Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Photoshop usuwanie, kasowanie, klawisz delete

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 września 2007 - 09:41

Witam niedawno przesiadłem się na imaca z PC, mam problem z Photoshopem. Mianowicie, jak np. zaznaczę fragment warstwy i chce go skasować to nie działa klawisz delete tylko jakiś przy numerycznej przekreślony, po za tym we wszystkich programach adobe działa delete. Czy da sie ustawić żeby działał delete. Ps. no i jeszcze ta klawiatura zamiast "ż" wpisuje ciągle "ź" bo na PC jest odwrotnie Pozdrawiam wojtgor

#2 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 02 września 2007 - 10:00

Z tego, co wiem, to w Photoshopie działa klawisz Backspace - spróbuj nim. Co zaś tyczy się odwróconych ź i ż [to na windowsie są odwrotnie! ;)], to było tysiąc sześćset osiemdziesiąt trzy razy, użyj szukajki.

#3 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 września 2007 - 10:42

BACKSPACE <-
^ w PS to ta sama funkcja co pod klawiszem Del pod Windows

Co zaś tyczy się odwróconych ź i ż [to na windowsie są odwrotnie! ;)]

^mam inne zdanie ;) W macu jest odwrotnie a mawet powiem jest ŹLE.

jak wykopię link do programiku to wkleję
pozdrowienia

#4 Adler

Adler
  • 572 postów
  • Skądznad Czeskiej hranicy

Napisano 02 września 2007 - 11:32

W windowsie tez zawsze uzywam klawisza 'backspace' do usuwania objektow w PS. A to fakt ze windows ma na odwrot z ź i ż logika na to wskazuje :) (pod o jest ó, pod n jest ń, to jak logicznie wytlumaczyc w windows iż pod z jest ż a nie ź) ;)

#5 bachoo

bachoo
  • 335 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 września 2007 - 13:01

A to fakt ze windows ma na odwrot z ź i ż logika na to wskazuje :) (pod o jest ó, pod n jest ń, to jak logicznie wytlumaczyc w windows iż pod z jest ż a nie ź) ;)

noooo logiczne, psia mać.

#6 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 02 września 2007 - 15:52

Spór o to co jest logicznie co nie pozostawmy semantykom. z punktu widzenia chronologicznego to w maku kolejność była pierwsza, w maku jest bardziej logicznie a z punktu forum makowego to w windowsie jest na odwrót.
Rozwiązaniem tego urojonego problemu nie jest "wygooglany programik" a inny układ klawiatur
do pobrania z domowej strony Heidiego i/lub ze strony apple.com.pl

---- Dodano 02-09-2007 o godzinie 15:04 ----
Odpowiedni, przyklejony wątek na forum: http://www.myapple.p...ead.php?t=10581

#7 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 września 2007 - 14:45

Serdeczne dzięki za podpowiedzi, ja jestem starym pcetowcem i od miesiąca pracuje na iMAKu z czego sie cieszę, przynajmniej nie finansuje już Microsoftu :), klawiaturę juz sobie zmieniłem na stare przyzwyczajenia, a Shopie tego DELETE to mi brakuje odruchowo wale w niego jak opetany :) i nie pozostaje mi nic innego jak się przyzwyczaić do Backspace, choc dziwi mnie ze w innych programach adobe Delete działa jak należy, ale już nie będe w nikał w to. Pozdrawiam serdecznie WG

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych