Time machine - przenoszenie danych na inne konto
Napisano 17 października 2012 - 12:50
Napisano 17 października 2012 - 13:28
Napisano 17 października 2012 - 15:37
Napisano 17 października 2012 - 22:13
Nie przenosisz całego systemu. Przenosisz programy, ich ustawienia i pliki. TM działa domyślnie na tego samego użytkownika. Jak chcesz wybrać sobie pliki to wejdź na dysk i wybieraj co potrzeba ze skrótu "latest".
Zdjęcia się udało. A jak przenieść zakładki Safari i kontakty?
Dzięki wielkie
Michał
Napisano 17 października 2012 - 22:20
Zdjęcia się udało. A jak przenieść zakładki Safari i kontakty?
Dzięki wielkie
Michał
A icloud nie da rady
Do zakładek używam xmarks
Napisano 17 października 2012 - 22:57
A icloud nie da rady
Do zakładek używam xmarks
Nie da rady bo nie miałem tego skonfigurowane:(
Napisano 18 października 2012 - 08:32
Napisano 18 października 2012 - 10:18
No to ręcznie trzeba przenosić biblioteki. Właśnie dlatego miałeś to zrobić automatem. Asystent migracji przenosi właśnie takie rzeczy, a nie stary system.
Ale automat tworzy mi nowego użytkownika. Jak przenieść te biblioteki. Wie ktoś?
Napisano 18 października 2012 - 11:16
Ale automat tworzy mi nowego użytkownika. Jak przenieść te biblioteki. Wie ktoś?
Wchodzisz na dysk, user/nazwa/library, pewnie jest ukryty, więc musisz dać shift+cmd+g i wkleić ścieżkę.
Ścieżka wygląda +/- tak:
/Volumes/DYSK KOPIĄ TM/Backups.backupdb/NAZWA KOMPUTERA (u mnie: Mac mini)/Latest/NAZWA DYSKU BACKUPOWANEGO (zazwyczaj Macintosh HD)/Users/NAZWA USERA/LibraryTam masz w bibliotekach safari. Kopiujesz katalog do aktualnych bibliotek, do których wchodzisz przez menu na belce, jak jesteś w finderze, idź->biblioteki (musisz wcisnąć alt, żeby się pojawiły).
Napisano 18 października 2012 - 11:38
Wchodzisz na dysk, user/nazwa/library, pewnie jest ukryty, więc musisz dać shift+cmd+g i wkleić ścieżkę.
Ścieżka wygląda +/- tak:
/Volumes/DYSK KOPIĄ TM/Backups.backupdb/NAZWA KOMPUTERA (u mnie: Mac mini)/Latest/NAZWA DYSKU BACKUPOWANEGO (zazwyczaj Macintosh HD)/Users/NAZWA USERA/LibraryTam masz w bibliotekach safari. Kopiujesz katalog do aktualnych bibliotek, do których wchodzisz przez menu na belce, jak jesteś w finderze, idź->biblioteki (musisz wcisnąć alt, żeby się pojawiły).
O chyba to będzie to czego szukałem:) Jak zajdę do domu to dam znać ale to na 100% to co chciałem uzyskać. Szukałem chwilę w menu jak wyświetlić pliki ukryte ale nie znalazłem. W windowsie wiem jak to się robi a Macbook jest żony i nie bardzo się orientuję w tym systemie.
Wielkie dzięki, naprawdę to jest chyba to:) dam znać wieczorem. Chyba i ja kupię MACa następnym razem.
Michał
Napisano 18 października 2012 - 12:02
Napisano 18 października 2012 - 14:59
Daj znać. Generalnie nadawanie flag ukrytości jest bardziej skomplikowane niż w windows.Jak zajdę do domu to dam znać ale to na 100% to co chciałem uzyskać. Szukałem chwilę w menu jak wyświetlić pliki ukryte ale nie znalazłem. W windowsie wiem jak to się robi a Macbook jest żony i nie bardzo się orientuję w tym systemie.
Wielkie dzięki, naprawdę to jest chyba to dam znać wieczorem. Chyba i ja kupię MACa następnym razem.
Michał
---------- Wpis dodano o 15:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:58 ----------
Tak samo jak zakładek z safari, czyli odpowiedź podana w poprzednim poście.Witam wszystkich , a ma ktos pomysl na przeniesienie z kopi TM (Snow Leo) kont pocztowych oraz poczty ktora jest tam gdzies zapisana?
Przenosze na ML
dzieki
Napisano 18 października 2012 - 15:23
Napisano 18 października 2012 - 21:18
Witaj,
Na początku chciałem Tobie virgin71 podziękować. Trochę się nauczyłem. Wszystko poszło jak napisałeś. SAFARI to sprawa prosta. ADRESS BOOK trochę bardziej skomplikowana bo trzeba wejść jeszcze głębiej w "APLICATION SUPPORT" ale i to dało rady.
Jeszcze odnośnie wchodzenia w dysku z archiwum w ukryty katalog Library to nie trzeba pisać całej ścieżki. Dochodzimy aż do nazwy użytkownika, tam wciiskamy wspomniany przez Ciebie skrót i wpisujemy tylko nazwę katalogu niżej "LIBRARY" i enter i już jesteśmy. Oczywiście u mnie system od razu zamienił słowo Library na Biblioteki podczas wpisywania bo mam polską wersję softu.
Anyway, wielkie dzięki. Żona zadowolona. Można temat zamknąć. Pozdrawiam
Michał
Napisano 19 października 2012 - 08:21
doa mozesz mi jasnie powiedziec co i gdzie zeby bylo wszystko dobrze?
w kopi mam uzytkownicy/nazwa_konta/biblioteki/mail
i gdzie mam to skopiowac do ML?
uzytkownicy/nazwa_konta/biblioteki/mail
Napisano 19 października 2012 - 19:20
Napisano 02 listopada 2012 - 09:53
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych