie kupiłem dwuzakresowy Netgear N900 Wireless Router WNDR4500, wprawdzie kurier był wczoraj, ale mnie nie było w domu, więc odbiorę w poniedziałek na poczcie i wtedy mogę się podzielić z doznaniami na temat zasięgu, ale jest reklamowany jako model o wyjątkowym zasięgu, WNDR4500 , ja kupiłem nie z powodu na zasięg, bo mam dość dobry, ale ze względu na jego przepustowość po postawieniu serwera Synology, w każdym razie zanim kupisz Airport Extreme przeczytaj recenzję np. Netgear N900 — bezprzewodowy router dla (bardzo) wymagających | Test a ceny są podobne i deklasuje AP Extreme.

#8 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 November 2012 - 22:25

Nie wiem jak wygląda to w airport ale może spróbuj zmieniać kanały może masz jakieś zakłócenia np inna sieć.

zamieszkuje nowy budynek z niewielką ilością lokatorów - istumbler nie wykrywa natłoku - oczywiście mogę sprawdzić różne kanały

Właśnie, przełącz z 2.4 Ghz na 5 Ghz albo odwrotnie. Czy z b na g lub n albo odwrotnie.

spróbuję

więc odbiorę w poniedziałek na poczcie i wtedy mogę się podzielić z doznaniami na temat zasięgu,

czekam na informację i dzięki

#9 AdamDz

AdamDz
  • 376 posts
  • SkądEsbjerg Dania

Posted 10 November 2012 - 22:40

Dodam że ewidentnie w Twoim przypadku jest na pewno złe umieszczenie routera, i kanały nie mają znaczenia skoro istumbler nie wykrywa tłoku, moc nadawania sygnału przez router ma kluczowe znaczenie, a ten w różnych routerach jest słabszy lub silniejszy, dla przykładu podam że sygnał z nadajnika sąsiada mieszkającego za ścianą betonową nośną oddalonego o ok 10 m. odbieram jako mocniejszy niż z własnego AirPort Expres oddalonego o 3 m. i za ścianą z płyty gipsowej. tak więc wg. mnie AP Expres to zabawka:)

#10 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 November 2012 - 23:11

@osteoporoza - najlepsze wyniki "n" 2.4GHz kanał 6. Dzięki - coś sie ruszyło jednakże czekam w dalszym ciągu na info o netgearze

#11 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 November 2012 - 00:44

http://www.speedtest.pl/test/47999269

to mi się podoba - prędkości przewyższające zadeklarowane przez operatora czyli 20/1

#12 osteoporoza

osteoporoza
  • 80 posts

Posted 11 November 2012 - 16:09

pieniądze za udzieloną pomoc proszę przesłać pocztą. ;)

#13 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 November 2012 - 16:51

@AdamDz - jak tam Netgear?

#14 AdamDz

AdamDz
  • 376 posts
  • SkądEsbjerg Dania

Posted 13 November 2012 - 01:43

Witam zasięg Netgear jest bardziej niż zadowalający wręcz powalający, czyli jestem królem na osiedlu :) no i jako jedyny posiadacz N-5Ghz, co do prędkości przesyłu danych pomiędzy Synology DiskStation a urządzeniami takimi jak Apple, TV iPhony, iPady, komputery , PS3 jeszcze nie testowałem, ale konfiguracja to czysta rozkosz nawet laik sobie poradzi, nigdy nie testowałem AirPort Extreme ale Express to przy tym zabawka ale z zaletą jaką jest gniazdo audio.
Speed zadeklarowany przez operatora to 15/15, a tak wygląda wynik testu; http://www.speedtest.../2303959599.png

#15 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 November 2012 - 08:59

super - w takim razie wymieniam expressa na netgeara. Co prawda express daje radę, ale na niewielkie odległości. W tym momencie express jest oddalony od kompa o ok.2-2,5m. Niestety nie w całym mieszkaniu mam zasięg. W salonie, który znajduje się za rogiem w odległości 5-6m od routera prędkość spada do 0,5mbit a czasem zerwane jest połączenie. Zamierzam korzystać z internetu w salonie (smarttv)

#16 AdamDz

AdamDz
  • 376 posts
  • SkądEsbjerg Dania

Posted 13 November 2012 - 16:21

super - w takim razie wymieniam expressa na netgeara.

Co prawda express daje radę, ale na niewielkie odległości. W tym momencie express jest oddalony od kompa o ok.2-2,5m. Niestety nie w całym mieszkaniu mam zasięg. W salonie, który znajduje się za rogiem w odległości 5-6m od routera prędkość spada do 0,5mbit a czasem zerwane jest połączenie. Zamierzam korzystać z internetu w salonie (smarttv)

No to współczuję:) bo otwierają się nowe możliwości wraz z kupnem Netgear N900, czyli dwa gniazda USB, czyli dla drukarki (nawet zwykłą da się skonfigurować jako AirPrint) i dysku twardego jako serwera, szybka wymiana danych pomiędzy urządzeniami domowymi w tym Smarttv, Apple TV itp., i cztery sieci po dwie na 2,4 Ghz i 5Ghz jako domowe i gość.
Po przetestowaniu szybkości wymiany plików pomiędzy Synology a iMac i Macbook, prędkość oscyluje wokół 6 MB. do 8 MB. prędkość kopiowania filmu 700 MB. wyniósł ok 2 minuty co daje niezły wynik w porównaniu z poprzednim Dlink Dir-615 który wynosił ok. 20 minut.
Jako przedsmak możesz już teraz pobrać sobie aplikację NETGEARGeni by przetestować obecną sieć, a później wykorzystać do podstawowych ustawień i konfiguracji sieci.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users