Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dlaczego Time Machine nie widzi dysku?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Harpia

Harpia
  • 93 postów

Napisano 24 października 2012 - 17:46

Kupiłem NAS dysk Linksys DNS-320 obsługujący usługę Time Machine. Niestety MacBook Pro nie widzi dysku do archiwizacji. Z Findera widzę oba dyski obudowy i mogę na nich zapisywać i kopiować dane. Usługa w Linksys jest włączona. Próbowałem po kablu i...........także nic. Pomoc Linksysa nie ma doświadczenia z Apple. Czy ktoś z Was ma jakieś pomysły aby to ruszyło. Pozdrawiam.

#2 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 24 października 2012 - 18:18

A formatowałeś go? TM wymaga partycji hfs+ (guid chyba nie jest konieczny). Zobacz w setupie nas-a czy możesz zmienić typ partycji.

#3 Harpia

Harpia
  • 93 postów

Napisano 24 października 2012 - 18:47

Nie mogę zmienić typu partycji. Znalazłem na tym forum, że dyski NAS ( sieciowe) mogą być w dowolnym formacie. Jak podłączyłem zewnętrzny USB to TM go widzi i chce formatować.

#4 Harpia

Harpia
  • 93 postów

Napisano 25 października 2012 - 09:17

Problem został rozwiązany:) Może komuś się przyda. Wspomniany NAS (D-Link DNS-320) ma trochę dziwaczny firmware. W zakładce "Managment" włącza się usługę Time Machine a zupełnie gdzie indziej - Applications, Local backups ( nawet nie w tym samym drzewie menu) konfiguruje się dysk do archiwizacji. Po zatwierdzeniu zmian w obu miejscach wszystko działa jak trzeba.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych