Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook

• Please log in to reply
191 replies to this topic

#151 anx239

anx239
  • 679 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 October 2007 - 21:34

Może na forum, poza funkcją moderatora, powinna powstać funkcja korektora, czyli osoby mającej prawo edycji ortografii?

Jasne.
Ale czy jedna osoba wystarczy??

#152 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 03 October 2007 - 21:35

Nie Heidi bo wtedy to już w ogóle powstanie wola amerykanka i ludzie zaczną olewać totalnie wszystko. Nie chciał bym być na miejscu korektora i poprawiać wszystkie posty.

#153 Soczek

Soczek
  • 76 posts

Posted 03 October 2007 - 21:37

pomysł mi się podoba:) iBartek: co do wcześniejszej minidyskusji o czułości touchpada/trackpada to nie wspomniałem oczywiście o funkcjonalności :) np.: przewijanie stron dwoma palcami - moim zdaniem przejaw geniuszu :)

#154 linuxp

linuxp
  • 88 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 October 2007 - 21:39

ja na trackpada nie narzekam, szczerze jestem bardzo zadowolony, i to przewijanie dwoma palcami....miodzio jak siadam do PB mojego kumpla to za kazdym razem spotyka mnie rozczarowanie ;)

#155 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 03 October 2007 - 21:44

pomysł mi się podoba:)

iBartek: co do wcześniejszej minidyskusji o czułości touchpada/trackpada to nie wspomniałem oczywiście o funkcjonalności :) np.: przewijanie stron dwoma palcami - moim zdaniem przejaw geniuszu :)

Zgadzam się :) apple zawsze lubiło wymyślać różnego rodzaju smaczki, dla tego stałem się posiadaczem MBP 8-)

....jak siadam do PB mojego kumpla to za kazdym razem spotyka mnie rozczarowanie

Rozumiem że pozytywne?:wink:

#156 linuxp

linuxp
  • 88 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 October 2007 - 21:48

pozytywne na korzysc MB ;) Moze gdybym nie musial korzystac z intela to mialbym PB, albo zostal na iMacu.

#157 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 03 October 2007 - 21:53

ooo a czemu piszesz "musiał korzystać z Intela" coś z nim nie tak?

#158 linuxp

linuxp
  • 88 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 October 2007 - 21:57

Jestem na studiach inzynierskich i wykonuje duzo projektow, najczesciej w Mathcadzie i matlabie, o ile z tym drugim to nie ma problemu, to mathcad do zycia potrzebuje windy...a przez VPC nie da rady. Sprawdzalem :) No i do tego AutoCad...to juz do pracy wiec nie ma zmiluj. Nie narzekam na intela, spisuje sie calkiem dobrze. Tylko cena...chociaz jak sie przeglada allegro to nawet niektore powerbooki kosztuja tyle co nowe np. mb.

#159 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 03 October 2007 - 21:58

Mysle ze warto jeszcze wspomniec o prawym przycisku myszki: normalnie uzywamy go z ctrl, tj naciskamy ctrl i touchpada lub przynisk i mamy prawy klawisz jak w "normalnym" gryzoniu. Jednak znacznie ciekawsze rozwiazanie jest poprzez wlaczenie opcji ktora pozwala na aktywowanie prawego klawisza poprzez dotyk touchpada dwoma palcami na raz (tak jak klik jednym przyciskiem) Troche dlugi temat i nie chcialo mi sie juz wracac do stron poczatkowych ;) wiec jezeli sie to powtarza to sorki ;)

#160 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 03 October 2007 - 22:03

No i do tego AutoCad...to juz do pracy wiec nie ma zmiluj.

A ARCHICAD 11 to co ? :) wszystko jest nie ma zmiłuj ;) Co do ceny to już wszyscy dobrze wiemy jak jest nie mniej jednak maszyny apple są tego warte moim skromnym zdaniem, nie kupuje się ich na jeden sezon.

#161 linuxp

linuxp
  • 88 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 October 2007 - 22:19

Hmm...ArchiCad...to nie Autocad, a ja akurat potrzebuje Autocada, bo tego wymagaja ode mnie w pracy. Poza tym w Archicadzie zbiornika cisnieniowego nie narysuje ;) a tutaj wlasnie o aparature chemiczna sie rozchodzi.

#162 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 03 October 2007 - 22:24

czyzby inzynier chemiczny ?? ;> autocad ... poto zostawilem sobie pc w domu

#163 linuxp

linuxp
  • 88 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 October 2007 - 22:26

Tak inzynier chemiczny in progress ;) Ja tez zastanawialem sie nad tym zeby zostawic pc, ale stwierdzilem, ze MB plus Dell 19" calkowicie wystarczy do wszystkiego :)

#164 Soczek

Soczek
  • 76 posts

Posted 04 October 2007 - 07:35

z teego powodu został u mnie winbook, ale powoli staram się nauczyć Vectorworks'a. wpadł mi w ręce i wygląda na to że jest "mocno" kompatybilny z autocadem. narzędzi ma trochę więcej, obsługuje autocadowskie warstwy, ma łatwiejsze do przyswojenia 3D... niestety inaczej się na nim pracuje i jak dla mnie jest to dość duży przeskok w stosunku do autocada.... ale śmiga na MB... jestem ciekaw kiedy w końcu firma autodesk wkroczy z autocadem na system OSX... kupili Maya to może coś się zmieni.. wszak maya była przyjazna macom.

#165 Skipper

Skipper
  • 267 posts

Posted 04 October 2007 - 13:25

jesli was to pocieszy to wiesc gminna niesie ze pisza CAD na OSX wyjsc powinien w ciagu pol roku :)

#166 Soczek

Soczek
  • 76 posts

Posted 04 October 2007 - 15:33

piszą go już ładnych parę latek. Petycje nawet były wysyłane :) ale nie róbmy OT, gdzieś na forum są co najmniej 2 wątki na ten temat.

#167 PGC

PGC
  • 1023 posts

Posted 04 October 2007 - 16:05

... został u mnie winbook

Łączę się z Tobą w bólu :) Wywaliłem na śmietnik model J1. Śmieszna jest ta firma, laptop w którym śrubki trzeba dokręcać raz na tydzień lub dwa to wielkie nieporozumienie :)

#168 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 04 October 2007 - 17:00

nareszcie :D

#169 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 08 October 2007 - 13:22

Wracając do MacBooków(żebyście się nie pozabijali ;) ):
Dlaczego prawie 100% awarii/uszkodzeń/etc hardware'owych dotyczy MacBooków? Dlaczego nikt nie powie, że np. iMac jest wykonany z kiepskiego materiału, czy Mac Pro jest za głośny?

bo imac stoi i nikt go nie rusza, wiec co ma pekac, żólknieć itp

imac chyba zalicza sie do komputerów stacjonarnych, ktore statystycznie są mniej zawodne. bardziej skondensowana elektronika w przypadku MB, jednak ma troche przelozenie na awaryjnosc

#170 adix666

adix666
  • 530 posts
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Posted 13 October 2007 - 18:01

Dużo laptopów(nie tylko MB) jest bardzo awaryjnych. Wynika to z ich mobilności. Są przenoszone, przestawiane, czasem obijają się o różne meble itp.

#171 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 October 2007 - 18:03

bardziej skondensowana elektronika w przypadku MB, jednak ma troche przelozenie na awaryjnosc

Hmm, chyba można by się było spierać, czy stopień upakowania elektroniki w MacBookach i iMacach nie jest porównywalny.

#172 adix666

adix666
  • 530 posts

Posted 13 October 2007 - 18:08

Cytat z "Komputer Świat Ekspert" 9/2007: "Z powodu bardzo małej ilości miejsca w obudowie w iMacu musiano zastosować do tych montowanych w laptopach, a nie zwykłych pecetach." To chyba coś wyjaśnia ;) Ale coś ostatnio ekspert się psuje, więc czekam na opinie innych forumowiczów ;)

#173 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 14 October 2007 - 20:54

MacBook ma 13", a iMac 20, no sorry ;) W dodatku 1/3 powierzchnii MacBooka to bateria. (iMac ma wbudowany zasilacz, czy zewnętrzny?) W ogóle główna elektronika też jest tam 1/3 - reszta to bateria, napęd optyczny i niezbędny HDD.

#174 adix666

adix666
  • 530 posts

Posted 14 October 2007 - 20:57

Mały, zgrabny komputerek, który mozesz wszędzie zabrać.

#175 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 October 2007 - 22:50

MacBook ma 13", a iMac 20, no sorry ;) W dodatku 1/3 powierzchnii MacBooka to bateria. (iMac ma wbudowany zasilacz, czy zewnętrzny?)
W ogóle główna elektronika też jest tam 1/3 - reszta to bateria, napęd optyczny i niezbędny HDD.

iMac ma zasilacz wewnętrzny. A gdybyś kiedyś zajrzał do wnętrza iMaca, zorientowałbyś się z pewnością, że to porównanie ma dość mocne podstawy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users