Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Zakupy na firm臋 w Apple Online Store Polska z VAT 0%

• Zamkni臋ty Temat jest zamkni臋ty
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 Goorsky

Goorsky
  • 200 post贸w
  • Sk膮dSzczecin, Poland, Poland

Napisano 10 pa藕dziernika 2012 - 16:03

Witam!

Troch臋 os贸b mnie pyta艂o po mojej wypowiedzi w temacie dost臋pno艣ci iPhone 5 tak偶e napisz臋 zbiorczo jak nie zap艂aci膰 VATu przy zakupach w AOS. Podstawowa zaleta jest taka, 偶e nie musimy si臋 domaga膰 zwrotu VATu od Urz臋du, poniewa偶 Apple da nam FV wewn膮trzwsp贸lnotow膮 z VAT 0% i p艂acimy tylko netto.

Co trzeba mie膰?
1. Firm臋 b臋d膮c膮 p艂atnikiem VAT
2. Jakiekolwiek dochody w bie偶膮cym roku
3. NIP - UE (mo偶na za艂atwi膰 prosto w Urz臋dzie Skarbowym)

Jak?
1. Robimy zam贸wienie w sklepie AOS i tu wa偶ne:
a. konto Apple ID, na kt贸re kupujemy najlepiej 偶eby by艂o z adresem i danymi firmy bo inaczej s膮 problemy z danymi na FV
b. jako p艂atno艣膰 wybieramy przelew

2. Po otrzymaniu @ z numerem zam贸wienia nale偶y przela膰 tylko kwot臋 netto
3. Nale偶y zadzwoni膰 na Sklep AOS dla firm (800 702 328), poda膰 nr zam贸wienia i poprosi膰 o FV wsp贸lnotow膮 VAT 0%
4. Czekamy na zam贸wienie z FV

Zapewne nie ka偶dy wie o takiej mo偶liwo艣ci, a warto.

#2 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 post贸w

Napisano 10 pa藕dziernika 2012 - 17:01

Ameryki nie odkry艂e艣 ale firmy w cenach netto moga kupowa膰 tylko wtedy gdy wysy艂ka jest realizowana poza ich krajem macierzystym. jesli firma AOS o jakiej piszesz jest zarejstrowana w innym kraju w UE to jest taka mozliw艣膰, jesli jednak w pl to nie ma takiej opcji i vat trzeba zaplacic. Podobnie jest w pixmani , wysy艂ki s膮 relizowane z francji wi臋c vatu si臋 nie p艂aci, ale o firmie AOS nie slysza艂em.

#3 msstefan

msstefan
  • 14 post贸w

Napisano 10 pa藕dziernika 2012 - 19:16

A jak pierwsza wypowied藕 ma si臋 do:
[URL="http://store.apple.com/pl-smb/help/payments"]Apple Store PL[/URL]?

#4 skibi

skibi
  • 61 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 10 pa藕dziernika 2012 - 20:50

VAT i tak trzeba zap艂aci膰. Jak nie poza krajem, to u nas. Ja robi艂em prze dwa lata zakupy potrzebne do dzia艂alno艣ci w Niemczech. Pewnego pi臋knego dnia dosta艂em przemi艂e pismo z upomnieniem. Nie dosy膰, 偶e mia艂em do zwrotu wszystko w jednym przelewie, to jeszcze zamiast ichniego 19% zap艂aci艂em 23%. Za nieznajomo艣膰 prawa, trzeba zap艂aci膰.

#5 Goorsky

Goorsky
  • 200 post贸w
  • Sk膮dSzczecin, Poland, Poland

Napisano 10 pa藕dziernika 2012 - 21:04

A to ciekawe co tam pisz膮, bo normalnie przez infolini臋聽mo偶na poprosi膰 wewn膮trzwsp贸lnotow膮 dla firmy, mo偶e na stronie maj膮 nieaktualnie.

#6 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 11 pa藕dziernika 2012 - 10:48

Nigdy si臋 nie zgodzili u mnie. Wol臋 ju偶 sobie odliczy膰 ten VAT p贸藕niej.

#7 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 post贸w

Napisano 11 pa藕dziernika 2012 - 12:56

Polskie US to trzeci swiat co tu du偶o m贸wi膰, w 偶adnym kraju w UE nie ma takich numer贸w, ka偶dy jest uwa偶any za prz臋stepce w ich mniemaniu.

#8 Creator

Creator
  • 132 post贸w
  • Sk膮dElbl膮g, PL

Napisano 11 pa藕dziernika 2012 - 15:26

Ja zawsze kupuj膮c na firm臋 z EU NIP p艂ac膮c kart膮 mia艂em tak, 偶e na pocz膮tku apple pobiera pe艂n膮 kwot臋 brutto a nast臋pnie po oko艂o 2tygodniach od realizacji zam贸wienia zwracaj膮 ca艂y VAT. W efekcie p艂acimy tylko netto.

#9 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 11 pa藕dziernika 2012 - 16:06

Ja zawsze kupuj膮c na firm臋 z EU NIP p艂ac膮c kart膮 mia艂em tak, 偶e na pocz膮tku apple pobiera pe艂n膮 kwot臋 brutto a nast臋pnie po oko艂o 2tygodniach od realizacji zam贸wienia zwracaj膮 ca艂y VAT. W efekcie p艂acimy tylko netto.

Heh, ciekawe, bo kupowa艂em tydzie艅 temu co艣 z AOS i normalnie mi kart臋 obci膮偶y艂o i faktur臋 dosta艂em 23% irlandzkie.

#10 photostudio

photostudio
  • 25 post贸w

Napisano 11 pa藕dziernika 2012 - 17:13

Czy korzysta艂 kto艣 mo偶e z mo偶liwosci zap艂aty w AOS poprzez kart臋 do rachunku w alior sync? To tylko 5% zwrotu, ale zawsze co艣.

#11 EMU

EMU
  • 2聽372 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dCupertino ;-)

Napisano 11 pa藕dziernika 2012 - 17:21

Tez tak mia艂em

#12 dzikipl

dzikipl
  • 533 post贸w

Napisano 11 pa藕dziernika 2012 - 17:39

Witam!

Troch臋 os贸b mnie pyta艂o po mojej wypowiedzi w temacie dost臋pno艣ci iPhone 5 tak偶e napisz臋 zbiorczo jak nie zap艂aci膰 VATu przy zakupach w AOS. Podstawowa zaleta jest taka, 偶e nie musimy si臋 domaga膰 zwrotu VATu od Urz臋du, poniewa偶 Apple da nam FV wewn膮trzwsp贸lnotow膮 z VAT 0% i p艂acimy tylko netto.

Co trzeba mie膰?
1. Firm臋 b臋d膮c膮 p艂atnikiem VAT
2. Jakiekolwiek dochody w bie偶膮cym roku
3. NIP - UE (mo偶na za艂atwi膰 prosto w Urz臋dzie Skarbowym)

Jak?
1. Robimy zam贸wienie w sklepie AOS i tu wa偶ne:
a. konto Apple ID, na kt贸re kupujemy najlepiej 偶eby by艂o z adresem i danymi firmy bo inaczej s膮 problemy z danymi na FV
b. jako p艂atno艣膰 wybieramy przelew

2. Po otrzymaniu @ z numerem zam贸wienia nale偶y przela膰 tylko kwot臋 netto
3. Nale偶y zadzwoni膰 na Sklep AOS dla firm (800 702 328), poda膰 nr zam贸wienia i poprosi膰 o FV wsp贸lnotow膮 VAT 0%
4. Czekamy na zam贸wienie z FV

Zapewne nie ka偶dy wie o takiej mo偶liwo艣ci, a warto.

A weryfikuj膮 dokumenty?

Bo wg tego opisu to mo偶na 艣ciemni膰 偶e ma si臋 dzia艂alno艣膰 i zap艂aci膰 netto.

#13 EMU

EMU
  • 2聽372 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dCupertino ;-)

Napisano 11 pa藕dziernika 2012 - 17:47

Po NIP jest weryfikacja z tego co pamietam.

#14 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 post贸w

Napisano 13 pa藕dziernika 2012 - 11:37

Sprawdza si臋 wa偶nosc numeru vat na stronie:
VIES

#15 Creator

Creator
  • 132 post贸w
  • Sk膮dElbl膮g, PL

Napisano 13 pa藕dziernika 2012 - 19:08

Heh, ciekawe, bo kupowa艂em tydzie艅 temu co艣 z AOS i normalnie mi kart臋 obci膮偶y艂o i faktur臋 dosta艂em 23% irlandzkie.

Na pocz膮tku jest zwyk艂a faktura z 23% vatem irlandzkim i z karty pobieraj膮 pe艂n膮 kwot臋 brutto ale p贸藕niej wystawiaj膮 drug膮 faktur臋 z vatem 0% i nadp艂ata jest zwracana na kart臋.

#16 qura12

qura12
  • 467 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw, PL

Napisano 14 pa藕dziernika 2012 - 16:28

To czyli mo偶na tak zrobi膰 czy nie? Znajomy w艂a艣nie jest zainteresowany zakupem iP5 na firm臋 i bardzo by mu odpowiada艂o gdyby wcale nie musia艂 p艂aci膰 VAT-u.

#17 Pawe艂 K.

Pawe艂 K.
  • 544 post贸w

Napisano 23 pa藕dziernika 2012 - 15:56

Albo kupujesz na firm臋 i odliczasz VAT albo kupujesz np. na allegro z Ameryki (z wa艂kiem na cle) i wtedy VAT nie p艂acisz. Zreszt膮, skoro w dzia艂alno艣ci gosp. i tak odliczasz 100% VAT to po co kombinowa膰? Nie op艂aca si臋 kupowa膰 prywatnie bez odliczania VAT...

#18 intercedo

intercedo
  • 334 post贸w
  • Sk膮dElbl膮g

Napisano 25 pa藕dziernika 2012 - 08:24

Przy艂膮czam si臋 do pytania kolegi o to, czy kto艣 pr贸bowa艂 kupowa膰 w Apple Store Online i mie膰 cashback 5% z Alior Sync? Pytanie pomocnicze, czy kto艣 m贸g艂by sprawdzi膰 jaki kod MCC pojawi艂 si臋 w opisie transakcji kart膮 na wyci膮gu z banku?

#19 szajba7

szajba7
  • 13 post贸w

Napisano 28 pa藕dziernika 2012 - 09:43

To ja te偶 si臋 podepn臋, bo mam oko艂ofakturowe pytanie ;) Otrzyma艂em dofinansowanie kt贸re musz臋 spieni臋偶y膰 na iPada. Do ~20 listopada b臋d臋 musia艂 przedstawi膰 faktur臋 zakupu. I teraz: 1. czy taka faktura z AOS jest normaln膮 faktur膮 (nie chc臋 kombinowa膰 - nie musz臋), czy lepiej poszuka膰 jakiego艣 rodzimego resellera? 2. czy je艣li pokusz臋 si臋 na iPada z A6X kt贸ry na AOS ma status 'wysy艂ka pod koniec listopada', to jest opcja 偶e wy艣l膮 mi FVAT po zakupie (i przelaniu 艣rodk贸w), ale przed wysy艂k膮 urz膮dzenia?

#20 qura12

qura12
  • 467 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw, PL

Napisano 28 pa藕dziernika 2012 - 20:36

艢rodki s膮 automatycznie pobierane z karty w momencie wys艂ania towaru - tak m贸wi teoria.

#21 EKCI

EKCI
  • 655 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 29 pa藕dziernika 2012 - 12:27

Wg. konsultanta z Alior Sync - nie powinno by膰 problemu :) Naliczaj膮 zwrot od kwoty 25000z艂 i Apple nie jest firm膮 hazardow膮.

#22 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 post贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2012 - 13:30

Apropos US. Kiedy艣, tu偶 po premierze iPada 2, kupowa艂em kumplowi dwie sztuki 32GB i po podaniu VAT EU zap艂aci艂em kwot臋 netto (bez podatku, zasadniczo sklep nawet mnie nie zapyta艂 czy chc臋 zap艂aci膰 z VAT). Po jakim艣 czasie przysz艂o do mnie pisemko z US z pro艣b膮 o wyja艣nienie sprawy zakupu i zaleg艂ego podatku VAT. Moja ksi臋gowa z艂o偶y艂a wyja艣nienie w sprawie - sprz臋t zakupiony na u偶ytek w艂asny czy co艣 w tym stylu i tyle. Mo偶e to kwestia interpretacji przepis贸w przez dany urz膮d?

#23 dead

dead
  • 425 post贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2012 - 14:27

trzeba jeszcze po藕niej wystawi膰 "sobie" faktur臋 wewn臋trzn膮... wtedy dopiero za艂atwiasz finalnie sprawe Vat.

#24 jacktom

jacktom
  • 6 post贸w

Napisano 14 listopada 2012 - 14:49

Kod to 5732 - Sprzeda偶 urz膮dze艅 elektronicznych a z aplikacjami 5735 jako Sklep muzyczny.

#25 Goreminator

Goreminator
  • 1 post贸w

Napisano 03 grudnia 2012 - 21:00

Czesc, mam pytanie: jako posiadacz EU NIPU gdzie mam go wpisac na stronie? Czy ew. co z nim zrobic?

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych