Windows 7 na Macbook Pro z karty SDHC
Napisano 26 października 2012 - 11:11
Napisano 09 marca 2013 - 22:51
Witam. Mam takie pytanie. Czy jest jakiś sposób na bootowanie Windowsa 7 z karty pamięci, która cały czas byłaby włożona do czytnika i podczas uruchamiania z wcisnietym cmd można było wybrać system do startu?
Prosze o pomoc
Mam dokładnie takie samo pytanie. Czy temat jest tak zawiły, że nikt do dzisiejszego dnia nie odpowiedział koledze Misialkowi?
Przy dysku ssd w laptopie takie rozwiązanie wydaje się sensowne, jeszcze lepsze, niż instalacja Win7 na pendrive lub zewnętrznym dysku.
Windows służyłby mi głównie do obróbki video więc wirtualizacja raczej nie wchodzi w grę.
Proszę o info czy byłoby możliwe zainstalowanie i bootowanie Win7 z karty pamięci, poprzez BootCampa.
Napisano 09 marca 2013 - 23:18
Napisano 10 marca 2013 - 13:09
Nie probowalem, ale Windows przy bootowaniu resetuje polaczenie z magstrala UHCI, a ze czytnik kart podlaczony jest "przez USB" na plycie, to nie bedzie dalo sie uruchomic - w pewnym momencie przestanie wczytywac pliki, bo nie bedzie mial skad.
Ale ja myślałem o czytniku kart wbudowanym w obudowę laptopa a nie o czytniku zewnętrznym, podłączanym przez USB. Myślisz, że ten wbudowany czytnik też jest wewnątrz podłączony przez USB na płycie? W takim razie nie byłoby też możliwe bootowanie przy pomocy pendrive'a (podłączanego przecież przez USB) a niektórzy piszą, że jest to możliwe...
Napisano 10 marca 2013 - 14:05
Napisano 10 marca 2013 - 15:38
Mac OSX bez problemu zainstalujesz na karcie pamięci natomiast windowsa już nie. Wynika to z konstrukcji tego systemu.
A na pendrive lub na dysku zewnętrznym (chcąc oszczędzić miejsce na SSD)?
Napisano 10 marca 2013 - 18:53
Mac OSX bez problemu zainstalujesz na karcie pamięci natomiast windowsa już nie. Wynika to z konstrukcji tego systemu.
To jest kwestia zintegrowania sterowników.
OSX ma je w sobie Windowsowi trzba je podrzucić przy instalacji.
Napisano 10 marca 2013 - 19:54
Napisano 10 marca 2013 - 21:31
Gra nie warta świeczki, wydajność przy takim kombinowaniu byłaby straszna. Jeśli bardzo chcesz windowsa na pendrive/sd, zainteresuj się virtual box'em, vmware fusion itp. w przypadku maszyn wirtualnych obrazy systemów możesz trzymać na nośnikach zewnętrznych i wtedy ma to sens.
A ja się wcześniej naczytałem, że przy wirtualizacji wydajność jest mniejsza, niż przy instalacji Windows za pomocą BootCampa. To jak to w końcu jest?
Napisano 11 marca 2013 - 20:42
Napisano 16 kwietnia 2013 - 00:23
Jasne, że się da. Znam na to dwa sposoby:
Pierwszy to Windows To Go, czyli funkcja systemu Windows 8 Enterprise pozwalająca zainstalować pełnego Windowsa 8 na pendrive, dysku przenośnym albo właśnie na karcie SD. Wszystko jest ładnie opisane tutaj:
Windows To Go - Windows 8 bootowany z USB - blogi użytkowników portalu dobreprogramy
Druga metoda to zainstalowanie normalnie Windowsa (7 lub 8) przy użyciu Boot Camp na dysku twardym Macbooka. Następnie trzeba zmodyfikować rejestr systemu, żeby ustawić wczytywanie sterowników USB przed sterownikami dysku. Warto wyłączyć też plik wymiany, żeby Windows nie zajeździł nam dysku. Gdy mamy już tak przygotowany system przenosimy go na kartę SD (lub coś innego) przy pomocy programy do klonowania dysku np. CloneZilla albo Paragon Drive Copy. Po sklonowaniu dysku, możemy wymazać Windowsa w Macbooku i zacząć używać tego z SD.
Opis tutaj: http://www.pcworld.p...a.pendrive.html
Pytanie tylko jaką kartę SD albo Pendrive wybrać, żeby wszystko działało wystarczająco szybko?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych