Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Windows na Power Mac g5 (nie intel). W Was ostatnia nadzieja...

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 WNStudio

WNStudio
  • 5 posts

Posted 23 October 2012 - 08:48

Witam forum, i licząc na Wasze doświadczenie zadam pytanko, ale najpierw historia krótka. Mój pierwszy mac to macbook pro 15, który służył mi przez lata (i dalej służy) ale jego moce przerobowe trochę już za małe więc kupiłem Imaca 27 którego używam do obróbki zdjęć głównie (fotografia ślubna- wnstudio.com.pl dla zainteresowanych). Ostatnio pojawiła się konieczność wymiany peceta w moim zakładzie foto, no więc jako fan maca wyszperałem fajnego power maca g5 w nadziei że skorzystam z bootcampa i sobie zainstaluję win XP. Czy musi być windows- musi gdyż jest to komputer dostępny dla klientów, są pod niego podpinane karty pamięci, dyski zewn., databanki, mp3-ki i wszystko co tylko można wymyśleć. No i tutaj pojawił się problem: W power macu (11,2) jest bowiem procesor PowerPC G5 2x 2,3 ghz, i jak się okazało nie da rady pod nim ruszyć boot campa (próbowałem na Tigerze i Leopardzie, ściągnąłem boot campa pod Tigera, cofałem datę w systemie). Nie działa. Stąd moje pytanko: Czy jest jakiś sposób aby uruchomić tam windows? Dzięki z góry i pozdrawiam. Wojtek.

#2 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 23 October 2012 - 08:52

Nie ma możliwości. Windows nie wspiera procesorów PowerPC. Może jakiś emulator ale to mija się z celem bo będzie zbyt mała wydajność. Jedyne co na tym postawisz to niewspieranego 10.5.8 albo Linuxa. Apple dawno podcięło gardło swoim komputerom z procesorami PPC przez brak dostępu do nowego oprogramowania.

#3 WNStudio

WNStudio
  • 5 posts

Posted 23 October 2012 - 09:13

Właśnie takiej odpowiedzi się niestety obawiałem:( Ale chyba liczyłem trochę na cud. Jeszcze jedna opcja którą brałem pod uwagę to ingerencja w sam komputer- czy da się wymienić procesor na intela? W wersji ostatecznej myślałem nawet o jego przebudowie na pc-ta. Może ktoś ma jakieś doświadczenia- czy da się wykorzystać podzespoły, czy wszystko trzeba składać od nowa?

#4 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 23 October 2012 - 09:34

Właśnie takiej odpowiedzi się niestety obawiałem:( Ale chyba liczyłem trochę na cud.

Jeszcze jedna opcja którą brałem pod uwagę to ingerencja w sam komputer- czy da się wymienić procesor na intela?

W wersji ostatecznej myślałem nawet o jego przebudowie na pc-ta. Może ktoś ma jakieś doświadczenia- czy da się wykorzystać podzespoły, czy wszystko trzeba składać od nowa?

Nie da się.

#5 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 23 October 2012 - 09:36

Nie da się zmienić procesora a przeróbka na PC jest kosztowna i skomplikowana. Najlepiej sprzedaj PM i kup PC.

#6 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 October 2012 - 09:45

Nie, to nie jest zmiana tylko procesora. Raczej od nowa (ewentualnie dysk, ram można zostawić). Aktualnie nie za bardzo rozumiem czemu do kopiowania plików potrzebny jest windows.

#7 WNStudio

WNStudio
  • 5 posts

Posted 23 October 2012 - 10:34

No to kicha. Z tymi plikami to jest tak, że dyski zewn. są inaczej formatowane pod maca i pc z tego co wiem. No i posiłkuję się własnymi doświadczeniami- używając ich wymiennie pod osx i win padły mi 2 karty pamięci CF (nie do końca padły ale wymagały formatu), no i dysk zewnętrzny odmówił współpracy. Chodzi też o sterowniki- pod win nie ma najmniejszych problemów (99% moich klientów to jednak pctowcy). Dzięki za info, muszę temat przemyśleć. Myślałem już nawet, żeby go sobie w domu zostawić a Imaca do zakładu przenieść, ale okazało się, że Lightroom na nim już nie ruszy:(

#8 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 23 October 2012 - 10:38

Ja na twoim miejscu sprzedał bym tego PowerMaca póki jest jeszcze coś wart i kupił jakiegoś mini PCta. Windows 8 jest całkiem przyzwoity. Pokombinuj też z USB 3.0 i FireWire 800 - powinno przydać się w pracy :D

#9 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 October 2012 - 10:40

Sterowniki do czego? Do dysków? Pod makiem masz tylko kopiować, nie zapisywać na dysku No ale jak wolisz. Z drugiej strony jako stanowisko do kopiowania plików to cokolwiek starczy przecież, więc jakiś najtańszy PC sprawdzi się tak samo.

#10 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 23 October 2012 - 10:56

Bzdura roku panie informatyk.

Skoro problem sprowadza się do obsługi NTFS na Macu to winda nie jest potrzebna, ani nawet przerabianie Maca na PeCeta - ten problem na PPC załatwia dodatkowy soft Paragon NTFS for Mac OS X software , NTFS-3G for Mac OS X , Q - [kju:] ewentualnie nie rozwijany już płatny emulator od M$ - VirtualPC ale jak kolega napisał wcześniej - mija się to z celem ze względu na słabą wydajność takiej windy. Także zainstaluj na G5 któryś z polecanych programów i po sprawie - sam używam na PPC i nie narzekam.

#11 WNStudio

WNStudio
  • 5 posts

Posted 23 October 2012 - 12:37

Paragon wymaga procesora intel, resztę sprawdzę. Podpięcie maca byłoby najprostsze, ale nie jestem pewien, czy moje programy ruszą. Mam tylko jeden komputer w zakładzie, musi być do wszystkiego, czyli dla klientów, dla mnie do roboty zakładowej (czyli photoshop elements przynajmniej potrzebuję), obsługuje także system zamówień internetowych (nie wiem czy supportują maca). Nie jest jakoś szczególnie obciążony pracą, ale parę rzeczy na raz musi ogarniać- między innymi dlatego pomyślałem o macu tym razem. Poza tym mimo wielkiej sympatii dla apple'a to nie jestem przekonany że poradzi sobie na poziomie windowsa z wynalazkami podpinanymi pod niego- choćby z telefonami itp. przy założeniu że Tiger jest dość starym systemem, a ja nie chciałbym spędzać czasu na szperaniu w necie jak to lub tamto "przeskoczyć". No chyba że się mylę, ale dlatego przecież pytam mądrzejszych ode mnie;) Dzięki za info i moich rozmyślań ciąg dalszy...

#12 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 23 October 2012 - 12:51

Z muzeum Kolego nie zrobisz nic, poza wystawką. Dalsze gdybanie "ale co mam zrobić" nic nie wniesie. Jednostka o której piszesz to ...kawałek historii i nic nie wnoszący komputer w teraźniejszość.

#13 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 23 October 2012 - 13:54

Na PowerPC tylko program Virtual PC działał "jakoś". Sory, ale trzeba było poczytać przed zakupem. Teraz już nic się nie zrobi. Co najwyżej możesz kupić Leoparda i spróbować używać jego.

#14 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 23 October 2012 - 15:34

W manualu Paragona napisane że "Soft nie testowany na kompatybilność z PowerPC ale może chodzić prawidłowo". No w każdym razie mam starszą jego wersję i wszystko jest OK. Nawet gdyby jednak nowy nie chciał chodzić - podałem darmową alternatywę "z epoki".

Jeśli już jednak musisz używać kompa do zarabiania kasy na chleb i bez kombinacji - lepiej kup peceta.

---------- Wpis dodano o 16:34 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:27 ----------

Z muzeum Kolego nie zrobisz nic, poza wystawką.
Dalsze gdybanie "ale co mam zrobić" nic nie wniesie.
Jednostka o której piszesz to ...kawałek historii i nic nie wnoszący komputer w teraźniejszość.

Wszystko zależy od potrzeb. Zrobić można na tym "muzeum" wciąż wiele tylko trzeba mieć oprogramowanie bo sam sprzęt bez niego jak wiadomo jest guzik wart. Nawet ten co wnosi coś dzisiaj do teraźniejszości.

#15 WNStudio

WNStudio
  • 5 posts

Posted 23 October 2012 - 15:47

Z tym zarabianiem na chleb to różnie bywa...Na nowego maca na pewno nie wystarczy. Nie jest też tak że nie sprawdziłem- wyczytałem że jest boot camp pod Tigera, ale że będą wersje g5-tki z różnymi procesorami to mi do głowy nie przyszło. Chyba faktycznie trafi na allegro, a za uzyskane fundusze niestety pc zostanie złożony, albo nawet podrasuję tego co mam aktualnie w zakładzie. Choć żal, bo jest to sprzęcik w idealnym stanie, i jak to w macu- sam wygląd maszyny robi wrażenie -niestety większe na mężczyznach niż na kobietach;) W każdym bądź razie dzięki za podpowiedzi, na pewno rozwiały moje wątpliwości i niestety nadzieje również. Pozdrawiam.

#16 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 23 October 2012 - 16:07

Nadzieja zawsze umiera ostatnia. Skoro w Twoim wypadku czas to pieniądz - no to niestety - pozostaje to czego używa większość zleceniodawców.

#17 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 25 October 2014 - 19:50

Oj mlodziaki;) ,a bylo cos takiego jak VirtualPC od M$ na PPC.O plynnosci dzialania nie bedziemy dyskutowac;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users