Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Podłączenie MacBook Air (2011, ML) do monitora samsung.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 blaze4r

blaze4r
  • 7 postów

Napisano 05 listopada 2012 - 23:20

Witajcie, może pomożecie mi z problemem nad, którym ślęczę już tydzień. Mój problem przedstawia się następująco: Około tygodnia temu kupiłem w mm monitor samsunga model T24B301EW. Do tego dokupiłem kabel firmy hama, długości 1,5 metra z przejściówką z minidisplayport na hdmi. Obładowany zakupami wróciłem szczęśliwy do domu, naiwnie myśląc, że podłączenie monitora będzie polegało na podpięciu zasilania i przejściówki, a ja nie będę się musiał męczyć na tych marnych 13 calach. No i oczywiście coś musiało się wydarzyć - mianowicie po podpięciu przejściówki MacBook wykrywa monitor - daje mi się pobawić jego rozdzielczością, ba nawet w swojej wspaniałomyślności schematami kolorów! No, ale cóż z tego jeśli monitor za nic nie chce wykryć MacBooka. Próbowałem wszystkiego przekopałem milion tematów i nic monitor tak jak nie wykrywał MB tak nie wykrywa. Odrzucam w tej chwili problem z monitorem, ponieważ udało mi się go podpiąć pod dekoder TV przez zwykły kabel hdmi - hdmi. Proszę was jeśli macie jakieś pomysły co mogę zrobić, żeby podłączyć ten trefny monitor. Jeśli będzie to wina kabla, trudno przeboleje zakup nowego tylko wtedy podpowiedzcie, która przejściówka lub który kabel mi zadziała, bo nie chcę znów wywalać pieniędzy w błoto. Mam nadzieję, że temat jest w dobrym dziale i że nie popełniłem jakiegoś forumowego faux pas. Z góry dzięki za wszelką pomoc.

#2 WojtekF

WojtekF
  • 771 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 00:03

Przejściówkę też masz produkcji HAMA?

#3 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 listopada 2012 - 00:10

Ja używam tej przejściówki Apple iSpot Premium Reseller i-Luv przejœciówka Mini DisplayPort na HDMI Adapter - Kable i przejsciówki

działa bez problemowo z macbook air 2011 i monitorem samsung T24B750 (podpięta pod gniazdo thunderbolt w MBA - przesyła również dźwięk.)

#4 blaze4r

blaze4r
  • 7 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 00:26

@WojtekF Może źle sformułowałem moje zdanie. Kupiłem kabel, który jest jednocześnie przejściówką - zaczyna się minidp, a kończy hdmi :P Jeśli nie znajdę rozwiązania problemu to pozostanie mi oddać ten kabel i kupić przejściówkę, którą polecił GRZECHO. Chociaż wolałbym, aby działało to co już kupiłem :/

#5 WojtekF

WojtekF
  • 771 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 00:53

Jeśli nie działa w tej chwili, to raczej w cudowny sposób nie zadziała. Ja mam do Della osobną przejściówkę miniDP-VGA, która nie działa z MB Pro, a do MB Pro osobną (produkcji Apple z tego co pamiętam), która nie działa z Dellem. Takie życie :)

#6 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 08 listopada 2012 - 11:58

Mam nadzieje,ze w preferencjach systemowych/monitor wskazales poprzez przesuniecie belki systemowej,ktory monitor ma byc glownym?,po za tym niektore samsungi tak maja.

#7 WojtekF

WojtekF
  • 771 postów

Napisano 08 listopada 2012 - 12:15

Przepraszam, ale co zmieni przesunięcie belki systemowej? Obraz się powinien pojawić niezależnie od tego czy to będzie monitor główny czy nie. Argument o niektórych Samsungach też jakiś taki lekko z kosmosu...

#8 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 08 listopada 2012 - 13:27

Jakbys czytal wiecej forum i nie tylko to wiedzial bys,ze niektore modele monitorow m.in.samsunga mialy problem z podlaczeniem poprzez mdp-->hdmi

#9 WojtekF

WojtekF
  • 771 postów

Napisano 08 listopada 2012 - 14:40

I oczywiście to jest wina tych Samsungów a nie przejściówek? Litości...

#10 blaze4r

blaze4r
  • 7 postów

Napisano 09 listopada 2012 - 14:47

Kończąc temat pomógł zakup nowej przejściówki :)

#11 WojtekF

WojtekF
  • 771 postów

Napisano 09 listopada 2012 - 14:53

Kończąc temat pomógł zakup nowej przejściówki :)

:cool:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych