Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
191 odpowiedzi w tym temacie

#26 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 września 2007 - 18:47

D Szkoda tylko, że poblokowali wszystko na nim i ktoś kto chciałby się*pobawić to nie ma pola do popisu...

pewnie dlatego był czysty ;)

#27 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 05 września 2007 - 16:38

Ogladalem wczoraj Macbooki w Media Markcie. Wygladaja beznadziejnie, zazolcone, brudne. Nie wiem czy to dlatego ze setki osob tam je macaja, ale inne laptopy obok wygladaly normalnie.

w tych sklepach dzieja sie rozne rzeczy. Niedawno widzialem szufle i nano z czarnymi od brudu kółkami :o A kółeczko w szufli cholernie ciężko jest usyfić ;)

#28 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 05 września 2007 - 17:20

to fakt ;) ja polecam kupno iBooka za niewielka kase ma sie fajny sprzecik:D

#29 zicoq86

zicoq86
  • 6 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 05 września 2007 - 22:32

Witam,
Jestem posiadaczem "refurbished" Macbooka (specyfikacja w sygnaturze) zakupionego via [url]www.apple.ie[/url] w Irlandii. Poczatkowo miałem wątpliwości, czy warto brać powystawowego, obawialem sie że może byc podniszczony, zżolkniety jak to bywają w MM. Jednak zdecydowalem sie i nie zaluje. Jedyne roznice to zapewne pudelko (zamiast oryginalnego dostalem w zwyklym szarym kartonie, z naklejkami japka), sam Maczek, owszem widac, że już gdzieś stał, więc na spodzie kilka mikro-rysek zauważalnych, jednak matryca jak nowa (zadnych bad/hot pixeli), bateria rowniez (0 cykli). Dodatkowo zaoszczedzone 200 euro :) W pudelku czekala mnie dodatkowa niespodzianka, poniewaz otrzymalem plytke z iLife 08 co mnie mile zaskoczyło :) Co do samego komputerka, chodzi jak burza, OS X jest jak dla mnie cudownym systemem operacjnym, w 100 % spelnia moje oczekiwania i robi jeszcze więcej :) Myślałem o dołoźeniu pamięci do 2 GB RAM, ale jak narazie absolutnie nie mam takiej potrzeby. Wady? Byc moze karta graficzna. Głównie chodzi o gry, owszem w najnowsze produkcje nie zagram, aczkolwiek pare moich "hiciorów" do których chętnie wracam spokojnie pociągnie. Tak czy inaczej nie mialbym na to czasu, kupilem na potrzeby studiów i jestem przekonany, że doskonale w tej roli sie sprawdzi :) Pozdrawiam serdecznie,
Zico

#30 jarecki

jarecki
  • 119 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 września 2007 - 10:11

W moim MB jedyny problem, jaki mnie spotkał, to mrugający ekran, ale został na wyeliminowany poprzez gwarancyjną wymianę inwertera. MB 13 jest super poręczny, mieści się w każdej torbie, plecaku. Problemy z żółknąc, czy łamiącą się*obudową dotyczyły pierwszych wersji i już nie występują. Moje nadgarstki chyba są supertwarde, bo krawędź mi nie przeszkadza ;) Choć twarda jest. Do gier pewnie bym go nie polecił ;), ale do zastosowań domowo, biurowo, poligraficzno, ogólnych ? spoko. Na piątkę go mogę ocenić!

#31 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 07 września 2007 - 11:56

Hm, wydaje mi się, że u mnie piszczy też gdy jest na baterii. A gdy odpalę PhotoBooth (żeby procesor był zajęty i nie piszczał) i jakiś czas tak pochodzi jest jeszcze gorzej, bo wiatraki przyspieszają ;/

#32 adix666

adix666
  • 530 postów
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Napisano 09 września 2007 - 19:51

wiesz, mój tata ma normalnego laptopa( chodzi o PC) i też mu piszczy nawet ja ma zasilanie! Więc nie narzekaj ;)

#33 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 09 września 2007 - 19:57

MacBook kosztował mnie 5200zł, więc trochę więcej niż pecetowe laptopy, zwłaszcza przy tej konfiguracji. No i nie ma tkaich bajerów jak czytnik kart pamięci, skaner linii papilarnych czy expresscard. Za co więc płacę jak nie za jakość? Skoro wszyscy użytkownicy maków płacą tyle za japka, to ich wygórowane wymagania jakościowe dość łatwo da się wytłumaczyć ;)

#34 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 09 września 2007 - 20:35

Wiesz MacBooki są wytrzymalsze i jest lepszy system, a te wszystkie bajery są potrzebne wielkim biznesmenom ;) Czytniki kart są dosyć tanie i nawet lepiej mieć osobny, bo do normalnego peceta można podłączyć :)

#35 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 09 września 2007 - 21:39

Nieważne :) Tłumaczyłem tylko, że skoro płacimy tyle pieniędzy za komputery, to domagamy się żeby plastik po lewej stronie komputera nie był elastyczny, procesor nie syczał, klapa nie trzeszczała i tym podobne, i jest to zupełnie normalne i oczywiste. W pecetach, które są tańsze, mało kto jakoś znacznie narzeka na wgniatający się, skrzypiący plastik czy inne typowe problemy. A już na pewno w tych tańszych notebookach jak Acer ;)

#36 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 09 września 2007 - 21:58

mi nic nie syczy, klapa nie trzeszczy

#37 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 09 września 2007 - 22:41

mi tez nie ]:->

#38 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 09 września 2007 - 22:42

Każdy syczy. Taki sprzęt. Bardzo cicho i słyszalne jest tylko gdy w pomieszczeniu jest całkowita cicha. Wytępuje tylko w momencie, gdy procesor jest bezczynny. Poczytaj AppleDefects.

#39 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 09 września 2007 - 22:51

to ja gluchy jestem i jakos mi to nie przeszkadza :P

#40 kolouker

kolouker
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 września 2007 - 00:57

MacBook kosztował mnie 5200zł, więc trochę więcej niż pecetowe laptopy, zwłaszcza przy tej konfiguracji. No i nie ma tkaich bajerów jak czytnik kart pamięci, skaner linii papilarnych czy expresscard.

Ja kupiłem właśnie dlatego, że nie ma tego badziewia typu czytnik kart pamięci, skaner linii papilarnych...
ExpressCard akurat mam.

Poza tym, nie ściemniaj, że jak kupowałeś swojego MacBooka, to mogłeś kupić lepszego peceta za te same pieniądze. Akurat dosyć dobrze się orientuję w rynku i nie przypominam sobie, żeby można było kupić laptopa 13" z procesorem 2,0 GHz Core 2 Duo za mniejsze pieniądze, albo lepszym za te same.

Odnośnie piszczących procesorów, widziałem jednego MacBooka Pro z tym problemem, model z marca 2006. Potem jakoś nie uświadczyłem.
Mój nie piszczy, a słuch mam dobry.

#41 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 10 września 2007 - 02:16

Każdy syczy. Taki sprzęt.
Bardzo cicho i słyszalne jest tylko gdy w pomieszczeniu jest całkowita cicha. Wytępuje tylko w momencie, gdy procesor jest bezczynny. Poczytaj AppleDefects.

A moze po prostu dysk slyszysz? Bo ja nawet w idealnej nocnej ciszy nie jestem w stanie uslyszec zadnego piszczenia..

#42 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 10 września 2007 - 06:52

Nie.

#43 zdenek117

zdenek117
  • 394 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 września 2007 - 10:16

Bo ja nawet w idealnej nocnej ciszy nie jestem w stanie uslyszec zadnego piszczenia..

Wszstko zależy od czułości ludzkiego ucha na danej częstotliwości. Mnie np. czasem wkurza ładowarka do telefonu.

#44 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 10 września 2007 - 11:03

Co do tego piszczenia to wiecie co? PowerBook Alu denerwowal mnie tym piszczeniem, potem dowiedzialem sie, ze owo piszczenie jest zmora nowych MacBookow. Zdziwilem sie jak po zmianie kompa na MacBooka piszczenie zniknelo... WTF?

#45 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 10 września 2007 - 17:15

W sierpniowym numerze experta był pokazany Notebook firmy Toshiba. Ma on procek 1,8 GHz i 1 GB RAM'u (rozszerzalny do 4GB). Ma on te wszystkie bajery typu czytnik kart pamięci i linii papilarnych, ma też różne inne zabezpieczenia danych. Kosztuje on 4880zł. Za te pieniądze mamy dobrze dopracowanego MacBooka z dobry systemem! A pro po tego piszcenia to mój kolega ma MacBooka i mu nie piszczy, sam nie słyszałem ;)

#46 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 10 września 2007 - 17:19

MacBook kosztował mnie 5200zł, więc trochę więcej niż pecetowe laptopy, zwłaszcza przy tej konfiguracji. No i nie ma tkaich bajerów jak czytnik kart pamięci, skaner linii papilarnych czy expresscard.
Za co więc płacę jak nie za jakość? Skoro wszyscy użytkownicy maków płacą tyle za japka, to ich wygórowane wymagania jakościowe dość łatwo da się wytłumaczyć ;)

Poza tym, nie ściemniaj, że jak kupowałeś swojego MacBooka, to mogłeś kupić lepszego peceta za te same pieniądze. Akurat dosyć dobrze się orientuję w rynku i nie przypominam sobie, żeby można było kupić laptopa 13" z procesorem 2,0 GHz Core 2 Duo za mniejsze pieniądze, albo lepszym za te same.

Taniej mógłby kupić Aristo Slim 430 lub Slim 1300, a nawet Toshibę Satellite Pro U300
http://www.skapiec.p...0_0_0_0_0_0_0/2
http://www.skapiec.p...0_0_0_0_0_0_0/3
http://www.skapiec.p...0_0_0_0_0_0_0/4

W sierpniowym numerze experta był pokazany Notebook firmy Toshiba. Ma on procek 1,8 GHz i 1 GB RAM'u (rozszerzalny do 4GB). Ma on te wszystkie bajery typu czytnik kart pamięci i linii papilarnych, ma też różne inne zabezpieczenia danych. Kosztuje on 4880zł. Za te pieniądze mamy dobrze dopracowanego MacBooka z dobry systemem! A pro po tego piszcenia to mój kolega ma MacBooka i mu nie piszczy, sam nie słyszałem ;)

Jaki to model Toshiby?

#47 kolouker

kolouker
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 września 2007 - 22:10

To są ceny z dzisiaj, a komputery miały premierę w listopadzie zeszłego roku.

#48 jabco

jabco
  • 490 postów
  • Skądnie z tąd...

Napisano 10 września 2007 - 23:24

to jakiego mam maca widzisz w podpisie :F (coby sie nie chwalic bo nie jest czym, ale sprzet jest dla mnie mega) Kupilem go 5 wrzesnia, moj pierwszy apple... stycznosci z macosx zero... od 1996 do 2007 pconly user. Wyzwalem mojego maca na pojedynek, czy wszystko jest tak proste jak nacisniecie klawisza? Zalozylem konto na .mac 60 dniowe aby skorzystac z niektorych funkcji uploadu materialow z aplikacji ilife. I co sie okazalo? Mac chodzi bardzo sprawnie, efekt nakladaja sie na zdjecia szybko, edycja filmow nie byla jeszcze tak prosta a tworzenie wlasnego bloga czy strony (mowie o iWeb ktory proponuje bardzo schematyczne rozwiazania, aczkolwiek sa proste i szybkie) i zuploadowanie jej na konto .mac faktycznie jest proste jak nacisniecie klawisza. Jesli procek to pamietaj ze core 2 duo zeby skorzystac z dobrodziejstw Leoparda w 100%, od razu radze zakup 2gb ramu (mam to sam osobiscie w planach). No i dysk twardy... tutaj to zalezy od Ciebie, tak samo jak ja pewnie chcialbys wykorzystac jak najwiecej softu macowego. Dlatego tutaj polecalbym pojemny dysk aby pomiescic wszystkie swoje filmy podcasty utwory muzyczne itp. (ale to chyba tylko ja chce robic wszystko na moim macu... wy tez tak macie?). Intel 950... jesli nie grasz, nie potrzebujesz wiecej. Jesli grasz... no coz :) 15-35fps w wowie (zalezy od ilosci obiektow i odleglosci renderowania). to chyba wszystko co moge powiedziec :) drobny edit, do uzytkownika Wicko: Jestem ciekaw ile moze miesiecznie zarobic 15 latek i w jakiej branzy musi pracowac zeby kupic sobie macbooka za 5200zl? Jak mi powiesz ze x360 sobie tez kupiles to dostane chyba zawalu przed 20stka nie bedac sportowcem!

#49 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 września 2007 - 07:16

Jak mam dobry miesiąc i dostanę większy projekt to i 500zł miesięcznie, ale zazwyczaj jest mniej ;)

#50 Acme

Acme
  • 32 postów
  • SkądŁódż

Napisano 11 września 2007 - 09:00

hehe @wicko - jestem nowy na forum - w jakiej "branży" pracujesz? ja na swojego MB musiałem dobre 4 miesiące pracować (oj ile ja w tym czasie filmów zmontowałem/zdemontowałem i założyłem na projektory :P)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych