Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Spadek FPS, stopklatka co 2-3 sekundy w grach

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 bociektrn

bociektrn
  • 13 posts

Posted 04 November 2012 - 19:12

Cześć. Mam problem tego typu: Ostatnio zauważyłem dziwny bug podczas grania na moim MBW unibody 2010. Wygląda to w ten sposób, że uruchamiając jakąkolwiek grę (cs:go i left4dead2) przez ok 10 minut wszystko gra ładnie i płynnie (min. detali wszystko na low) a po tym czasie mam dziwny objaw przeskakiwania klatek. Co 2-3 sekundy mam sekundowego laga jak by z karty graficznej. Z 40fpsów spada nagle to 8 po czym wskakuje znowu na 40 i tak co 2-3 sekundy. Znalazłem na to sposób mianowicie wystarczy, że przestawię cokolwiek w ustawieniach grafiki typu zmienię detale z low na mid, gra się odświeża i tak po 2-3 razach wszystko działa jak powinno. Próbowałem przeinstalować gry, przeinstalować steama, wyczyściłem system za pomocą clean my mac ale niestety problem ciągle istnieje. Dziwna sprawa bo skoro po tych refreshach gra zaczyna działać normalnie to chyba nie jest to za słaba konfiguracja komputera. Da się z tym żyć ale wolałbym nie czekać 20 minut by zacząć grę ;) Jakieś sugestie? Czy może to być np. kwestia dysku (standardowy hitachi). Czy na SSD ten problem by się już nie pojawiał? Mam nadzieję, że opisałem jak najczytelniej mój problem. mam postawionego Liona ze wszystkimi aktualizacjami Jak by było coś nie jasne to pytać :)

#2 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 04 November 2012 - 21:22

Wszystko wyczysciles panie, w niektorych przypadkach nawet niepotrzebnie: Clean My Mac(WTF?), a zapomniales wyczyscyc... wiatrak z kurzu. Objawy sa idealnie odpowiadajace przegrzewaniu sie karty graficznej.

#3 bociektrn

bociektrn
  • 13 posts

Posted 05 November 2012 - 15:18

Clean my mac to jedno z lepszych narzędzi do czyszczenia z syfu w rejestrze (komputer chodzi duuuzo szybciej) co do przegrzewania się karty graficznej to nie zauważyłem żeby komputer był dużo cieplejszy podczas grania. Poza tym problem naprawia się po ok 3 refreshach karty graficznej.

#4 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 posts
  • SkądKatowice

Posted 05 November 2012 - 15:32

Clean my mac to jedno z lepszych narzędzi do czyszczenia z syfu w rejestrze.

Że jakoż? Jakim "rejestrze"? Nawet nie wypowiadaj tego słowa ;)

#5 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 06 November 2012 - 07:32

99% masz problem z chłodzeniem karty grafiki. Typowy dla tej usterki objaw .... podjedz z komputerem do serwisu

#6 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 06 November 2012 - 08:38

Najprościej na problem z chłodzeniem to dostać się do płyty głównej i przedmuchać ożebrowanie,nie wspomnę jak to wygląda,a po przedmuchaniu śmiga pięknie i się nie grzeje nawet na filmach HD

#7 bociektrn

bociektrn
  • 13 posts

Posted 06 November 2012 - 14:29

No dobra to polatam dziś na sprężonym powietrzu i dam znać czy coś się zmieniło :) Dzięki wszystkim!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users