Witam!
Zwracam sie do Was z problemem polegajacym na braku wykrywalnosci dysku zewnetrznego firmy verbatim przez MacBook'a. Czy ktos orientuje sie co moze byc nie tak. Pojawia sie dodatkowy problem przy podlaczaniu dysku do komputera. Mianowicie Mac Book zawiesza sie i trzeba go wylaczac guziczkiem i wlaczac ponownie???

Mac Book Air 13 i nie dzialajacy dysk zewnetrzny verbatim
Rozpoczęty przez
ralfge
, 31 paź 2012 02:57
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 31 października 2012 - 02:57
Napisano 31 października 2012 - 09:16
Czy masz możliwość podpięcia tego dysku pod komputer PC? Jeśli problem z zawieszeniem/spowolnieniem systemu wystapi to prawdopodobnie jest to problem techniczny z dyskiem (np. zdegradowane głowice, uszkodzone sektory).
Napisano 31 października 2012 - 09:20
Dysk z innymi komputerami dobrze działa?
Napisano 31 października 2012 - 11:08
Jesli chodzi o dzialanie dysku z poprzednim komputerem tzn. dell xps 1330 to dziala bez zarzutu. Nic sie nie wiesza i jest ok. Znajomy podpowiedzial mi zebym zainstalowal program "Paragon" ale problem nie zniknal:(
Napisano 31 października 2012 - 12:38
Paragon będzie ci potrzebny do zapisu na partycji NTFS. Standardowo powinieneś móc zamontować dysk do odczytu. Sprawdź inny przewód USB, ew. być może sam dysk chce za dużo A niż może dać mu USB. Jeśli masz przewód z dodatkową wtyczką USB do zasilania - użyj jej podłączając do drugiego gniazda USB (w MBA przez przedłużacz lub w innym komputerze/ładowarce USB). Co to za dysk - model?
Napisano 31 października 2012 - 13:10
Verbatim Model #47576 500GB
MacBook Air 1.8 GHz 4GB 256GB
Sprobuje zaraz z innym kabelkiem.
---------- Wpis dodano o 13:10 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:02 ----------
Sprawdzilem zinnym kabelkiem i pod dwoma wejsciami usb nie dziala.
Podlaczylem dysk Seagate ojca i wszystko dziala. Wynika z tego ze brakuje chyba jakiegos sterownika od Verbatim'a albo w ustawieniach cos jest nie tak. Z racji tego ze jestem swiezym uzytkownikiem MBA prosze o pomoc.
Na forum zabronione jest sztuczne podbijanie tematu nic niewnoszącymi postami. Jest to traktowane jako spam i karane ostrzeżeniem. Posty podbijające usunąłem, następnym razem ukarzę ostrzeżeniem. renqien
MacBook Air 1.8 GHz 4GB 256GB
Sprobuje zaraz z innym kabelkiem.
---------- Wpis dodano o 13:10 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:02 ----------
Sprawdzilem zinnym kabelkiem i pod dwoma wejsciami usb nie dziala.
Podlaczylem dysk Seagate ojca i wszystko dziala. Wynika z tego ze brakuje chyba jakiegos sterownika od Verbatim'a albo w ustawieniach cos jest nie tak. Z racji tego ze jestem swiezym uzytkownikiem MBA prosze o pomoc.
Na forum zabronione jest sztuczne podbijanie tematu nic niewnoszącymi postami. Jest to traktowane jako spam i karane ostrzeżeniem. Posty podbijające usunąłem, następnym razem ukarzę ostrzeżeniem. renqien
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych