Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Time machine - przenoszenie danych na inne konto

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 easymike

easymike
  • 328 postów

Napisano 17 października 2012 - 12:50

Witam, Krótkie pytanie. Zrobiłem archiwizację dysku w Macbooku (kończyła się wolna przestrzeń) przy pomocy Time Machine. Włożyłem nowy dysk do Macbooka. Zainstalowałem Mountain Liona czystego (inna nazwa użytkownika niż poprzednio). Zaktualizowałem system. Teraz chcę z Time Machine przenieść swoje zdjęcia, video, muzykę i inne, na nowo zainstalowany system (przypominam, że jest inna nazwa użytkownika). Po zrobieniu tego Asystentem Migracji, owszem zadziałało ale utworzyło mi dodatkowo użytkownika z poprzedniego systemu i tylko pod nim widzę swoje pliki. Czy jest sposób aby przenieść moje pliki na nowe konto i czysty system? Czy jednak muszę utworzyć identycznego użytkownika? Chcę tylko niektóre pliki, nie chcę pięcioletniego systemu, 2 razy uaktualnianego przenosić. Bardzo proszę o pomoc. Michał

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 października 2012 - 13:28

Nie przenosisz całego systemu. Przenosisz programy, ich ustawienia i pliki. TM działa domyślnie na tego samego użytkownika. Jak chcesz wybrać sobie pliki to wejdź na dysk i wybieraj co potrzeba ze skrótu "latest".

#3 easymike

easymike
  • 328 postów

Napisano 17 października 2012 - 15:37

Czyli automatem nie zrobię? Po prostu mam wejść i przenieść je fizycznie z dysku Time Machine? Dzięki za odpowiedź.

#4 easymike

easymike
  • 328 postów

Napisano 17 października 2012 - 22:13

Nie przenosisz całego systemu. Przenosisz programy, ich ustawienia i pliki. TM działa domyślnie na tego samego użytkownika. Jak chcesz wybrać sobie pliki to wejdź na dysk i wybieraj co potrzeba ze skrótu "latest".

Zdjęcia się udało. A jak przenieść zakładki Safari i kontakty?

Dzięki wielkie

Michał

#5 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 17 października 2012 - 22:20

Zdjęcia się udało. A jak przenieść zakładki Safari i kontakty?

Dzięki wielkie

Michał

A icloud nie da rady
Do zakładek używam xmarks

#6 easymike

easymike
  • 328 postów

Napisano 17 października 2012 - 22:57

A icloud nie da rady
Do zakładek używam xmarks

Nie da rady bo nie miałem tego skonfigurowane:(

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 października 2012 - 08:32

No to ręcznie trzeba przenosić biblioteki. Właśnie dlatego miałeś to zrobić automatem. Asystent migracji przenosi właśnie takie rzeczy, a nie stary system.

#8 easymike

easymike
  • 328 postów

Napisano 18 października 2012 - 10:18

No to ręcznie trzeba przenosić biblioteki. Właśnie dlatego miałeś to zrobić automatem. Asystent migracji przenosi właśnie takie rzeczy, a nie stary system.

Ale automat tworzy mi nowego użytkownika. Jak przenieść te biblioteki. Wie ktoś?

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 października 2012 - 11:16

Ale automat tworzy mi nowego użytkownika. Jak przenieść te biblioteki. Wie ktoś?

Wchodzisz na dysk, user/nazwa/library, pewnie jest ukryty, więc musisz dać shift+cmd+g i wkleić ścieżkę.
Ścieżka wygląda +/- tak:
/Volumes/DYSK KOPIĄ TM/Backups.backupdb/NAZWA KOMPUTERA (u mnie: Mac mini)/Latest/NAZWA DYSKU BACKUPOWANEGO (zazwyczaj Macintosh HD)/Users/NAZWA USERA/Library
Tam masz w bibliotekach safari. Kopiujesz katalog do aktualnych bibliotek, do których wchodzisz przez menu na belce, jak jesteś w finderze, idź->biblioteki (musisz wcisnąć alt, żeby się pojawiły).

#10 easymike

easymike
  • 328 postów

Napisano 18 października 2012 - 11:38

Wchodzisz na dysk, user/nazwa/library, pewnie jest ukryty, więc musisz dać shift+cmd+g i wkleić ścieżkę.
Ścieżka wygląda +/- tak:

/Volumes/DYSK KOPIĄ TM/Backups.backupdb/NAZWA KOMPUTERA (u mnie: Mac mini)/Latest/NAZWA DYSKU BACKUPOWANEGO (zazwyczaj Macintosh HD)/Users/NAZWA USERA/Library
Tam masz w bibliotekach safari. Kopiujesz katalog do aktualnych bibliotek, do których wchodzisz przez menu na belce, jak jesteś w finderze, idź->biblioteki (musisz wcisnąć alt, żeby się pojawiły).

O chyba to będzie to czego szukałem:) Jak zajdę do domu to dam znać ale to na 100% to co chciałem uzyskać. Szukałem chwilę w menu jak wyświetlić pliki ukryte ale nie znalazłem. W windowsie wiem jak to się robi a Macbook jest żony i nie bardzo się orientuję w tym systemie.

Wielkie dzięki, naprawdę to jest chyba to:) dam znać wieczorem. Chyba i ja kupię MACa następnym razem.

Michał

#11 raaa

raaa
  • 113 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2012 - 12:02

Witam wszystkich , a ma ktos pomysl na przeniesienie z kopi TM (Snow Leo) kont pocztowych oraz poczty ktora jest tam gdzies zapisana? Przenosze na ML dzieki

#12 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 października 2012 - 14:59

Jak zajdę do domu to dam znać ale to na 100% to co chciałem uzyskać. Szukałem chwilę w menu jak wyświetlić pliki ukryte ale nie znalazłem. W windowsie wiem jak to się robi a Macbook jest żony i nie bardzo się orientuję w tym systemie.

Wielkie dzięki, naprawdę to jest chyba to dam znać wieczorem. Chyba i ja kupię MACa następnym razem.

Michał

Daj znać. Generalnie nadawanie flag ukrytości jest bardziej skomplikowane niż w windows.

---------- Wpis dodano o 15:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:58 ----------

Witam wszystkich , a ma ktos pomysl na przeniesienie z kopi TM (Snow Leo) kont pocztowych oraz poczty ktora jest tam gdzies zapisana?
Przenosze na ML

dzieki

Tak samo jak zakładek z safari, czyli odpowiedź podana w poprzednim poście.

#13 raaa

raaa
  • 113 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2012 - 15:23

a mozesz mi jasnie powiedziec co i gdzie zeby bylo wszystko dobrze? w kopi mam uzytkownicy/nazwa_konta/biblioteki/mail i gdzie mam to skopiowac do ML?

#14 easymike

easymike
  • 328 postów

Napisano 18 października 2012 - 21:18

[QUOTE=virgin71;1993798]Daj znać. Generalnie nadawanie flag ukrytości jest bardziej skomplikowane niż w windows.[COLOR="Silver"]

Witaj,

Na początku chciałem Tobie virgin71 podziękować. Trochę się nauczyłem. Wszystko poszło jak napisałeś. SAFARI to sprawa prosta. ADRESS BOOK trochę bardziej skomplikowana bo trzeba wejść jeszcze głębiej w "APLICATION SUPPORT" ale i to dało rady.

Jeszcze odnośnie wchodzenia w dysku z archiwum w ukryty katalog Library to nie trzeba pisać całej ścieżki. Dochodzimy aż do nazwy użytkownika, tam wciiskamy wspomniany przez Ciebie skrót i wpisujemy tylko nazwę katalogu niżej "LIBRARY" i enter i już jesteśmy. Oczywiście u mnie system od razu zamienił słowo Library na Biblioteki podczas wpisywania bo mam polską wersję softu.

Anyway, wielkie dzięki. Żona zadowolona. Można temat zamknąć. Pozdrawiam

Michał

#15 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 października 2012 - 08:21

a mozesz mi jasnie powiedziec co i gdzie zeby bylo wszystko dobrze?

w kopi mam uzytkownicy/nazwa_konta/biblioteki/mail
i gdzie mam to skopiowac do ML?

do
uzytkownicy/nazwa_konta/biblioteki/mail

#16 raaa

raaa
  • 113 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 października 2012 - 19:20

tyle ze nie widzę tego na macu, gdzie to znajdę -znalazlem , ale nie moge przenies wszystkich kont bo przenosi sie tylko jedno? dlaczego przegrywam wszystkie pliki do mial, probowalem tez do mail\v2\ bez zmian czy ktos moze mi pomoc w przeniesieniu calej poczty ze wszystkimi kontami jakimi mialem wczesniej na SL?

#17 michalspd

michalspd
  • 132 postów

Napisano 02 listopada 2012 - 09:53

To ja się podłączę pod temat. Odpalam Asystenta Migracji i chciałbym przenieść tylko pliki jakie miałem na dawnym koncie użytkownika z dysku TM, ale nie mogę nic odznaczyć, całość jest zaznaczona i wyszarzona jako nie odznaczenia. Tak wiem, mogę ręcznie przenieść pliki poprzez eksplorację TM, ale czy to nie dziwne że coś co zawsze działało nagle jest problemem. Jeszcze do tego prosta rzecz.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych