Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problemy z identyfikacją numerów - rozwiązane

• Please log in to reply
114 replies to this topic

#51 sims74

sims74
  • 5 posts

Posted 13 November 2007 - 01:54

Elo, czy jest wogóle możliwe, że w podanej przez Was lokalizacji nie ma podanego pliku do podmiany??? Jakoś nie mogłem go tam znaleźć, więc wgrałem stosowny plik (po uprzednim rozpakowaniu na Macu) przez Cyberduck'a. Efekt niestety jest żaden. Będę wdzięczny za jakąś sensowną wskazówkę. Pozdrawiam

#52 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 13 November 2007 - 02:27

Jaką wersję softu masz?

#53 sims74

sims74
  • 5 posts

Posted 14 November 2007 - 00:35

1.1.1

---- Dodano 14-11-2007 o godzinie 02:36 ----
acha sieć orange jeżeli ma to jakieś znaczenie

#54 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 14 November 2007 - 01:00

1.1.1

---- Dodano 14-11-2007 o godzinie 02:36 ----
acha sieć orange jeżeli ma to jakieś znaczenie

Więc musisz ściągnąć ten plik
http://cynix.org/iph...-1.1.1-9.tar.gz
Rozpakować
i wrzucić go w iPhone do /System/Library/Frameworks/AppSupport.framework/

#55 sims74

sims74
  • 5 posts

Posted 14 November 2007 - 01:53

No więc właśnie to zrobiłem i: 1. nie było tam żadnego pliku, który by się chciał podmienić 2. pomimo tego go tam wrzuciłem 3. zrobiłem restart iphona ... i nic

#56 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 14 November 2007 - 02:00

A co masz w /System/Library/Frameworks/AddressBookUI.framework ?

#57 sims74

sims74
  • 5 posts

Posted 14 November 2007 - 22:10

code dzięki Ci bardzo za pomoc. Wgrałem ten plik jeszcze ze dwa razy i zagrało. Dla tych, którzy będą mieli podobny problem niech się nie zniechęcają po pierwszych 5 razach:))

#58 martig

martig
  • 419 posts

Posted 15 November 2007 - 08:02

Mysle jedna ze wczesniej wrzucales plik nie do tego katalogu.

#59 Beathan

Beathan
  • 64 posts
  • SkądWrocek

Posted 20 November 2007 - 00:44

Witam, aby dobrze działała identyfikacja należy podmienić plik /System/Library/Frameworks/AppSupport.framework/AppSupport z identyfikacją ostatnich 9 cyfr (można ściągnąć z podanego linku). Do prawidłowego wyświetlania w kontaktach i wizualnej identyfikacji dzwoniących polecam podmienić dwa pliki mojego autorstwa: /System/Library/Frameworks/AddressBookUI.framework/ABPhoneFormats.plist oraz /System/Library/Frameworks/UIKit.framework/PhoneFormats/UIPhoneFormats.plist (oba w załączeniu) - oczywiście flagi +x (0755) Pozdrawiam

#60 Beathan

Beathan
  • 64 posts
  • SkądWrocek

Posted 21 November 2007 - 00:03

Witam, a propos ostatnio wrzuconych plików dot. poprawnego formatowania polskich numerów telefonów (podczas dzwonienia i odbierania), zamieszczam update, poprzednia wersja źle pokazywała numer komórkowy, jeśli wybierany był numer np. 0 601 123456, było (060) 123456, teraz jest poprawnie 0(601) 123456 - zamieszczam oba pliki. Ponadto, w plikach znajduje się poprawna forma formatowania numerów australijskich. Jeśli macie w telefonie zapisane numery zagraniczne, sprawdźcie jak iPhone je formatuje - gdy nie odpowiadają polskiej notacji, proponuję dokonać zmian w obu plikach tak, aby wszyscy mieli wersje uniwersalne (dużo jest na forach o brazylijskich i innych, nie pokusiłem się o sprawdzanie tego wszystkiego z braku czasu oraz braku konieczności). Jak macie numery np. do UK albo IRL, sprawdźcie czy są dobrze formatowane, jeśli nie, podzielcie się propozycjami formatowania odpowiednich sekcji narodowych. Kopia tej wiadomości znajduje się również w temacie 'iPhone po polsku'. Ścieżki umieszczenia obu plików już podawałem. Pozdrawiam!

#61 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 21 November 2007 - 00:40

Fajnie to zrobiłeś, rzeczywiście działa, ale mam jedno ale - wprowadzając nr w pl np. 061 lub +4861 (kierunek poznański), żeby rpawidłowo pokazywało, musi być 0 albo +48 przed kierunkiem, w erze jest tak, że z 0 nie wybierzesz numeru, albo +48 albo bez 0, no i kiedy nie mamy nr w spisie, wygląda to niefajnie, bo ciurkiem niepodzielony nr jest. Można to dopisać?

#62 Beathan

Beathan
  • 64 posts
  • SkądWrocek

Posted 21 November 2007 - 21:37

Oczywiście, poprawki dokonane :-) /System/Library/Frameworks/AddressBookUI.framework/ABPhoneFormats.plist /System/Library/Frameworks/UIKit.framework/PhoneFormats/UIPhoneFormats.plist Pliki w załączeniu. Pozdrawiam

#63 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 21 November 2007 - 23:09

Super, teraz jest jak powinno ;) Wczoraj zrobiłem już to, ale tylko w jednym pliku, nie pomyślałem o drugim i mi nie działało, z przyczyn oczywistych przecież, ale zwalam to na karby naprawdę później godziny i zmęczenia niestety :) Tak naprawdę nie jest to wszystko takie trudne, a ile przyjemności mamy, ci z Appla nawet nie wiedzą, jak u nas gorąco na kompach :D

#64 Beathan

Beathan
  • 64 posts
  • SkądWrocek

Posted 22 November 2007 - 08:02

Wcześniej czy później iPhone trafi oficjalnie do Polski, zastanawiałem się jak zainteresować Apple, aby zechcieli skorzystać z gotowej lokalizacji, tyle razy poprawianej przecież, itp. spraw, które ludzie już zrobili, uzgodnili... To tak jak na nowym osiedlu, sieje się trawę, a po kilku miesiącach chodniki powinno się robić tam, gdzie są ścieżki - zawsze jednak robią odwrotnie ;)

#65 Torciec

Torciec
  • 1 posts

Posted 25 November 2007 - 12:14

Dla czego nie moge sciagnac zalaczonych plikow? Mozna je gdzies poza forum znalezc? Google mi nie pomogl w tej kwestii...

#66 loleN

loleN
  • 131 posts

Posted 25 November 2007 - 16:02

mam taki problem, lacze sie z iphonem za pomoca ibrick'a (mam windowsa) i nie widzi mi katalogu AppSupport.framework... Frameworks jest pusty... moze jakims innym programem to zrobic? Z tego co widzialem to fugu i cyberduck jest pod mac'a. pozdro

#67 LoBo

LoBo
  • 3695 posts

Posted 26 November 2007 - 00:55

Witam Beathan Twoje pliki bardzo ładnie działają jeśli chodzi o telefony, natomiast esemesy już jest gorzej :(, żaden kontakt który mam wpisany nie identyfikuje się gdy dostaje esemesa, dopiero po wejściu w niego wyświetla się nazwa kontaktu wpisy w książce mam takie 505505505 natomiast na ekranie widzę +(505) 505-505 zamiast nazwy kontaktu :( pozdrawiam

#68 tukan

tukan
  • 772 posts

Posted 26 November 2007 - 01:07

mam taki problem, lacze sie z iphonem za pomoca ibrick'a (mam windowsa) i nie widzi mi katalogu AppSupport.framework... Frameworks jest pusty... moze jakims innym programem to zrobic? Z tego co widzialem to fugu i cyberduck jest pod mac'a.
pozdro

pod windowsa winscp
http://winscp.net/eng/docs/lang:pl

#69 Beathan

Beathan
  • 64 posts
  • SkądWrocek

Posted 26 November 2007 - 09:41

Witam

Beathan Twoje pliki bardzo ładnie działają jeśli chodzi o telefony, natomiast esemesy już jest gorzej :(, żaden kontakt który mam wpisany nie identyfikuje się gdy dostaje esemesa, dopiero po wejściu w niego wyświetla się nazwa kontaktu

wpisy w książce mam takie 505505505
natomiast na ekranie widzę +(505) 505-505
zamiast nazwy kontaktu :(

pozdrawiam

Dziwne, u mnie działa, sprawdzałem taki wariant wpisu numeru w książce i działa bez problemów. Czy aby na pewno masz ściągnięty plik identyfikacji 9-numerów?

#70 LoBo

LoBo
  • 3695 posts

Posted 26 November 2007 - 10:30

Dziwne, u mnie działa, sprawdzałem taki wariant wpisu numeru w książce i działa bez problemów. Czy aby na pewno masz ściągnięty plik identyfikacji 9-numerów?

Hej,

aj przeprasza wdarł się błąd:

natomiast na ekranie widzę +48(505) 505-505
zamiast nazwy kontaktu

podgrywałem Twoje pliki nawet dodawałem własne wpisy i niestety sms-y nie działają :/

pozdrawiam

#71 gregers

gregers
  • 5 posts

Posted 27 November 2007 - 02:07

nowy jestem

nowy jestem z iphonem i mam pytanie (znalazłem pliki oprócz waszych w necie) czym mam wgrać do iphona te pliki?

z góry dziękuję za pomoc

---- Dodano 27-11-2007 o godzinie 05:00 ----
sorry nie zauważyłem wcześniejszego postu... ale i tak mam problem przy próbie zainstalowania przez installera Open SSH wywala mi komunikat o potrzebie zainstalowania BSD Subsystem (ściągnąlem plik) ale jak zainstalować?

pozdrawiam

#72 Beathan

Beathan
  • 64 posts
  • SkądWrocek

Posted 28 November 2007 - 21:53

Hej,

zamiast nazwy kontaktu

podgrywałem Twoje pliki nawet dodawałem własne wpisy i niestety sms-y nie działają :/

pozdrawiam

Hej, byłem wyjechany, dopiero co wróciłem. Sprawdziłem to u siebie, w iPhonie mam kartę Plusa, wpisałem w kontaktach swój numer z Orange'a 501... (bez kodu kraju) i wysłałem smsa z tego numeru na Plusa. SMS poprawnie zidentyfikował nadawcę...

Załączam ponownie moje pliki:

#73 Beathan

Beathan
  • 64 posts
  • SkądWrocek

Posted 28 November 2007 - 21:58

Hej hej, jeszcze jedna rzecz, założyłem nowy wątek, bo myślałem, że będzie większy odzew, ale brak zainteresowania tłumaczę sobie tym, że może zainteresowani będą szukać w tym, więc załączam odnośnik: http://www.myapple.p...ead.php?t=49682
Generalnie rzecz jest o identyfikacji geograficznej numerów spoza naszej książki adresowej. Polecam repozytorium http://repository.ripdev.com, a opis http://klim.ru/calldata/?page_id=2.

Będę wdzięczny za info - poczyniam kroki o otrzymanie bazy numeracji polskich od jednego z operatorów, ale nie wiem, czy mi się uda...

Pozdrawiam

#74 b4it

b4it
  • 537 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 November 2007 - 12:49

Nie wiem jak tam na innych FW ale na 1.1.2 wystarczy zainstalować iPolish i numery są już poprawnie (czyt. po polsku) wyświetlane.

#75 cardash

cardash
  • 96 posts

Posted 03 December 2007 - 21:04

Hej,

zamiast nazwy kontaktu

pozdrawiam

ja mam tak samo, kiszka :)

---- Dodano 03-12-2007 o godzinie 23:22 ----
ale patent z hackintosh dziala, podmiana pliku appsupport, iphone 111.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users