Czy wykorzystywanie iPada jako kontroler midi ma sens?
Macie jakieś doświadczenia z takim połączeniem?
do logic'a lub z abletonem.
Na filmikach wygląda to nawet pomysłowo bo jest to funkcjonalne i można mieć różne rzeczy na ekranie w zależności co potrzebujemy. W sumie nie znam jakiejść konkretnej aplikacji ale ipad może zastąpić kilka urządzeń bo może zmienić ekran

iPad jako kontroler midi
Started by
krzys.pe
, 08 Nov 2012 02:27
7 replies to this topic
Posted 08 November 2012 - 02:27
Posted 08 November 2012 - 08:55
Tak, ma sens
Osobiście używam tego z Reaperem, Garage Bandem, i często podpinam do Tc Helicon Voice Live 2 aby kontrolować harmonię live. Wykorzystuję do tego app Midi Studio Pro. Zwykle łaczę sprzęt prze iRigMidi ale testowałem też via WiFi i działa, choć z minimalnym opóźnieniem.

Posted 09 November 2012 - 16:36
Tak ma sens
iPad może nam spokojnie zastąpić fizyczne gałki i suwaki, choć nigdy oczywiście nie będzie od nich lepszy. Polecam aplikacje TouchOSC, można samemu sobie budować presety przy pomocy programu na MAC/PC. Jednak midi będzie działało tylko przez wi-fi. Wiem że są też inne sposoby - przez bluetooth, jednak było to dla mnie zbyt skomplikowane do skonfigurowania. Jak chcesz kontrolować po kablu to potrzebujesz specjalnej przejściówki (nie jestem 100% pewien, niech mnie ktoś poprawi jeśli bzdury gadam).

Posted 10 November 2012 - 19:28
no pewnie zaryzykuje i kupie ipada.
jeszcze kilka dni temu nie wiedziałem po co ipad a teraz widze że ma zastosowania nawet dosyć wygodne.
Posted 11 November 2012 - 13:43
Bardziej Ci się przyda jako zewnętrzny syntezator
nieźle można uwolnić kreatywność niektórymi aplikacjami

Posted 12 November 2012 - 15:25
Widzę że dobrze trafiłem, mam problem z kontrolerem numark idj live, a dokładniej z podłączeniem tak ipada bym słyszał audio w głośnikach komputerowych podpiętych do komputera. Mam przewód jack/jack. Karta dźwiękowa realtek HD. Pozdrawiam
Posted 12 November 2012 - 17:23
Nigdy tego sprzętu w akcji nie widziałem. Na jakiej zasadzie to działa? Gra muzę z ipada? Standardowe miksery djskie mają z tyłu raczej 2 czincze a nie jacka. Jeśli tu sygnał audio idzie z ipada (w sensie że w mikserze nie masz gdzie kabla wcisnąć tylko zostaje ipad) no to masz dwa wyjścia:
-bezpośrednio podłączyć głośniki komputerowe do ipada
-podłączyć kabel z ipada do line in w karcie dźwiękowej i włączyć w ustawieniach audio nasłuchiwanie (tylko że może być mały lag jakieś 0,5 sek), w windowsie masz to w: recording devices-> właściwości line in -> zakładka listen -> zaznaczasz "listen to this device" (przetłumaczysz chyba na Polski sobie jakoś
), w ten sposób też możesz oczywiście nagrywać to co robisz.

Posted 12 November 2012 - 17:48
konsolę podłączam pod wejście ładowania ipada, jest ona dedykowana do programu idj, sprawdzałem też na garage band i większość instrumentów też da się nią obsłużyć. Jeżeli z głośników wychodzą trzy czincze to raczej ich nie podepnę pod ipada (chyba że są jakieś zgrabne przejściówki) a co do audio nasłuchiwania to już sprawdzam, dzięki!
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users