Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook

• Please log in to reply
191 replies to this topic

#76 zdenek117

zdenek117
  • 394 posts
  • SkądLublin

Posted 15 September 2007 - 10:54

Jak się dobrze orientuję to za 500 to do PC ani porządnej karty grafiki się nie kupi.

Jesli nie bedzie to karta obsługująca DX10, to można. Ja za swoją płacilem 700 coś (więc wdaje mi się, że teraz jest ok 500, jak nie mniej) i jak na razie z nowościami nie mam problemu. Mam GeForce 7600GT. A karty w nowych iMakach to zaledwie trochę ponad 200zł do 400 (jak dla mnie w komputerze tej klasy i w takiej cenie to porażka).

#77 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 15 September 2007 - 11:51

zdenek nie chodziło mi o karty w macach tylko stosunek ceny PS2 do karty w piecu. Wiem, że to nie ta jakość ale jak grasz w szybką ścigałkę to akurat wg mnie nie ma różnicy czy mam 1680x1050 czy rozdzielczość zwykłego telewizora. Poza tym są gry które mimo że gorzej wyglądają na PS2 niż na piecu to jednak odczucia w trakcie gry są zupełnie inne (np. szybkość TOCA3 - i tu żeby nie było testowana na mocnym PC więc chodziła płynnie ale brakowało tego czucia auta z PSa)

#78 zdenek117

zdenek117
  • 394 posts
  • SkądLublin

Posted 15 September 2007 - 12:09

Fakt, źle przeczytałem. Dla mnie rozdzielczość nie jest najważniejsza. Przecież mecze w telewizji też nie mają rozdzielczości fify, ale są szczegółowe. Np stała koszulka. Do tej pory tylko w Virtua Tennis 3 spotkałem "ruchomą". Niby nic, ale bardziej rzeczywiste. PS nigdy nie miałem, więc nie mam porównania.

#79 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 15 September 2007 - 12:19

też zawsze byłem przeciwny konsolom ale jakoś tak wyszło że były wolne środki i kupiłem. Może i w shootery gra się średnio w porównaniu z PC (trzeba się do pada przyzwyczaić) ale taka masa tytułów jaka wyszła na czarnulę zapewnia zabawę na długie godziny i to taką że ja instalowałem na macbooku gry tylko w celu sprawdzenia jak chodzą bo mam te którę lubię na PS2. @MacDada tu się z Tobą zgodzę ale są sposoby żeby kolekcja gier miała 100 tytułów ;)

#80 zdenek117

zdenek117
  • 394 posts
  • SkądLublin

Posted 15 September 2007 - 14:29

Mnie konsola urząda tylko połowicznie. Gry sporowe tak, a co ze strategiami? Ale mam jako domowy PC, a na jabłko zarobie sam. A ponieważ i tak gram coraz mniej, więc takie polączenie będzie dobre.

#81 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 15 September 2007 - 15:27

A ponieważ i tak gram coraz mniej, więc takie polączenie będzie dobre.

No to bravo bo gry komputerowe to najwieksze porzeracze czasu ;)
Ale w nowego Starcraft bym sobie pogral :)

Pozdro dla wszystkich graczy ;)

#82 Skipper

Skipper
  • 267 posts

Posted 15 September 2007 - 15:40

Mnie konsola urząda tylko połowicznie. Gry sporowe tak, a co ze strategiami? Ale mam jako domowy PC, a na jabłko zarobie sam. A ponieważ i tak gram coraz mniej, więc takie polączenie będzie dobre.

konsola jest ok i dobrze posiadac szczegolnie kiedy ktos chce pograc w dosc dynamiczne gry, ze strategiami rzeczywiscie troche gorzej, ale wiekszosc strategii masz rowniez na apple, a nie maja one wielkich wymagan graficznych, wiec na macbooku na luzaku da rade pograc :-)

choc tak po prawdzie komputer za 6 kola (tyle dalem za swojego) powinien miec jednak przyzwoita grafe:roll:

#83 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 15 September 2007 - 16:16

Przypomniala mi sie super zaleta MB :) Otoz mam dosyc duze palce :D i jest mi niezmiernie wygodnie uzytkowac klawiature w MB. Czemu? Bo pomiedzy klawiszami sa dosyc spore odstepy co pomaga w unikaniu naciskania dwoch klawiszy jednym palcem w tym samym czasie. Jak dla mnie pomysl bomba :)

#84 zdenek117

zdenek117
  • 394 posts
  • SkądLublin

Posted 16 September 2007 - 16:05

Ale w nowego Starcraft bym sobie pogral

A Starcraft 2 ma zamiar pojawić się w jabłkowej wersji? (bo gdzieś coś już o tym czytałem na forum, ale tylko tak przelocie)

#85 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 16 September 2007 - 16:09

A Starcraft 2 ma zamiar pojawić się w jabłkowej wersji? (bo gdzieś coś już o tym czytałem na forum, ale tylko tak przelocie)

Tak, tak samo jak pierwsza czesc oraz dodatek "brudna wojna" ;) Najlepiej co pewien czas lookac na strone domowa Starcraft2 (nie wiem czy tam jest RSS)

#86 zdenek117

zdenek117
  • 394 posts
  • SkądLublin

Posted 16 September 2007 - 16:15

Właśnie miałem zrobi edit swojego posta.
Za IGN:

As is often the case with Blizzard's releases, the Mac is a priority for this long-awaited game's release. The Mac version will launch simultaneously with the PC version, although no date was given as to when that would happen.

http://mac.ign.com/a...0/790134p1.html

Mnie niestety Starcraft ominął. Jak zaczynałem przygodę z komputerem, to strategie mi się nie podobały. Dopiero te 2 wojenne mnie zafascynowały, na czele z Company of Heroes (mistrzostwo grywalności i grafiki). Ale niestety, na froncie pudełka widnieje napis Games for Windows...

Dobra, to już duży OT... Przepraszam :D

#87 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 17 September 2007 - 16:55

co do grafiki w macbooku to może i jest słaba ale czy nie za ten fakt mamy takie czasy na baterii?

#88 sham4n

sham4n
  • 274 posts
  • SkądŻary => Wrocław

Posted 17 September 2007 - 17:27

trafne spostrzeżenie! :) na pewno zintegrowana grafika ciągnie dużo mniej niż zwykła :) a Ciekawe jak jest z tym chipem graficznym na Santa Rosa w porównaniu z GMA :) Ja osobiście wolę dłuższy czas pracy na baterii :)

#89 zdenek117

zdenek117
  • 394 posts
  • SkądLublin

Posted 17 September 2007 - 17:59

GMA 950 nie jest słaby. Na prawdę. Nie obsługuje pewnych elementów, ale z resztą sobie radzi. I jak dla mnie nie możliwe jest, żeby nie radził sobie z systemem. Nawet z Leopardem jak wyjdzie. Już gdzieś pisałem. GMA 910 na laptopie brata nie ma probemów z cover flow na pełnym ekranie.

#90 sham4n

sham4n
  • 274 posts
  • SkądŻary => Wrocław

Posted 17 September 2007 - 18:07

popieram Twoje zdanie, ale zastanawiam się czy x3100 z santa rosa nie będzie po prostu bardziej energooszczędny. i w ogóle jak przekłada się wprowadzenie nowej platformy na prace na baterii...

#91 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 19 September 2007 - 20:47

popieram Twoje zdanie, ale zastanawiam się czy x3100 z santa rosa nie będzie po prostu bardziej energooszczędny. i w ogóle jak przekłada się wprowadzenie nowej platformy na prace na baterii...

GMA X3100 jest mniej energooszczędne od GMA 950.

#92 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 19 September 2007 - 20:54

GMA X3100 jest mniej energooszczędne od GMA 950.

samo GMA X3100 może nie ale santa rosa to nie sama grafika. Jako całość jest bardziej oszczędne od dotychczasowego rozwiązania?

#93 sham4n

sham4n
  • 274 posts
  • SkądŻary => Wrocław

Posted 19 September 2007 - 20:54

a Santa Rosa w porównaniu do poprzedniej generacji? Bo jeśli ciągnie więcej prądu to kicha :) a obecny konfiguracja macbooka jak dla mnie jest wystarczająca :) no może LED w matrycy by się przydał :) toki wyprzedziłeś mnie :) czekamy na odpowiedź :)

#94 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 19 September 2007 - 21:08

samo GMA X3100 może nie ale santa rosa to nie sama grafika. Jako całość jest bardziej oszczędne od dotychczasowego rozwiązania?

Niestety nie.

#95 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 20 September 2007 - 08:16

a co na to wpływa? No bo w przypadku X3100 to można zrozumieć że wyższe częstotliwości taktowania itp. ale skoro robią platformę nowszą niż obecna to chyba w zastosowaniach mobilnych w celu zmniejszenia poboru energii?

#96 altcomputing

altcomputing
  • 1098 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 20 September 2007 - 08:36

X3100 obsługuje sprzętowy T&L (czytaj: pójdą nowsze gry takie jak NFS:Carbon, The Settlers II 10th Anniversary itp), oraz ma wyższe taktowania od GMA950, przez co ogólnie jest wydajniejszy. Co do energooszczędności, przy grach powinno być lepiej bo dodanie sprzętowej obsługi T&L i kilku innych bajerów powoduje zmniejszenie obciążania procesora głównego na rzecz procesora graficznego (który jest mniej energochłonny) - przez co spada ogólny pobór energii.

#97 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 20 September 2007 - 13:00

Santa Rosa ma też Intel Turbo Memory, które zmniejsza zużycie dysku oraz automatyczne dostosowywanie częstotliwości FSB, co też obniża zużycie energii.

#98 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 20 September 2007 - 15:04

Niech wam będzie. Chipset zużywa więcej prądu, ale za to SSD i podświetlenie LED mniej. Więc wychodzi na to, że nowe powinny dłużej działać na baterii.

#99 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 21 September 2007 - 15:51

Oj, SSD kosztują 10x więcej niż dyski magnetyczne, więc nie rozpędzałbym się tak ;)

#100 adix666

adix666
  • 530 posts
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Posted 29 September 2007 - 13:24

Na razie tyle kosztują. Pendraivy też kosztowały majątek, a nie tak dawno widziałem pendriava 1 GB za 50 zł:!: Z dyskami magnetycznymi było podobnie. Dyski SSD to przyszłość i tyle.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users