Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Martwe piksele w iMac G3 350 (monitor CRT!)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 marcinimac

marcinimac
  • 7 postów

Napisano 02 września 2007 - 17:48

Witam! Niedawno zauwazylem, ze na monitorze mojego iMac'a G3 350 pojawily sie 3 martwe piksele. Sa czarne. Nie dziwiloby mnie to, gdyby nie fakt, ze to nie ekran LCD, ale przeciez iMac G3 350 ma zwykly monitor CRT. Czy Wy tez tak macie? To bedzie postepowalo? Co robic?

#2 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 02 września 2007 - 18:16

W ekranie CRT świeci powłoka luminoforu która... się wypala po latach - czas na zmianę na LCD?

#3 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 02 września 2007 - 18:56

W ekranie CRT świeci powłoka luminoforu która... się wypala po latach - czas na zmianę na LCD?

co z tego ze świeci luminofor. martwe punkty to nadal sprawa, bynajmniej dziwna...

#4 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 02 września 2007 - 20:02

co z tego ze świeci luminofor. martwe punkty to nadal sprawa, bynajmniej dziwna...

wypalony luminofor = martwe punkty
cóż dziwnego?

#5 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 września 2007 - 20:04

mam jednego w iMaku G3 350 - taki mały czarny wypierdek - ale jakoś specjalnie mi nie przeszkadza

#6 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 02 września 2007 - 20:35

wypalony luminofor = martwe punkty
cóż dziwnego?

to naprawde bardzo dlugo strumien elektronow by musial byc skierowany w ten jeden pixel!!

#7 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 02 września 2007 - 20:52

Jeden pixel jak jeden pixel ale pixel to nadal składowa RGB więc możliwe, że przy innym kolorze akurat coś*tam świeci. Poza tym sprzęt nie jest wieczny a to że ten sprzęt nadal działa to po prostu kwestia tego że kiedyś wykonanie jednak było ważniejsze niż ilość wyprodukowanych sztuk ;) Ja bym się cieszył i składał na nowego iMac'a ;)

#8 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 02 września 2007 - 20:53

to naprawde bardzo dlugo strumien elektronow by musial byc skierowany w ten jeden pixel!!

nie musi być skierowany w ten jeden piksel - życie to nie teoria - nie musi się wypalać cały ekran równomiernie, jedna plamka więcej się wypaliła i tyle - chaos rządzi światem!

#9 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 02 września 2007 - 20:57

Tak samo długo jak i w każdy inny.

Pojawiające sie ze starości jak i "fabryczne montowane" zdechłe piksele to normalne zjawisko chociaż najczęściej TV czy monitor nie dożywa tego momentu bo pada z innego powodu. :)

#10 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 02 września 2007 - 21:26

jakies foto?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych