Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Prawy klawisz w Magic Mouse

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 xerb

xerb
  • 7 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 12 października 2012 - 13:58

Witam wszystkich,
Pierwszy post i od razu z problemem startuje żebyście poratowali :) ML ładnie sobie działał zaraz po zainstalowaniu, wszystko bez problemu funkcjonowało aż do instalacji pierwszej aktualizacji OS X ([url=http://support.apple.com/kb/DL1580]OS X Mountain Lion Update v10.8.2[/url]). Po restarcie współpracy odmówił prawy klawisz myszy. Bez względu na ustawienia systemowe, próbowałem już nawet jakiś sztuczek na wpisywanie "zaklęć" do Terminal'a które wygrzebałem przez Google ...i nic! Prawy jak nie chciał działać tak nie działa. Jakbym nie kliknął to reaguje tj bym wciskał lewy.

Poratujecie :) ?

#2 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 12 października 2012 - 14:05

Preferencje systemowe>Mysz> zakładka "Wskaż i kliknij" i zaznacz dodatkowe kliknięcie.

#3 xerb

xerb
  • 7 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 12 października 2012 - 14:17

Jak już pisałem "Bez względu na ustawienia systemowe". Już tak jak opisałeś ze 20 razy próbowałem zmienić, restartować po zmianie itd ...i dalej kaplica.

#4 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 12 października 2012 - 14:56

Zalazłeś myszkę, zabrudziłeś ją, czyściłeś morką ścierką?

#5 xerb

xerb
  • 7 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 12 października 2012 - 15:24

Na pewno nic z tych rzeczy :( Prawa część myszki reaguje na kliknięcie bez problemu - tylko że bez względu na ustawienie w preferencje > mysz prawy klawisz cały czas działa jak lewy - tzn nie wyświetla menu kontekstowego a tylko zaznacza.

#6 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 12 października 2012 - 17:31

Sprawdzałeś na nowym koncie czy działa?

#7 xerb

xerb
  • 7 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 12 października 2012 - 21:53

Przed chwilą sprawdziłem. Założyłem nowe konto zalogowałem się, sprawdziłem dla pewności czy preferencjach systemowych opcja "Dodatkowe kliknięcie" jest zaznaczona, i niestety nadal bez zmian.

#8 hasod

hasod
  • 46 postów

Napisano 12 października 2012 - 23:47

A bo to są jakieś magiczne ustawienia, nie pamiętam jakie (sorrki), że najpierw trzeba coś przełączyć, a dopiero potem działa tak jak jest pokazane w preferencjach ... (kurde powinnam zapisywać moje odkrycia odnośnie maca, bo zapominam).. coś jakieś ustawienia klawiszy czy cóś, no znaczy nie wiem :( To coś było z tym expose i spececoś, ale to może też nie mieć nic do rzeczy bo ja co do macia to głupia jestem.. ach...

#9 xerb

xerb
  • 7 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 13 października 2012 - 09:26

Podłączyłem najzwyklejszą myszkę Logitech. Prawy klawisz działa tj powinien czyli wyświetla menu kontekstowe ...ale nawet jak w preferencjach systemowych wyłączę tą opcję to nadal przy zwykłej myszy jest ona aktywna :/

#10 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 października 2012 - 10:45

No to chyba musisz sprawdzić na innym komputerze.

#11 xerb

xerb
  • 7 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 15 października 2012 - 09:00

Sprawdzone z MacBook'iem (OS X SL), tam działa bez problemu tj powinna, na iMac bez zmian.

#12 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 15 października 2012 - 14:10

Co konkretnie wpisywałeś w terminalu?

#13 Zetor

Zetor
  • 624 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 października 2012 - 14:46

O ja mam podobną jazdę po zainstalowaniu na czysto Liona 10.7.5 tylko u mnie nie działa prawy klawisz myszy od Apple podłączonej pod usb. Zwykła mysz działa, Magic Mouse działa. Mysz Apple usb sprawna po podłączeniu pod Windowsa prawy przycisk działa.

#14 rafalh

rafalh
  • 5 postów

Napisano 27 października 2012 - 18:40

czy rozwiązałeś może swój problem - mam dokładnie taki sam i szukam pomocy!?!?

#15 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 27 października 2012 - 19:36

Co do Magic Mouse, spróbujcie się pobawić MagicPrefs.

#16 quantan

quantan
  • 1 postów

Napisano 09 listopada 2012 - 19:35

Witam Mialem podobny problem,po instalacji 10.7.5 nagle prawy przycisk przestal dzialac. Zmienialem w preferencjach,restartowalem nic nie pomagalo.Okazuje sie ,ze jest to dosc popularny blad ktory latwo mozna rozwiazac. Wystarczy sciagnac UsbOverdrive,przestawic w preferencjach na ustawienie myszy na domyslne,wejsc w ustwienia usboverdive zaznaczyc opcje enable,i nagle prawy przycisk znow dziala.Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych