Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak korzystać ze sklepu iTunes w Polsce

• Please log in to reply
46 replies to this topic

#1 miro

miro
  • 17 posts

Posted 05 December 2005 - 09:19

Czy się w ogóle da? Zastanawiałem się czy będą działać np. gift certificates albo iTunes music cards, które w dowolnych ilościach można kupić na amerykańskim ebay-u. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? m

#2 hwojtek

hwojtek
  • 1273 posts
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Posted 05 December 2005 - 09:46

Jak masz kartę wydaną w US, Kanadzie, Meksyku itdp - to jak najbardziej. Z polską kredytówką nie działa.

#3 miro

miro
  • 17 posts

Posted 05 December 2005 - 10:47

Jak masz kartę wydaną w US, Kanadzie, Meksyku itdp - to jak najbardziej. Z polską kredytówką nie działa.

Nie w tym rzecz, że z polską kartą kredytową tylko przy wykorzystaniu tzw. itunes music card, które można (np. płacąc przez paypal) kupić na ebay.

#4 tom_mac

tom_mac
  • 734 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 December 2005 - 15:05

Czy kupując gdzieś "iTunes gift card" mogę jako zalogowany użytkownik (z Polski) kupić i ściągnąć utwory ?

#5 hwojtek

hwojtek
  • 1273 posts
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Posted 05 December 2005 - 16:10

Wątpię, bo przecież kod z karty podajesz podczas check-outu, do którego sklep cię nie wpuści, bo nie będziesz mógł się zarejestrować jako użytkownik iTunes Store.

#6 tom_mac

tom_mac
  • 734 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 December 2005 - 16:53

właśnie mi się tak wydawało

Podsumowując: Nie ma możliwości zakupu w iTunes store jeżeli nie posiadasz konta w sklepie. Aby mieć konto w sklepie musisz być rezydentem danego kraju gdzie iTunes funkcjonuje.

#7 miro

miro
  • 17 posts

Posted 05 December 2005 - 22:01

właśnie mi się tak wydawało

Podsumowując: Nie ma możliwości zakupu w iTunes store jeżeli nie posiadasz konta w sklepie. Aby mieć konto w sklepie musisz być rezydentem danego kraju gdzie iTunes funkcjonuje.

No właśnie nie trzeba mieć konta - z lektury stron iTunes wynika, że można kupować na Gift certificate albo na iTunes Music Card nie mając ani karty kredytowej ani konta na iTunes. Problem tylko w tym, czy nie mają jakiejś sprytnej blokady na IP z Polski czy coś w tym stylu...

Kurcze, chyba zaryzykuję te 15 dolców i spróbuję :twisted:

#8 tom_mac

tom_mac
  • 734 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 December 2005 - 22:11

- z lektury stron iTunes wynika, że można kupować na Gift certificate albo na iTunes Music Card nie mając ani karty kredytowej ani konta na iTunes.

podaj, proszę link

#9 miro

miro
  • 17 posts

Posted 05 December 2005 - 23:26

Załączam link:

[url]http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=301958[/url]

W dolnej części jest opisana procedura korzystania z iTunes przy pomocy iTunes Card Music w przypadku braku konta...

m

#10 borzar

borzar
  • 534 posts

Posted 06 December 2005 - 05:18

Miro chyba jednak masz rację!!! Może to być jedyny sposób na zakupy z Polski w sklepie iTunes. Chyba kupię na taką kartę 25 $ w celu spróbowania. Ryzyko to tylko te kilka dolców. Pozdrawiam, Borys

#11 rafciok

rafciok
  • 56 posts

Posted 06 December 2005 - 12:49

Ja probowalem przez PayPal-a ... i jak na razie z niepowodzeniem ;( ale jeszcz poprobuje wieczorem .... co ciekawe itunes jest tanszy od naszego onet plejera ... ;-)

#12 miro

miro
  • 17 posts

Posted 06 December 2005 - 13:30

Ja probowalem przez PayPal-a ... i jak na razie z niepowodzeniem ;( ale jeszcz poprobuje wieczorem .... co ciekawe itunes jest tanszy od naszego onet plejera ... ;-)

Przede wszystkim dlatego, że nie ma na nim VAT - to jest już 22% do przodu 8) I m.in. dlatego mnie to tak zainteresowało...

#13 Kamil

Kamil
  • 232 posts

Posted 15 January 2006 - 20:28

i jak... wypróbował ktoś ten sposób, bo ostatnio coraz częściej o tym myślę :D

#14 borzar

borzar
  • 534 posts

Posted 24 January 2006 - 07:57

Mam już konto na PayPal'u i od kilku dni próbuję kupić na eBay'u iTunes Gift Card. Niestety sprzedający na eBayu amerykanie są kompletnie nieodpowiedzialni. Zadałem pytanie ponad 10 osobom które sprzedawały te karty z opcją "kup teraz", czy mogę im zapłacić przez PayPal (bezpieczna dla nich i dla mnie tranzakacja) a oni zamiast wysyłać mi kartę do Polski (bo duży koszt i czas) to wyślą mi fotkę karty lub sam kod. Niestety. Kilka osób nie odpowiedziało. Czterech napisało że już karty sprzedali ale aukcja dalej trwa. Jeden napisał, ze właściwie to on nie ma tej karty ale wyśle mi piosenki przez FTPa. Inny aparat też napisał, że nie ma karty ale wyśle mi w zamian CD z piosenkami które będę chciał kupić. Tylko jedna osoba się zgodziła, ale kiedy już chciałem zakupić tę kartę to eBay odmówił bo aukcja ma opcję US-only. Kiedy poprosiłem sprzedającego aby zmienił opcję aukcji, to on odmówił, ze mu się właściwie to nie chce sprzedawać tej katy oraz że towar już sprzedany (SIC!!!). Znalazłem jeszcze inne aukcje gdzie trwa licytacja a w nich dwie aukcje gdzie jest możliwość wysłania karty do Polski za skromną opłatą 5 USD. W nocy jedna z nich zakończyła się ceną 48 dolarów za dwie karty o łacznej wartości 30, co jak sami widzicie jest kompletnie nieopłacalne bo daje ponad 1,75 USD za piosenkę. W drugiej zalicytowałem, ale koniec za 7 dni a cena już dobiega wartości karty, więc chyba też jej nie kupię. Eksperyment trwa acz nie widzę tego różowo.

[ Dodano: 2006-01-25, 11:09 ]
Szanowni koledzy,
Eksperyment zakończony. Niestety wynik negatywny :cry: ! Wczoraj udało mi się zakupić za 40 USD na eBay'u gift kartę do amerykańskiego iTunesa o wartości 50USD. Po wpisaniu kodu z karty, sklep akceptuje kod, ale zaraz prosi o login i password do sklepu w celu identyfikacji i zalogowania się. I tu pojawia się problem gdyż aby uzyskać login i password do sklepu trzeba mimo wszytsko posiadać amerykańską kartę kredytową, czyli wracamy do punktu wyjścia. Ciekaw jestem jak to jest z dzieciakiem, któremu babcia dała gift kartę do sklepu iTunes, a on nie jest jeszcze posiadaczem karty kredytowej. Czy musi się rejestrować na kartę ojca, a może biegnie do starszego kolegi który już może? Przypomina mi to bieganie do starszych kolegów w podstawówce by kupili fajki lub wino.
Zatem jestem posiadaczem "bezwartościowego" w Polsce kodu na 50 piosenek w amerykańskim sklepie iTunes. Jeśli jest tutaj jakaś osoba posiadająca konto w sklepie iTunes to z przyjenością podzielę się kartą i piosenkami.
Miłego dnia,
Borys

#15 Kamil

Kamil
  • 232 posts

Posted 29 January 2006 - 21:29

od niedawna można się zarejestrować na itunes z polski!! wystarczy mieć konto pay-pal i podać je przy rejestracji czy coś takiego :D

#16 joystick

joystick
  • 309 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 January 2006 - 01:20

Niestety twoje konto w PayPal jest zarejestrowane w innym kraju niż sklep do którego chcesz się zalogować. Tak pokrótce w wolnym tłumaczeniu. Czyli nadal się nie da. :(

#17 zul646

zul646
  • 46 posts

Posted 25 February 2006 - 01:55

iTunes w Polsce to i tak tylko kwestia czasu... :)

#18 KrucaBomba

KrucaBomba
  • 509 posts

Posted 25 February 2006 - 08:17

Chcąc potwierdzić tą informację że nie ma możliwości zakupu w iTMS w Polsce, wysłałem email z zapytaniem do Apple'a, poniżej załączam odpowiedź :

Dear Michael,

Thank you for contacting the iTunes Music Store.

You can only purchase music from the iTunes Music Store that matches your country of residence and your billing address. Each country supports credit cards issued by banks in these countries. For example, a Visa card issued in the United States can only be used at the U.S. iTunes Music Store and so on. This is true with pre-paid cards as well.

In accordance with the contracts between Apple, the artists, and the record companies, the iTunes Music Store is available to customers who reside in the following countries:

Australia
Austria
Belgium
Canada
Denmark
Finland
France
Germany
Greece
Ireland
Italy
Japan
Luxembourg
Netherlands
Norway
Portugal
Spain
Sweden
Switzerland
United Kingdom
United States

Sincerely,

The iTunes Music Store team
http://www.apple.com...port/itunes/ww/

#19 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 25 February 2006 - 10:17

Nawet Grecja i Hiszpania jest. Ile lat bycia w uni potrzebujemy aby ktoś zechciał naszej kasy? ;)

#20 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 25 February 2006 - 10:21

A gdybym posiadał konto np. w niemieckim banku to mogę kupować w niemieckim iTunes?

#21 KrucaBomba

KrucaBomba
  • 509 posts

Posted 25 February 2006 - 16:03

Zdaje się że tam jest napisane co i jak?

#22 borzar

borzar
  • 534 posts

Posted 26 February 2006 - 15:58

A gdybym posiadał konto np. w niemieckim banku to mogę kupować w niemieckim iTunes?

Jeśli posiadana karta z niemieckiego banku jest przypisana do twojego niemieckiego adresu to tak. Jeśli billing address masz w Polsce to niestety nie!

#23 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 26 February 2006 - 18:32

borzar, tego się niestety spodziewałem... :|

A gdybym posiadał taki adres, to rozumiem że mógłbym z Polski kupować piosenki w iTunes?

Tak wiem, kombinuje jak koń pod górę :mrgreen:

#24 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 26 February 2006 - 19:42

Kurcze, muszę spróbować jak to jest z tymi kartami w hiszpańskim iTMS. Niby mam kartę hiszpańską, tylko nie jest to kredytówka. Jak się skończy karnawał to popróbuję, jak przejdzie, to będę wam kupował piosenki za mały procent ;)

#25 Balbiś

Balbiś
  • 243 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 March 2006 - 21:29

Witam Kiedys była taka plotka w necie (jeszcze przed zakupem mojego mac'a :) ) że wkrótce otworzą iTunes dla Polski. Chodząc po iSpotach w stolicy przy okazji zbierania informacji nt. mini spytałem się w kilku sklepach o iTunes. Odpowiedż była bardzo prosta - Nie będzie Polskich iTunes bo to się firmie Apple nie opłaca. No to w jaki sposób chcą zmniejszyć piractwo jeżeli nie daja nawet spróbować?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users