Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bateria i zasięg

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 radher

radher
  • 15 postów

Napisano 09 listopada 2012 - 22:28

Witam, jestem świeżym applowiczem. Dziś zakupiłem używanego iPhona 3GS. Mam dwa problemy. Pierwszy to taki, że wg mnie ma słaby zasięg i go gubi. Z poprzednim telefonem w tym samym miejscu nie było problemu. Po drugie to bateria szybko mi pada. Przez 2h czówania zeszła ze 100% na 75. Co prawda jak już zejdzie na ok. 60%, wydaje się trzymać dłużej, przynajmniej w czasie pracy. Jak podpinam do ładowania czasami wyskakuje komunikat "akcesorium nie może być ładowane". Czy te wszystkie rzeczy mogą być spowodowane iosem z jb? Czy jest to wina sprzętu? Proszę o pomoc.

#2 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 listopada 2012 - 13:33

Wina sprzętu na 99% Najlepszym sposobem będzie zrobienie RESTORE i sprawdzenie czy problem dalej występuje 3GS nie jest nowym urządzeniem; jak był używany 2-3 lata to od baterii nie oczekuj wiele, jednak są bardziej i mniej zużyte Słaby zasięg zdecydowanie problem sprzętowy "Niestyczność" ładowarki - też sprzętowy problem

#3 radher

radher
  • 15 postów

Napisano 10 listopada 2012 - 14:02

Z ładowaniem problem rozwiązany. Dock był bardzo brudny. Mam pytanie co do aktualizacji. Czy jest to w 100% bezpieczne. Jestem gotów do zrezygnowania z jb. Chodzi mi czy nie będę miał problemów przy updacie do ios 6. Na allegro widziałem aukcje gdzie ludzie pisali, że po updacie nie mogą aktywować telefonu.

#4 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 listopada 2012 - 15:52

Na allegro widziałem aukcje gdzie ludzie pisali, że po updacie nie mogą aktywować telefonu.

Bo mieli SimLock'a usuniętego przez ultrasn0w lub wgrany baseband od iPad'a

Jak jest z twoim SimLock'iem?

#5 radher

radher
  • 15 postów

Napisano 10 listopada 2012 - 18:15

Podobno nie mam simlocka. A jak mogę sprawdzić czy jest zdjęty programowo czy nigdy nie miał?

#6 VanRave

VanRave
  • 380 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 listopada 2012 - 18:22

Sprawdź czy masz z cydi zainstalowany ultrasn0w.

#7 radher

radher
  • 15 postów

Napisano 10 listopada 2012 - 18:31

Jest :/ czyli simlock też jest. Czy mogę teraz zrobić update i w jakiś sposób przywrócić tego ultrasn0w?

#8 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 listopada 2012 - 20:39

Jeśli kupiłeś i byłeś uświadomiony, że nie ma SimLock'a to jest on niezgodny z twoimi informacjami i powinieneś go zwrócić Na forum jest kupę tematów o upgrade, nie pozbywając się możliwości ominięcia SimLock'a

#9 skoczek12

skoczek12
  • 530 postów

Napisano 10 listopada 2012 - 21:45

Zapewne w opisie aukcji pisało o simlocku. Autorzy robią taki myk, że w tej ramce nad opisem piszą "brak blokady" a w opisie: "simlock zdjęty programowo". Nowi użytkownicy apple mogą nie wiedzieć co to oznacza w praktyce i pózniej są takie cuda.

#10 radher

radher
  • 15 postów

Napisano 11 listopada 2012 - 11:04

Możecie mnie naprowadzić jak taka czynność się nazywa? Mam na myśli ten uprade z możliwością ominięcia simlocka. [EDIT] OK, już co nieco poszperałem na forum i co nie co wiem. Trochę się tylko boję to robić żeby niczego nie zepsuć. Muszę znaleźć jakiś dobry tutorial.

#11 radher

radher
  • 15 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 14:07

Dowiedziałem się, że problem z zasięgiem może wynikać z tego, że posiadam baseband 6.15.00. Nic mi to nie mówi ale taki mam. Co mogę teraz zrobić aby wgrać ios 6 i jailbreaka aby ominąć simlocka. Czy jest to w ogóle możliwe?

#12 VanRave

VanRave
  • 380 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 listopada 2012 - 14:51

http://myapple.pl/ip...ominiecia_.html

#13 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 13 listopada 2012 - 15:21

Dowiedziałem się, że problem z zasięgiem może wynikać z tego, że posiadam baseband 6.15.00. Nic mi to nie mówi ale taki mam. Co mogę teraz zrobić aby wgrać ios 6 i jailbreaka aby ominąć simlocka. Czy jest to w ogóle możliwe?

Masz BaseBand od iPad'a

#14 radher

radher
  • 15 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 15:58

5.1.1 BB: 05.16.05 SIM: Brak (tylko iPad BB) Czy z tego wynika, że jeżeli posiadam ów bb to mogę zupdatować soft do 5.1.1 i ściągnąć ponownie ultrasn0w? Najlepiej to chyba by było gdybym zrobił sobie downgrade do bb 05.14.02 skoro i tak mam soft 4.1.

#15 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 16:11

Dowiedziałem się, że problem z zasięgiem może wynikać z tego, że posiadam baseband 6.15.00

5.1.1
BB: 05.16.05

To jaki masz w końcu BB ????

#16 radher

radher
  • 15 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 16:14

BB 6.15.00. Chciałbym się jego pozbyć a jednocześnie dalej mieć ściągniętego simlocka. Chyba, że mogę zupdatować softa do iOS 5.1.1 przy ipadowym bb i mieć zdjętego simlocka.

#17 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 16:23

iClarified - iPhone - How to Downgrade Your iPhone 3GS, 3G Baseband for Unlock (Windows)

#18 radher

radher
  • 15 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 16:28

Czyli ta lista z simlockami jest nieaktualna? Pisze w niej, że przy iOS 5.1.1 możliwe jest jedynie zdjęcie simlocka, jeżeli ma sie bb ipada a nie 5.13. Dobrze rozumiem? Jakie wiąże się ryzyko z tą metodą, którą wyżej podałeś? Czy mogę bez strachu to robić czy raczej są jakieś środki bezpieczeństwa. Nie chce sobie jeszcze bardziej zepsuć telefonu.

#19 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 16:48

Czyli ta lista z simlockami jest nieaktualna? Pisze w niej, że przy iOS 5.1.1 możliwe jest jedynie zdjęcie simlocka, jeżeli ma sie bb ipada a nie 5.13. Dobrze rozumiem?

Jakie wiąże się ryzyko z tą metodą, którą wyżej podałeś? Czy mogę bez strachu to robić czy raczej są jakieś środki bezpieczeństwa. Nie chce sobie jeszcze bardziej zepsuć telefonu.

Jaka znowu lista ? Z każdą tego typu operacją wiąże się jakieś tam ryzyko. Zależy Ci na GPS'ie - zrób to. Boisz się - odpuść sobie temat i używaj tak jak jest.

#20 radher

radher
  • 15 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 16:58

Chodzi o tą listę : [URL="http://myapple.pl/iphone-ipod-touch/239873-bez-zadawania-pytan-kompendium-wiedzy-na-temat-simlockow-i-sposobu-ich-ominiecia_.html"]http://myapple.pl/iphone-ipod-touch/239873-bez-zadawania-pytan-kompendium-wiedzy-na-temat-simlockow-i-sposobu-ich-ominiecia_.html[/URL]

#21 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 17:07

Chodzi o tą listę : http://myapple.pl/ip...ominiecia_.html

Ta lista jest niaktualna bo jak widzisz nie ma w niej informacji o możliwości downgrade'u BB która jest dostępna od kilku zaledwie miesięcy.

#22 VanRave

VanRave
  • 380 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 listopada 2012 - 17:50

"-Teraz oczywiście jak większości wiadomo istnieje możliwość downgrade BB od iPada od ostatniego które obsługuję Ultrasn0w. Robimy to tak samo jak podczas podnoszenia tyle że zaznaczamy Downgrade iPad BB. Tak samo trzeba sprawdzić tydzień produkcji aby nie uszkodzić trwale telefonu." Nadal twierdzisz że jest nieaktualna ?

#23 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 19:24

"-Teraz oczywiście jak większości wiadomo istnieje możliwość downgrade BB od iPada od ostatniego które obsługuję Ultrasn0w. Robimy to tak samo jak podczas podnoszenia tyle że zaznaczamy Downgrade iPad BB. Tak samo trzeba sprawdzić tydzień produkcji aby nie uszkodzić trwale telefonu." Nadal twierdzisz że jest nieaktualna ?

Tak, lista jest nieaktualna. W dalszym ciągu przy BB wyższych niż 5.13 jest informacja 'tylko iPad BB' co nie jest do końca prawdziwe bo można zrobić downgrade. Update o możliwości downgrade'u poniżej jest niestety mało widoczny. Ktoś, kto szuka informacji o swoim telefonie zakończy lekture na swoim telefonie i wersji tak jak to zrobił kolega co widać powyżej. Temat dla moderatorów.

#24 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 19:49

Nie dla moderatorów, nie dla moderatorów ;) Dla użytkowników, którzy wiedzą o co biega, mają chwilkę i podeślą moderatorom, jak to powinno wyglądać. Moderator wtedy weźmie i zmieni. Miejcie litość dla moderatorów, to moderatorzy będą mieli litość dla Was :D

#25 radher

radher
  • 15 postów

Napisano 14 listopada 2012 - 09:00

Moje ostatnie pytanie dotyczy daty wyprodukowania. Mój 3GS w numeru seryjnym na miejscach 3-5 ma 949, co zapewne oznacza 49 tydzień 2009 roku. Z tego co czytałem na iClarifield to pisze, że telefony wyprodukowane w tygodniu 45 i później są "fixed" czyli "naprawione?". Oznacza to, że nie mogę zrobić tego downgradu? Dziwni mnie o gdyż upgrade do 6.15.00 jak widać jest udany a downgradu już zrobić nie mogę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych