Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad mini vs. Google Nexus 7 vs. iPod Touch 5g

• Please log in to reply
31 replies to this topic

#1 GoldenEye972

GoldenEye972
  • 52 posts

Posted 29 October 2012 - 16:42

Witam, chciałbym dowiedzieć się jakie urządzenie wybralibyście z tych 3 wymienionych? Pod względem kompatybilność, wydajność, żywotność baterii, aparat, itp. Urządzenie będę używał do zabawy (serfowania po internecie, grania, itd.). Posiadam urządzenie z iOS, a z androidem miałem styczność ale tylko przelotnie (telefon wujka) nigdy na stałe.

#2 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1121 posts
  • SkądŁódź

Posted 29 October 2012 - 16:48

Jak chcesz porównać 2 tablety z iPodem? Na zasadzie Parówka czy ogórek?

#3 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 29 October 2012 - 16:57

Mógłbyś napisać coś więcej. Pracujesz, jesteś studentem lub uczniem? Gdzie będziesz używać urządzenia? Wróżek niestety tutaj nie ma ;) Jeżeli posiadasz urządzenie z iOS to mógłbyś napisać chociaż jakie. Jeżeli masz iPhone 3GS albo nowszy to śmiało bierz iPada mini, urządzenia się uzupełnią (touch 5G wtedy nie ma sensu). Super wygodnie się surfuje po internecie na iPadzie, wygodniej niż na lapku czy komputerze stacjonarnym nie wspominając o mailu, grach, notatkach, kalkulatorach itp. iPad mini to chyba najlepszy wybór jeżeli juz masz coś z iOS, ale lepiej powiedz coś więcej.

#4 GoldenEye972

GoldenEye972
  • 52 posts

Posted 29 October 2012 - 17:06

OK już mówię. Co do 2 tabletów i iPoda chodzi mi o komfort w przenoszeniu, iPoda włożę do kieszeni a tablet już nie, a po drugie iPod ma chyba niezłą kamerę, której używałem często w moim starym iPodzie. Jestem uczniem, będę używał go w domu raczej a jak co to na jakiejś wycieczce lub czymś podobnym (w podróży). Urządzenie z iOS to iPod Touch 4g.

#5 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1121 posts
  • SkądŁódź

Posted 29 October 2012 - 17:10

OK już mówię. Co do 2 tabletów i iPoda chodzi mi o komfort w przenoszeniu, iPoda włożę do kieszeni a tablet już nie, a po drugie iPod ma chyba niezłą kamerę, której używałem często w moim starym iPodzie. Jestem uczniem, będę używał go w domu raczej a jak co to na jakiejś wycieczce lub czymś podobnym (w podróży). Urządzenie z iOS to iPod Touch 4g.

Sam odpowiedz sobie na pytania. Ja osobiście wolałbym wyjść poza budżet o 100-200zł i kupić na allegro pełnowymiarowego iPada 3, w którym się zakochasz bankowo ;) Touch 5 to po prostu wydajniejszy brat. A Nexus to już inny system, który do 1tys. jest ciekawym wyborem, choć przy iPadzie 3 się chowa, trochę inna liga i target urządzeń.

#6 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 29 October 2012 - 17:10

W takim razie jeżeli podoba Ci się iOS to bierz bez obaw iPada mini. Masz iPoda touch, możesz używać go jako iPoda i wziąć do kieszeni na miasto, a oprócz tego będziesz miał iPada na którym wygodnie się przegląda internet itp. W domu tablet będzie nie do zastąpienia przez iPoda touch 5G, iPada możesz przecież też bez problemu zabrać w podróż czy do szkoły / na uczelnię bo ma objętość zeszytu.

#7 GoldenEye972

GoldenEye972
  • 52 posts

Posted 29 October 2012 - 17:25

No w sumie ten pomysł z iPadem 3 nie jest taki zły, jeszcze nie kupuje żadnego urządzenia planuje zrobić to w kwietniu maju jak uzbieram więcej pieniążków, patrząc na allegro zadziwiły mnie ceny iPada 3 1600 za nówke z angli kusząca propozycja, a i jeszcze jedno zauważyłem że iPod Touch 5g na allegro jest droższy od iPada mini o 200 zł O.o Troszkę dziwne

#8 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1121 posts
  • SkądŁódź

Posted 29 October 2012 - 17:54

No w sumie ten pomysł z iPadem 3 nie jest taki zły, jeszcze nie kupuje żadnego urządzenia planuje zrobić to w kwietniu maju jak uzbieram więcej pieniążków, patrząc na allegro zadziwiły mnie ceny iPada 3 1600 za nówke z angli kusząca propozycja, a i jeszcze jedno zauważyłem że iPod Touch 5g na allegro jest droższy od iPada mini o 200 zł O.o Troszkę dziwne

Jeśli masz zamiar czekać tak do maja minimum to wtedy polecam kupić iPada 4 bo prawdopodobnie bedzie po premierze iPada 5, i dzięki temu będzie tańszy ;)

#9 GoldenEye972

GoldenEye972
  • 52 posts

Posted 29 October 2012 - 18:00

iPad 4 będzie po premierze iPada 5 czegoś tu nie rozumiem.

#10 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1121 posts
  • SkądŁódź

Posted 29 October 2012 - 18:41

iPad 4 będzie po premierze iPada 5 czegoś tu nie rozumiem.

To tylko moje spekulacje. Kwesta czy iPad 5 wyjdzie w marcu/kwietniu czy na jesień co jest w sumie bardziej prawdopodobne, z racji wyjścia dopiero co iPada 4.

#11 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 29 October 2012 - 18:54

Nikt z nas nie miał jeszcze Mini, więc nie ma o czym mówić. Można mieć na dziś Nexusa 7.

#12 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 October 2012 - 23:20

iPad Mini jest fajny, ale cena Nexus'a sprawia, że jest nieopłacalny. To już lepiej dorzucić pare groszy do iPad 3, albo faktycznie zbastować i wziać Nex'a.

#13 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 29 October 2012 - 23:32

Nie miałem w ręce iPada Mini, ale polecam Nexusa 7. Mam od miesiąca i jak dla mnie to najlepszy tablet z jakim miałem do czynienia. Mieści się też w kieszeni mojej kurtki.

#14 mihal1991

mihal1991
  • 30 posts
  • SkądKraków

Posted 30 October 2012 - 09:31

Wczoraj google zaprezentowało nowego nexusa 7 z 32GB i obsługą 3G za 299 dolarów, oraz wprowadziło nesuxa 32GB za 250 dolarów (dotychczasowa cena mogelu 16gb). Tak więc według mnie w tym "tabletowym" starciu zwycięzca jest tylko jeden, a jest nim nexus 7. :P

Nexus 7 teraz w wariancie 32 GB oraz z obsługą 3G - Android.com.pl - Największe Polskie Centrum Google Android.

#15 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 posts

Posted 30 October 2012 - 11:33

Ipad mini jest zbyt drogi żeby rywalizować z jakimkolwiek tabletem. I póki jego cena nie zbliży się do 1000zł to w ogóle dyskusji nie ma. Natomiast jeśli chodzi o tablety na Androidzie, to ja już wolałbym poczekać na wysyp sprzętu z Windows 8 na pokładzie. Z tego co wiem Samsung już się zabiera za sprzedaż swoich tabletów na tej platformie.

#16 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 October 2012 - 11:58

Kupujecie iP5 sporo droższe od takiego SGS3 i nagle iPad Mini jest za drogi ? Proszę Was :) Prawda jest taka że jedyną rzeczą jaką można zarzucić Mini jest brak Retiny. Mam Maca, iPhone'a i nie wyobrażam sobie kupowania teraz jakiegoś Galaxy Taba, Kindle Fire, czy Nexusa. Powód ? Żaden z nich nie ma iOS i iCloud. Gdybym nie był w tym ekosystemie to faktycznie Mini nie brałbym nawet pod uwagę ale dla mnie nie ma on konkurencji. Zresztą ceny i tak spadną za jakiś czas bo pewnie pojawi się on u operatorów.

#17 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 posts

Posted 30 October 2012 - 13:30

Prawda jest taka że jedyną rzeczą jaką można zarzucić Mini jest brak Retiny.

Ale widzisz zależność między ceną i Retiną? Gdyby miał taki wyświetlacz to jego cena by była odpowiednia ale nie ma.

#18 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 October 2012 - 13:51

Czyli jeśli Mini miałby Retinę to wszystko byłoby cacy ?

#19 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 posts

Posted 30 October 2012 - 14:00

Czyli jeśli Mini miałby Retinę to wszystko byłoby cacy ?

A wątpisz w to? Zawsze lepiej dostać więcej w tej samej cenie :P

#20 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 30 October 2012 - 14:01

Cacy by było jak by miał: - Retine - Procesor z najnowszego iPada albo iPhone 5 - 3G - 2GB Ram - Pokrowiec w zestawie - Kosztował 800zł Wystarczy poczekać 3-5 lat i kupicie takiego iPada na Allegro w tej cenie :-P

#21 brajtszwanc

brajtszwanc
  • 113 posts

Posted 30 October 2012 - 14:13

Obserwując nową politykę Apple można się spodziewać Ipada mini z Retiną, już za kilka miesięcy ;) Najbardziej napaleni kupią sprzęt już teraz, rozsądni poczekają i obie grupy będą zachwycone ;)

#22 GoldenEye972

GoldenEye972
  • 52 posts

Posted 30 October 2012 - 16:44

Porównując cene iPada mini i iPada 3 to na dzień dzisiejszy kupno iPada mini nie ma senesu.

#23 Cintulek

Cintulek
  • 2128 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 30 October 2012 - 16:50

Ja nie rozumiem, jak możesz porównywać iPad'a mini cenowo? :D Nexus 7 32GB kosztuje 800zł, dodaj do tego 3G, to już 1000zł, z czego za iPada mini 16GB z 3G płacisz 900zł więcej, masz mniejszą rozdzielczość, nie otworzysz plików Microsoftowych, typu *.doc, czy prezentacje, a nawet Excel. Jeżeli używasz notatek, to Evernote, Dropboxa masz normalnie w Androidzie. Owe urządzenie jest również dwa razy mocniejsze od iPad'a Mini - cztery rdzenie po 1.3GHz każdy, dwunastordzeniowa grafika Tegra 3, o której nawet iPad 3 nie słyszał. Zawsze świeży Android, bo zajmuje się tym urządzeniem Google, to ich produkt, równie (a moim zdaniem szybszy nawet) niż iOS, mam mówić dalej? :)

#24 GoldenEye972

GoldenEye972
  • 52 posts

Posted 30 October 2012 - 18:08

No w sumie gadam głupoty :P

#25 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 October 2012 - 18:32

Cintulek, dlaczego miałbym nie otworzyć plików .doc, ppt, xls na iPadzie Mini ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users