Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook

• Please log in to reply
191 replies to this topic

#1 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 31 August 2007 - 15:25

MacBook(zwykły, nie pro): opinie, zalety, wady... napiszcie też, jaki procesor(CD, czy C2D).

#2 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 31 August 2007 - 16:08

c2d bo ma 64 bity czyli bardziej przyszlosciowy, wielkosc - mega mobilny maly itp, bateria - u mnie ok 6:00 godz przy sieci bezprzewodowej czyli super dobrze, minusy matryca (troche slaba jkosc, nie chodzi tutaj o wielkosc), minus troche slaba grafika - znaczy sie no za duzo od niej wymagac nie mozna ale nie jest tez bardzo zla, troche widac brud na kalwiszach - ale tu mowie o sytuacji jak musialem napisac smsm z neta jak robilem prz ryowerze (brudne rece) tak to po ok miesiac u nie moge narzekac, duzy minus to tylko dwa porty usb to troszke malo ale da sie wytrzymac, dla mnie klawiatura jest zajebista super szybko sie na niej pisze i po jakiejs pol godziny nie ma problemu z przyzwyczajeniem sie do pisania na niej. to wszystko co mi przyszlo narazie do glowy, sorry za ten slowotok ale pisalem co mo do glowy przyszlo. pozdrawiam m. "m" m.

#3 Maku

Maku
  • 322 posts
  • SkądGdańsk

Posted 31 August 2007 - 16:22

Do minusów dodałbym jakość głośników - ciche, bez basu takie sobie bzyczki, reszta same plusy :)

#4 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 31 August 2007 - 17:20

A jakbyście w jednym zdaniu(dwóch?) określili, dla kogo jest MacBook oraz w czym najlepiej się sprawdza.

#5 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 31 August 2007 - 17:33

To ja sie dolacze i zapytam uzytkownikow: czy zwykly Macbook z C2D bedzie git kompem na scene, do obslugi programu Ableton Libe i Reasona? Dla mnie bylby to dodatkowy komp, bo i tak mam iMaka.

#6 milos

milos
  • 46 posts
  • SkądPoznań/Warszawa

Posted 31 August 2007 - 17:35

moja dziewczyna ma od roku macbooka i strasznie nazeka na jakosc wykonania. bialosc stala sie zoltawa, listewka przy ekranie sie odczepila (z tego powodu byl wymieniany na nowy), a ostatnio odlamala sie taka cienka biala listewka po prawej stronie od touchpada. nie to ze odradzam, ale jakosc materialow pozostawia wiele do zyczenia...

#7 PGC

PGC
  • 1023 posts

Posted 31 August 2007 - 17:38

A jakbyście w jednym zdaniu(dwóch?) określili, dla kogo jest MacBook oraz w czym najlepiej się sprawdza.

Dla osób zniechęconych Windowsem lub chętnych poznania innego systemu. OS X jest całkiem przyjemnym systemem. MB możesz używać spokojnie do surfowania po necie, trzymania zdjęć, pisania dokumentów i czego tam jeszcze tylko chcesz. Jeśli miałby to być tylko twój jedyny komputer i na dodatek robić jako stacjonarny komputer to polecał bym jednak wziąć coś z większym ekranem.

#8 zdenek117

zdenek117
  • 394 posts
  • SkądLublin

Posted 31 August 2007 - 18:03

moja dziewczyna ma od roku macbooka i strasznie nazeka na jakosc wykonania. bialosc stala sie zoltawa, listewka przy ekranie sie odczepila (z tego powodu byl wymieniany na nowy), a ostatnio odlamala sie taka cienka biala listewka po prawej stronie od touchpada.

nie to ze odradzam, ale jakosc materialow pozostawia wiele do zyczenia...

Ja się właśnie zastanawiam nad MB, ale takie coś mnie przeraża. Jest ktoś kto ma dosyć długo MB, a nie ma tego typu problemów? Chiałbym, żeby wytrzymał 4 lata. W sytuacji krytycznej 2.
Specjalnie wciskam pracę w dzienne studia, żeby zarobić na MB, ale żal mi by było, jakby miał się zaraz rozpaść. Pożółknięcie jeszcze ujdzie, byle zółknął równomiernie :P

A jak wygląda sprawa rękojmi i pękania wnętrza? Wymieniają to białe (topcośtam, ale zapomniałem akurat) po wygaśnięciu gwarancji? Rękojma obejmuje coś takiego?

#9 farok

farok
  • 47 posts

Posted 31 August 2007 - 18:08

chyba jednak na dzisiaj Apple zaczyna sie od MBP. Ja mam MB. Jak nie masz zbyt dużo lat (dobry słuch) to będzie Cię drażnić pisk jaki wydaje płyta główna :(( Wydajność CPU bardzo zadowalająca. Wydajność grafiki - do pracy super, do gier.. no więc do pracy bardzo dobry. :)

#10 PGC

PGC
  • 1023 posts

Posted 31 August 2007 - 18:42

Jak nie masz zbyt dużo lat (dobry słuch) to będzie Cię drażnić pisk jaki wydaje płyta główna :((

No właśnie, to płyta czy magsafe? Bo u mnie z tej okolicy się dźwięk wydobywa,a po wyjęciu zasilania dźwięku już nie ma. Chyba jestem już stary bo mnie to nie drażni tak bardzo a wiem że są lapy które są znacznie głośniejsze i nie mam na myśli pracy wiatraka :)

#11 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 31 August 2007 - 19:44

Ogladalem wczoraj Macbooki w Media Markcie. Wygladaja beznadziejnie, zazolcone, brudne. Nie wiem czy to dlatego ze setki osob tam je macaja, ale inne laptopy obok wygladaly normalnie.

#12 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 31 August 2007 - 19:47

Ogladalem wczoraj Macbooki w Media Markcie. Wygladaja beznadziejnie, zazolcone, brudne. Nie wiem czy to dlatego ze setki osob tam je macaja, ale inne laptopy obok wygladaly normalnie.

Wyglądają gorzej, bo setki osób dziennie maca brudnymi paluchami te laptopy, a czyszczone co dziennie one nie są. Zgodzę się z Tobą, MacBook jest tandetnie wykonany.:-(

#13 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 01 September 2007 - 06:20

jakoś dawno temu(w 2006 chyba) było głośno o grzaniu się macbooków. Jak obecnie wygląda sprawa z temperaturą?

#14 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 01 September 2007 - 07:13

Teraz się nie grzeją. Wersja z CD miała z tym problemy. Ja swojego MB targam codziennie w torbie, niespecjalnie na niego uważam i jak na razie jest cały. Używam go od prawie pół roku po około 12 godzin na dobę. Jedyne problemy miałem z ekranem. 2 razy wylądował w serwisie z tego powodu. Za pierwszym razem pękła tasiemka do matrycy, za drugim podświetlenie zaczęło migotać. Z resztą sprzętu i z systemem problemów nie miałem.

#15 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 September 2007 - 19:59

Ja mam Macbooka od 9 miesięcy. Zaliczyłem dwie awarie: inwertera (przyciemniony wyświetlacz) i zasilacza (topiąca się izolacja). Poza tym pojawiło się trochę rys i plamek, ale taki jest urok białej obudowy. Teraz już lepiej rozumiem, dlaczego czarny jest sporo droższy. :grin: Macbook jest mały i lekki, co oczywiście jest zaletą, jeśli ktoś potrzebuje komputera przenośnego do pracy, a nie kombajnu do wszystkiego. Drażnić może lustrzany wyświetlacz, zwłaszcza gdy ma się mocne źródło światła za plecami. Utrudnieniem są ostre krawędzie uciskające nadgarstki, co trochę przeszkadza w pracy. Inna sprawa: może występować dyskomfort związany z trzymaniem sprzętu na kolanach, bo Macbooki lubią się nagrzewać. Można oczywiście zainstalować aplikację do popędzania wiatraka. To wychładza sprzęt, ale komputer zaczyna być wtedy słyszalny - bo normalnie to go prawie nie słychać. Do wad można też podciągnąć brak czytnika kart, normalnego złącza DV (jest tylko mini-DV, za wtyczkę trzeba zapłacić) i obecność tylko dwóch portów USB. Zalety to dobra kamerka, wygodny touchpad (duży rozmiar i przewijanie dwoma palcami) oraz klawiatura. Bateria ma dobrą wytrzymałość. Jeśli chodzi o wybór procesora to moim zdaniem lepiej wziąć Core2Duo. Ogólnie ten sprzęt w zupełności zaspokaja moje oczekiwania (zadania biurowe, obróbka zdjęć i filmów).

#16 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 01 September 2007 - 21:28

hmm dwa USB mi nie przeszkadzają(obecnie klawiatura+mysz w jednym, czasem IRda, da radę zastąpić to coś BT), mimo iż mam 6, czy 8 portów :) czytnik kart kosztuje 10 zł albo i mniej, groszowa sprawa, a rozwiązanie uniwersalne(OS-independ.) Jak MB prezentuje się w porównaniu do iBooka G4 z ostatnich serii?

#17 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 01 September 2007 - 22:05

Ja mam MacBooka od lutego i żadnego problemu (odpukać!). Bynajmniej nic się nie pali, nie topi, nie odpada itd. Rysuje się troche z zewnątrz, wiadomo, ale nie żółknie za bardzo, tak jak inni piszą. Grzać, trochę się grzeje, ale ja tam go trzymam często na kolanach i raczej miłe to ciepło niż nieprzyjemne. Nadgartski owszem trochę poocierane, ale z czasem się człowiek przyzwyczaja. Chodzi ciszej niż ja oddycham. Mikrofon najwyższej jakości - spokojnie możesz z drugiego końca małego pokoju prowadzić rozmowe np. na Skype. Z portami USB to raczej problemu nie ma, bo jedyne co podłączam to jakiegoś pendriva. Z myszki rzadko korzystam, a i tak mam wirelless. Bateria trzyma ok 5 godzin, ale po wyłączeniu kilku bajerków jak wi-fi trochę się ten czas zwiększa. Oczywiście mówie o C2D. Sprzęcik rewelacyjny!!

#18 Luk

Luk
  • 108 posts
  • SkądTychy

Posted 01 September 2007 - 22:26

Czy to prawda, że po tym ostatnim update macbooków zmienili cos w tym materiale że juz tak nie pęka i nie żółknie? Bo coś takie plotki do mnie doszły :).

#19 farok

farok
  • 47 posts

Posted 03 September 2007 - 14:13

klawiatura jest z jakiegos innego tworzywa i jest bardziej porowata powierzchnia. co do innych czesci to nie wiem

#20 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 03 September 2007 - 19:08

Ponawiam pytanie: Jak MB prezentuje się w porównaniu do iBooka G4 z ostatnich serii?

#21 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 03 September 2007 - 19:46

iBook lepiej jest wykonany, bardziej dopracowany i już kultowy. Jeśli się wahasz miedzy jednym a drugim to obejrzyj PowerBooki. Przynajmniej lepsza grafika niż w MB.

#22 subs

subs
  • 860 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 September 2007 - 20:04

Potwierdzam, w MM tak właśnie wyglądają.
Tak jest dla tego że są najczęściej macane. Jako jedyne są włączone tj nie zablokowane hasłem.
Efekt jak wyżej, ale to nie znaczy że w normalnej pracy się tak samo brudzą.

#23 MacTom

MacTom
  • 811 posts

Posted 03 September 2007 - 20:11

Dziś miałem okazję być w MM w Zabrzu i widziałem na wystawce jednego MacBooka... Nie wyglądał źle... Nic nie pożółknięty, parę rysek tylko na klapie, a tak - nówka sztuka ;) Szkoda tylko, że poblokowali wszystko na nim i ktoś kto chciałby się pobawić to nie ma pola do popisu...

#24 Skipper

Skipper
  • 267 posts

Posted 04 September 2007 - 13:46

ja mam MB(najwyzszy model) od 2 miechow i zlego slowa nie powiem na jego temat... maly mobilny, absolutnie spelnia pokladane w nim oczekiwania... nie maialem zadnego z problemow o ktorych tu wypisuja ale mnie sie rowniez windows nie wysypywal nawet po 3 latach pracy na nim bez ponownych instalacji :lol: no i najwazniejsze moj nie zolknie... bo czarny :D

#25 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 04 September 2007 - 17:33

A dlaczego iPody w marketach też są zasyfiałe... aż brud sam schodzi ;). Gdybym miał kupić iBooka lub macbooka, rozważyłbym też powerbooka. Ciężko wybrać. Każdy ze swojego maczka zadowolony.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users