Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 aktywacja w sieci PLUS?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 kloda

kloda
  • 22 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 14:38

Witam serdecznie, Mam taki problem, kupiłem nowego iPhone 5, w aukcji było napisane że jest bez simlocka, działa w każdej sieci autoryzowanej przez apple. Jak wiemy u nas są to sieci Orange, T-Mobile oraz Play. Ja natomiast chciałbym skorzystać z sieci PLUS gdzie wystąpił problem z aktywacją karty sim... Przetestowałem karty SIM operatorów Orange, T-Mobile oraz PLAY, które działają sprawnie :) Natomiast po włożeniu karty sieci PLUS pokazuje się zasięg, a nawet opcja 3G lecz komunikat uniemożliwia aktywację: "Aby aktywować telefon iPhone, należy włożyć kompatybilną kartę SIM obsługiwanego operatora. Włóż kartę SIM, która została dostarczona z Twoim telefonem albo odwiedź sklep obsługiwanego operatora, aby wymienić kartę SIM." Czyżby apple stosowało dwa rodzaje simlocków, na jedną sieć lub na wszystkie autoryzowane sieci? Przeszukuje forum ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten temat...

#2 skoczek12

skoczek12
  • 530 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 15:26

Może być tak, że plus nie jest autoryzowany. Jak będę miał karte plusa, to włożę do swojego iPhone 5 i sprawdzę czy się aktywuje.

#3 mattkally

mattkally
  • 564 postów
  • SkądZambrów

Napisano 06 listopada 2012 - 15:44

@kloda - kupiłeś iPhone'a od operatora. A jak to się ma do iPhonów z AOS ? Wie ktoś ? Używa ktoś PLUS GSM w swoim jabłku?? Plus posiada w ofercie piątki, więc nie wyobrażam sobie aby nie działały one w sieci PLUS.

#4 kloda

kloda
  • 22 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 16:26

Mój iPhone 5 jest z UK, sprowadzony, na pewno bez simlocka, działa we wszystkich innych sieciach. Jednak w PLUSie karta SIM nie chce się aktywować... iTunes jej nie pozwala. Z tego co wiem iPhone 5 zamówione bezpośrednio z plusa są już aktywowane. Może właśnie w celach jakiejś magicznej aktywacji plus otwiera pudełko i zmienia tapetę w telefonach z ich oferty... ps: kupiłem właśnie 2 startery z oferty Plus na Kartę, będę testował, wycinał :) wyczytałem gdzieś, że winna może być karta sim.

#5 kloda

kloda
  • 22 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 17:50

Niestety, przycinane karty z PLUSa nie działają... telefon domaga się aktywacji. Dzwoniłem do biura obsługi klienta, uzyskałem informację, że w sieci plus przycinana karta do standardu Nano-SIM nie będzie działać. Dziwne bo wszystkie inne sieci działają na przycinanej karcie...

Czy posiadacz telefonu iPhone 5 mógłby kupić zwykły starter sieci PLUS, przyciąć go do Nano-SIM i sprawdzić czy działa?

Szablon: How to cut your own Nano SIM card (with easy PDF template)
PS: za starter mogę zwrócić te 5 zł :)

#6 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 listopada 2012 - 18:23

A co Ci szkodzi podejść do operatora i wymienić swoją kartę na nano sim. Koszt zapewne będzie około 30 zł ale będziesz miał pewność karty. Moim zdaniem jest nie zdjęta blokada operatora. Upewnij się u sprzedawcy czy aby na pewno jest zdjęta blokada simlock. A co będzie jak telefon będzie będzie kupiony u operatorów autoryzowanych, następnie zdjęta będzie blokada simlock przez użytkownika i dalej ów użytkownik swój numer przeniesie do sieci PLUS. Telefonu zapewne nie będzie się z tego powodu pozbywał. Sprawdź dokładnie u sprzedawcy czy blokada jest zdjęta

#7 kloda

kloda
  • 22 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 18:30

Blokada simlock jest zdjęta, zresztą czy z blokadą chodziłby bezproblemowo w Orange, T-Mobile oraz PLAY? Tak, najlepiej sprawdzić z dedykowaną kartą Nano-SIM w Plusie, jednak do najbliższego salonu oferującego karty Nano-SIM mam 130km... No nic, jutro trzeba będzie się przejechać.

#8 mattkally

mattkally
  • 564 postów
  • SkądZambrów

Napisano 06 listopada 2012 - 18:31

Skoro iPhone nie działa w Plusie to dlaczego wymieniają karty na NANO SIM ?

#9 skoczek12

skoczek12
  • 530 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 18:33

Niestety, przycinane karty z PLUSa nie działają... telefon domaga się aktywacji. Dzwoniłem do biura obsługi klienta, uzyskałem informację, że w sieci plus przycinana karta do standardu Nano-SIM nie będzie działać. Dziwne bo wszystkie inne sieci działają na przycinanej karcie...

Czy posiadacz telefonu iPhone 5 mógłby kupić zwykły starter sieci PLUS, przyciąć go do Nano-SIM i sprawdzić czy działa?

Szablon: How to cut your own Nano SIM card (with easy PDF template)
PS: za starter mogę zwrócić te 5 zł :)

Kupiłem startem PlusGSM, wyciąłem kartę nano sim i wsadziłem do iPhone 5. Wszystko działa jak należy. Nie musisz nic zwracać, też przy okazji sprawdziłem czy mój iPhone z AOS działa w plusie :)

- - - Połączono posty - - -

Blokada simlock jest zdjęta, zresztą czy z blokadą chodziłby bezproblemowo w Orange, T-Mobile oraz PLAY?

Tak, najlepiej sprawdzić z dedykowaną kartą Nano-SIM w Plusie, jednak do najbliższego salonu oferującego karty Nano-SIM mam 130km... No nic, jutro trzeba będzie się przejechać.

Nie musisz tak daleko jechać specjalnie po nano sim. Karta jest dobrze wycięta jeżeli nie pokazuje się komunikat brak sim

#10 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 listopada 2012 - 18:34

Masz potwierdzenie powyżej. Wsiadaj w auto i jedź do salonu PLUS-a i wymieniaj swój przycięty nano sim na oryginał nano sim

#11 kloda

kloda
  • 22 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 18:41

Karta jest dobrze wycięta, pokazują się kreski zasięgu, jednak nie przechodzi aktywacji. Tak jakby telefon działał tylko w autoryzowanych sieciach, które oficjalnie sprzedają iPhone, jak wiadomo Plus nie ma takiej oficjalnej oferty.... Zresztą wycięta karta nano sim, która nie działa w iPhone 5 działa bezproblemowo w starej Nokii, udało się ja wsadzić :) nie tylko iPhone 5 obsługuje nano-sim :P Wychodzi na to, że jest coś nie tak z iPhone...

#12 DD7

DD7
  • 101 postów
  • SkądPL

Napisano 06 listopada 2012 - 18:48

Wychodzi na to, że masz blokadę na nieautoryzowane sieci. Proste.

#13 skoczek12

skoczek12
  • 530 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 21:44

Karta jest dobrze wycięta, pokazują się kreski zasięgu, jednak nie przechodzi aktywacji. Tak jakby telefon działał tylko w autoryzowanych sieciach, które oficjalnie sprzedają iPhone, jak wiadomo Plus nie ma takiej oficjalnej oferty....

Zresztą wycięta karta nano sim, która nie działa w iPhone 5 działa bezproblemowo w starej Nokii, udało się ja wsadzić :) nie tylko iPhone 5 obsługuje nano-sim :P

Wychodzi na to, że jest coś nie tak z iPhone...

Masz zasięg czyli tak jak mówiłem - karta dobrze wycięta, nie trzeba jechać do żadnego salonu ! Kreski zasięgu są czyli teoretycznie telefon powinien działać i działa w plusie, tylko nie chce się aktywować. Może blokada na te nieautoryzowane sieci ? Nie wiem. :evil:

W moim iPhone jest wszystko w porządku, tylko że ja go mam z AOS.

A może da się zrobić taki myk, że aktywujesz iPhone kartą play, wsadzisz potem plusa i na plusie działasz? Jeśli nie, to nie, proszę mnie nie "jechać" za ten pomysł, ponieważ nigdy tak nie robiłem, nie miałem takiego przypadku. :wink:

#14 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 06 listopada 2012 - 22:35

Temat o iPhone działających tylko w sieciach autoryzowanych przez Apple był już poruszany na forum, chociaż nie do końca wyjaśniony. Dotyczył 4S, ale z 5 może być to samo. Sam szukałem informacji na ten temat, gdy mocno zszokowały mnie opisy w niektórych aukcjach Allegro "iPhone działa w Tmobile, Orange, Play. Nie będzie działał w sieci Plus". Myślałem, że ktoś się pomylił, a okazało się być to prawdą. Na Allegro spotkałem się z określeniem "blokada EMEA", ale nic więcej na jej temat nie znalazłem. Ponoć niektóre iPhone z Orange po odpłatnym zdjęciu simlocka zachowuja się tak jak piszesz (nie działają w Plusie).

#15 mattkally

mattkally
  • 564 postów
  • SkądZambrów

Napisano 06 listopada 2012 - 22:59

iPhone bez blokady udostępnia pełną funkcjonalność telefonu iPhone, ale bez zobowiązań wynikających z umowy z operatorem. Możesz go aktywować i używać w dowolnie wybranej obsługiwanej sieci komórkowej GSM. (...) dostarczany bez karty SIM, dlatego musisz się zaopatrzyć w kartę od dowolnego z obsługiwanych operatorów sieci GSM na świecie. bla bla

Czyli z iPhonami z AOS chyba wszystko jasne.

Źródło Apple Polska

#16 kloda

kloda
  • 22 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 23:23

Szkoda, że Plus nie ma oficjalnej umowy podpisanej z apple :( mają dobrą infrastrukturę, najlepszy zasięg w mojej okolicy, praktycznie zawsze mam 3G. W pozostałych sieciach niestety nie jest tak dobrze, oczywiście mówię o mojej okolicy :) Zresztą chyba jeszcze długo nie będą mieli w oficjalnej ofercie iPhone, jak to Pani na infolinii stwierdziła "i tak nikt tego iPhone nie kupuje..." :P Dziękuje za informacje, jeszcze jutro zadzwonię do apple w celu potwierdzenia sytuacji. Chyba pozostanie mi sprzedać mojego iPhone 5, nowy 1 dniowy, czarny w idealnym stanie. Następnie trzeba będzie zamówić model z Apple Store jako, że nie mam opcji przejścia na inną sieć gsm... ah ten miesiąc czekania.

#17 darqha

darqha
  • 119 postów
  • SkądMielec, Poland

Napisano 07 listopada 2012 - 10:39

IPhone5 kupiony w AOS, karta z PLUSa przycięta ręcznie. Aktywowanie bez problemu, używanie bez problemu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych