Witam,
Z góry przepraszam jeśli coś nie tak zrobiłam zakładając wątek, jednak jeszcze biegle nie obsługuje forum- jestem początkująca.
Do rzeczy, kupiłam 3 dni temu pierwszego Maca (Macbook Air 13 z połowy 2012r.), jestem zielona jeśli chodzi o makowy system, gdyż całe życie pracowałam na Windows. Obejrzałam kilka lekcji dotyczących obsługi maka na necie i postanowiłam zrzucić zdjęcia, filmy i dokumenty ze starego laptopa. Zdjęć miałam ok. 23 GB, ok. 19 GB muzy i prawie 3 GB dokumentów. Pliki powrzucałam do biblioteki obrazki, muzyka, dokumenty i wszystko było ok. Postanowiłam skorzystać z iPhoto i zaimportowałam zdjęcia do tego programu. Zobaczyłam, że na dysku od razu podwoiła się liczba GB zajmowanych przez fotki. Tzn. 23 GB jako obrazki i o mniej więcej tyle samo wzrosły "inne". Jako, że mój Mak ma tylko 128 GB pamięci postanowiłam jednak usunąć bibliotekę iPhoto, bo 23 GB piechotą nie chodzi

(jeszcze nie kupiłam z dysku zewnętrznego). Od razu sprawdziłam czy 'inne' się zmniejszyły i owszem tak było. Pomyślałam więc (proszę się nie śmiać), że może jednak jeszcze raz zaimportuje fotki do Iphoto, a usunę te z katalogu Obrazki. Tak też zrobiłam. Jakież było moje zdziwienie kiedy po usunięciu fot z biblioteki Obrazki, pamięć masowa wskazała 950 MB zdjęć jako Obrazki (choć usunęłam wszystkie) a pamięć inne miała wartość ok. 50GB... Ostatecznie usunęłam bezpiecznie także bibliotekę Iphoto, czyli teraz nie mam zdjęć ani w bibliotece obrazków ani w iPhoto, a "inne" wskazuje ponad 20 GB zajętego miejsca- nie wiem co zajęło tyle miejsca- i tu moje pytanie: Jak to sprawdzić? i ewentualnie jak usunąć? Czytałam na innych forach, że ludzie mieli podobne problemy z dużą ilością zajętych GB przez inne, jednak nie znalazłam odpowiedzi, która by rozwiązała mój problem. Dodam, że maca mam 3 dni, zainstalowałam tylko firefoxa, winampa, Offica 2011, Picase i Mobile Partnera oraz pobrałam aktualizacje oprogramowania, poprzeglądałam facebooka, internet, posłuchałam muzyki i zrzuciłam pliki, o których wcześniej pisałam. Nic więcej nie robiłam, więc co mogło zająć tyle miejsca? Wydaje mi się, że jest to związane z usuwaniem i dodawaniem tych zdjęć, może one gdzieś jeszcze ukrywają się w systemie, np. aby je odzyskać? (Kosz opróżniony) Proszę o pomoc oraz zrozumienie osoby zielonej w temacie