Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Formatowanie fontów & ostrość] na monitorze zewnętrznym

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 webface

webface
  • 13 postów

Napisano 09 listopada 2012 - 16:12

Witam,

mam strasznie irytujący problem z konfiguracją jakości obrazu na zewnętrznym monitorze (Samsung SyncMaster S22B300).
Obrazowo o problemie:
[ATTACH=CONFIG]12213[/ATTACH]

Opisowo
Nie mogę pozbyć się w żaden znany mi sposób efektu poszarpanych czcionek. Próbowałem już wszystkiego ale nic nie pomaga. Szukałem w preferencjach ustawień wygładzania czcionki dla 2 monitora (zewnętrznego) ale niestety jest tam tylko ustawienie dla matrycy mac'a.

Możecie mnie naprostować jakimś dobrym rozwiązaniem problemu?

Z góry dziękuję.

+++++
Detale:
łącze - HDMI z przejściówką firmy Harma (przy innych komputerach wszytko gra więc przejściówka jest w 100% sprawna).
monitor - Samsung SyncMaster S22B300

#2 WojtekF

WojtekF
  • 771 postów

Napisano 09 listopada 2012 - 16:25

Pytanie kontrolne: pracujesz w natywnej rozdzielczości tego monitora?

#3 webface

webface
  • 13 postów

Napisano 09 listopada 2012 - 16:49

Tak...chyba bo już sam nie jestem pewien, jak to sprawdzić? Max rozdzielczość na niestandardowych ustawieniach. Zresztą na 1 i 2 opcji nic się nie zmienia.

#4 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 09 listopada 2012 - 17:40

Mac tak po prostu wyświetla czcionki... przyzwyczajaj się. Lepiej wyglądają na 27" ATD, na małych samsungach będzie zawsze jak teraz, długo próbowałem z tym walczyć przyzywczajony do ostrych czcionek windowsa...

#5 WojtekF

WojtekF
  • 771 postów

Napisano 09 listopada 2012 - 17:43

Tak...chyba bo już sam nie jestem pewien, jak to sprawdzić?

Max rozdzielczość na niestandardowych ustawieniach. Zresztą na 1 i 2 opcji nic się nie zmienia.

Ten monitor ma rozdzielczość natywną 1920x1080 pikseli, prawda? Jeśli masz taką właśnie rozdzielczość ustawioną (nie wiem o jakich opcjach piszesz), to musisz się po prostu przyzwyczaić (niestety).

#6 Luk

Luk
  • 108 postów
  • SkądTychy

Napisano 15 listopada 2012 - 18:48

Mac tak po prostu wyświetla czcionki... przyzwyczajaj się.
Lepiej wyglądają na 27" ATD, na małych samsungach będzie zawsze jak teraz, długo próbowałem z tym walczyć przyzywczajony do ostrych czcionek windowsa...

Hej, możesz mi powiedzieć jak długo się przyzwyczajałeś? hehe...
Mam mini od 3 tygodni i w sklepie wszystko przepięknie bo tam podłączony pod ATD. W domu jak podłączyłem pod Samsunga 940BW to czar prysł. Już powoli się przyzwyczajam ale pierwsze dni przeglądanie internetu gdzie jest wiele tekstu były masakrą:D

#7 Beebok

Beebok
  • 30 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 19:05

Tu możesz poczytać z czego wynika różnica w wyglądzie czcionek na obu systemach:

Font rendering philosophies of Windows & Mac OS X

ja osobiście przyzwyczaiłem się dość szybko do wyświetlania czcionek na macu.

#8 stupidoo

stupidoo
  • 166 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 20:08

Przyzwyczaić to się można do wszystkiego, nie zmienia to jednak faktu że na Windowsie są ładniejsze. Jak masz natywną rozdzielczość tego monitora w systemie i dalej Ci się nie podobają to tylko pozostaje Ci się przyzwyczaić.

#9 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 20:57

Hej, możesz mi powiedzieć jak długo się przyzwyczajałeś? hehe...
Mam mini od 3 tygodni i w sklepie wszystko przepięknie bo tam podłączony pod ATD. W domu jak podłączyłem pod Samsunga 940BW to czar prysł. Już powoli się przyzwyczajam ale pierwsze dni przeglądanie internetu gdzie jest wiele tekstu były masakrą:D

Im więcej patrzysz, tym szybciej się przyzwyczaisz :) Ja w sumie problemu nie mam, bo PC też używam, na jednym cieszę się wygodnym czytaniem netu, na maku - ciszą bez szumu zasilacza i procesora :)
Sporo pomaga też podłączenie do 40" TV - problem czcionek znika :)
Chcę kupić też jakiś 24" monitor z wyjściem HDMI, mam nadzieje, że będzie ciut lepiej.

#10 Beebok

Beebok
  • 30 postów

Napisano 19 listopada 2012 - 19:14

Nie wiem dlaczego miał by znikać na telewizorze 40'' skoro i tak ma rozdzielczość Full HD(chyba że ma jakąś inną rozdzielczość, ale mało prawdopodobne), Sytuację mogło by ratować zwiększenie rozdzielczości (dlatego prawdopodobnie na ATD jest różnica)

#11 ciasteczkowy666

ciasteczkowy666
  • 187 postów

Napisano 19 listopada 2012 - 21:08

A na pierwszym monitorze jest OK?

#12 webface

webface
  • 13 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 14:34

Dla ciekawych i poszukujących rozwiązania... Udało mi się przeskoczyć problem po instalacji TinkerTool (rozszerzenie domyślnych funkcji systemu operacyjnego) gdzie znalazłem opcję wygładzania czcionek. Teraz wszytko wygląda jak trzeba. Dziękuję za chęć pomocy! Mam nadzieje, że cała reszta walczących zaoszczędzi dzięki Wam trochę czasu ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych