Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problemy z identyfikacją numerów - rozwiązane

• Please log in to reply
114 replies to this topic

#1 DaMan

DaMan
  • 123 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 September 2007 - 11:27

Witam, kilka razy na forum zglaszaliscie problem z identyfikacja numerow. Okazuje sie, ze nie ma znaczenia czy kontakty sa wprowadzane w iPhonie, synchronizowane z Address Book, czy inny sposob. Nie ma tez znaczenia, czy wszystkie numery sa wpisane w formule z +48 czy nie ;). Mialem taki problem tylko z kilkoma numerami - zamiast identyfikacji pojawial sie tylko numer (np. przy otrzymanym sms'ie). Rozwiazanie okazlo sie banalnie proste. Przypisalem do kontaktu numer w taki sposob, w jaki pojawial sie na ekranie bez identyfikacji. Numery mam zapisane w roznych formulach i wszystkie, ktore poprawilem dzialaja juz prawidlowo ;) Pozdrawiam

#2 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 05 September 2007 - 11:56

Czyli rozwiązanie jest ale sam problem jest ciekawy :)

#3 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 05 September 2007 - 12:08

DaMan od dwóch dni tak samo robię ;) Niby to jest rozwiązanie bo niektóre numery pokazują odrazu osobę dzwoniącą a niektóre trzeba poprawić do rozmowie z inną od której wyświetlił się tylko numer

#4 DaMan

DaMan
  • 123 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 September 2007 - 12:15

DaMan od dwóch dni tak samo robię ;) Niby to jest rozwiązanie bo niektóre numery pokazują odrazu osobę dzwoniącą a niektóre trzeba poprawić do rozmowie z inną od której wyświetlił się tylko numer

on ma ewidentnie problem z +48, trzeba to z reki poprawiac. Moze europejska wersja sobie z tym poradzi..... oby ;)

#5 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 05 September 2007 - 12:33

Ta dokładnie z tym ma problem, na Hackint0sh widziałem gdzieś temat do zmiany formatu numeru (w jakimś pliku coś się zmienia i nie ma nawiasów oraz myślnika między cyframi) może to by było 100% rozwiązanie ?? hmmm

#6 kalakamil

kalakamil
  • 82 posts

Posted 05 September 2007 - 13:25

Ponizej wklejam rozwiazanie problemu :
Changing phone number formating: (123) 456-7890
Formatting is stored in:

/System/Library/Frameworks/AddressBookUI.framework/ABPhoneFormats.plist
Download this file from your phone. The file is stored in binary format, so you'll need to convert it to text. Now save this file and open it in a text editor. Change the formatting under us to look like you want (if you find your region in the file, just copy from your region to the us). There's probably some way to just make it use your language (instead of 'us'), but i don't know where you specify that. When you are done changing formatting, save the file and upload it to the iphone in same directory you found it. You don't need to convert i back to binary.
tu macie link do konwersji na format txt :http://140.124.181.1...-bin/plutil.cgi

Zrobilem gotowy plik jest w zalaczniku prosze sprwdzic i powiedziec czy dziala.

#7 zencooler

zencooler
  • 35 posts

Posted 05 September 2007 - 20:09

Hej Kamil, Niestety nadal jeśli w kontaktach zapisany jest numer w formacie +4822xxxxxxx to nie podstawia się nazwa. Jeżeli obetnie się te +48 i zapisze bez tego to działa, ale chyba nie o to chodziło. Wszelkie poprawki mile widziane! ;-) Pozdrawiam. ZenCooler

#8 DaMan

DaMan
  • 123 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 September 2007 - 10:36

Ponizej wklejam rozwiazanie problemu :
Changing phone number formating: (123) 456-7890
Formatting is stored in:

Download this file from your phone. The file is stored in binary format, so you'll need to convert it to text. Now save this file and open it in a text editor. Change the formatting under us to look like you want (if you find your region in the file, just copy from your region to the us). There's probably some way to just make it use your language (instead of 'us'), but i don't know where you specify that. When you are done changing formatting, save the file and upload it to the iphone in same directory you found it. You don't need to convert i back to binary.
tu macie link do konwersji na format txt :http://140.124.181.1...-bin/plutil.cgi

Zrobilem gotowy plik jest w zalaczniku prosze sprwdzic i powiedziec czy dziala.

Numery rzeczywiscie zapisuja sie w polskim formacie, ale caly czas, jezeli numer kom/stacjonarny wyswietla sie z +48 (dzwoniacego), a w adresach jest zapisany bez, to nie pokazuje kontaktu. Trzeba to porzadkowac z reki ;)

#9 smiths

smiths
  • 83 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 September 2007 - 18:31

jestem tu nowy, tak więc na początku witam wszystkich ;-) piszę pod tym tematem, bo wkurza mnie jedna rzecz, właśnie z identyfikacją/formatem numeru. pogrzebałem, tak jak zalecaliście, i zmieniłem format - wszystko gra, ale problem pojawia gdy np. dostaje sms'a i wyświetla się numer z "+48", natomiast gdy ktoś do mnie dzwoni jest bez kierunkowego. identyfikuje oczywiście taki, który ma albo nie ma tego przedrostka. czy jest więc jakiś sposób, aby oba te numery były identyfikowane? i czy da się ominąć podwójne wklepywanie numeru? dzięki i pozdrówki.

#10 DaMan

DaMan
  • 123 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 September 2007 - 09:00

jestem tu nowy, tak więc na początku witam wszystkich ;-)
piszę pod tym tematem, bo wkurza mnie jedna rzecz, właśnie
z identyfikacją/formatem numeru. pogrzebałem, tak jak zalecaliście,
i zmieniłem format - wszystko gra, ale problem pojawia gdy np.
dostaje sms'a i wyświetla się numer z "+48", natomiast gdy ktoś
do mnie dzwoni jest bez kierunkowego. identyfikuje oczywiście taki,
który ma albo nie ma tego przedrostka.

czy jest więc jakiś sposób, aby oba te numery były identyfikowane?
i czy da się ominąć podwójne wklepywanie numeru?
dzięki i pozdrówki.

zawsze mozna zapisac dwa numery z +48 i bez (do kazdego kontaktu) ;)

#11 smiths

smiths
  • 83 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 September 2007 - 19:01

zawsze mozna zapisac dwa numery z +48 i bez (do kazdego kontaktu) ;)

tego właśnie chciałem uniknąć, podwójnego wklepywania ;)
nie ma innej, bardziej skutecznej metody?

pozdrówki :cool:

#12 loopez

loopez
  • 250 posts

Posted 18 September 2007 - 20:27

poki co nie ma - doszlifowuje sie w praniu - kontakty z ktorymi wymieniam smsy maja dodatkowo podany mobile2. szkoda tylko ze jak na desktopie jest info z +48 to w smsach juz jest normalnie. trzeba trenowac pamiec to numerow..

#13 chomeros

chomeros
  • 1 posts

Posted 24 September 2007 - 17:52

Witam Wszystkich. Potrzebuje odpowiedzi na szybkie pytanie. Chce pomóc znajomemu ktory zakupil iphona (odblokowanego ponoc), wszystko w nim śmiga jednak pojawia sie problem opisany przez przedmówców. Wiem ze mozna zastosowac trick z podwojnym numerem bądź likwidacja, tudziez wpisaniem kierunku. Chciałbym jednak zapytac co mam zrobic aby zmienic kodowanie, tak jak to opisał jeden z forumowwiczów. Ściągnałem podany plik, czy mam go odpalic w iphonie ? I jeszcze jedno kolega znalazł chyba na allegro ogłoszenie czlowieka z wawy ktory twierdzi ze ten problem rozwiązuje programowo po przysłaniu do niego iPhona i uiszczeniu opłaty. Czy to prawda, wiecie cos na ten temat. Z góry dziekuje za pomoc, czekam na jakieś wieści Pozdrawiam

#14 AxelVax

AxelVax
  • 354 posts

Posted 29 September 2007 - 03:16

wgrywasz z pomoca iBrickr
a z allegro sam pomysl

---- Dodano 29-09-2007 o godzinie 17:03 ----
W Orange (podobno) jest tak, że smsy przychodzą z +48, a telefony bez (przynajmniej w kraju).

Załóżmy, że mamy w książce wpisy bez kierunkowego do Polski.
Jeżeli kliknie się na sms, który nie odnalazł się z kontaktem, to i tak u góry mamy 'contact info'
i po kliknięciu tego przycisku na liście smsów osoba jest już również zidentyfikowana.

Póki nie kasujemy historii rozwiązanie wydaje się być trwałe i wystarczy mieć wpisane numery
bez +48 z przodu.

Oczywiście ważniejsze wydaje mi się wyświetlanie rozmówcy podczas rozmowy, bo przy smsie jest czas na dwa dodatkowe kliknięcia.

Teraz zastanawiam się jeszcze odnośnie opcji znajdującej się (jeżeli włożymy domyslną kartę AT&T) pod:
Settings -> Phone -> International Assist
Teoretycznie powinna dodawać numer kierunkowy do USA, gdy jesteśmy zagranicą.
Ciekawe czemu z sim'em Orange opcja znika ;)
Może dałoby się ją jakoś wykorzystać..

#15 YANOUSHek

YANOUSHek
  • 7 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 September 2007 - 00:06

W sieci pojawiło się rozwiązanie problemu niełączenia numerów z kontaktami. Dokładny opis znajdziecie [URL="http://www.hackint0sh.org/forum/showthread.php?t=7736&highlight=appsupport"]tutaj[/URL].

Zaznaczę tylko, że w naszym kraju działa opcja porównywania po 9 cyfrach numeru ;)

P.S. Stworzyłem odpowiedni plik plist do formatowania polskich numerów telefonów.
Numery telefonów komórkowych formatowane są jako: +48 (500) 123-456 lub (500) 123-456
Numery telefonów stacjonarnych: +48 (61) 1234-567 lub (61) 1234-567
Dodatkowo tak samo jak numery komórkowe formatowane są 0700 i 0800
Jeśli ktoś chce taki plik, to proszę o kontakt (najlepiej mailem na janusz.bossy w domenie gmail kropka com :))
  • AxelVax likes this

#16 YANOUSHek

YANOUSHek
  • 7 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 September 2007 - 12:07

Oj. Nawet nie wiedziałem, że tutaj można załączniki wrzucać do postów. Plik z formatowaniem numerów gdzieś tutaj w okolicy powinien się znajdować ;)

#17 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 30 September 2007 - 12:15

I gdzie wrzucić ten plik?

#18 malina

malina
  • 460 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 September 2007 - 12:43

ja mam zapisane wszędzie +48 i wszystko działa dobrze jako mój numer wyświetla się +48 888...

#19 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 30 September 2007 - 13:38

Bo tu chodzi o telefony z aktywnym roamingiem. Ci mający aktywną usługę wyświetlają się z prefixem (+48).

#20 chato.pl

chato.pl
  • 1182 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 October 2007 - 17:48

I gdzie wrzucić ten plik?

odgrzebię to pytanie, z nadzieją na odpowiedź Dołączona grafika

#21 AxelVax

AxelVax
  • 354 posts

Posted 07 October 2007 - 17:54

przeciez jest napisane: /System/Library/Frameworks/AddressBookUI.framework/ABPhoneFormats.plist niech mi ktos napisze czym moge sciagnac plik z iphone na kompa pod windą (ktos podal total commandera, ale iphone nie pokazuje sie jako dysk przeciez)

#22 chato.pl

chato.pl
  • 1182 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 October 2007 - 17:58

thx Dołączona grafika

#23 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 07 October 2007 - 18:27

Potwierdzi ktoś że to działa?? bo nie wiem czy wrzucać he

#24 iSzym

iSzym
  • 1244 posts
  • SkądRadom / New York

Posted 07 October 2007 - 18:30

niech mi ktos napisze czym moge sciagnac plik z iphone na kompa pod windą
(ktos podal total commandera, ale iphone nie pokazuje sie jako dysk przeciez)

iBrickr > Files > Wybierasz folder/plik i po lewej masz DOWNLOAD :)

#25 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 07 October 2007 - 19:04

przeciez jest napisane:

Pokaż gdzie jest napisane, że trzeba to wrzucić do AddressBook.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users