Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wielkość plików w Events w Final Cut Pro 10.0.5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 hepta

hepta
  • 80 postów

Napisano 09 października 2012 - 17:54

Hej, Chciałbym zapytać, czy sprawdzaliście może wielkość plików, jakie się robią w Final Cut Pro wersja 10.0.5 w katalogu Final Cut Events? A konkretnie, czy u Was też te pliki mają monstrualne rozmiary? Z oryginalnych plików 12gb, zrobiło mi się 305gb. Zorientowałem się, bo na nowym kompie, z pustym prawie dyskiem 500gb zostało mi właśnie 60gb. Plik, który orygianlnie (mov) ma 5mb, zajmuje w katalogu FCE - 130mb... Czy to normalne, czy ja mam jakiś problem z formatami? Konkretnie jest to w katalogu "Transcoded media", który jest w Final Cut Events. Może robię coś źle przy imporcie? Używam FCP od kilkunastu dni i nie mam w tym za dużego doświadczenia. Pamiętam, że w iMovie też pliki po załadowaniu do Wydarzeń zabierały wagi, ale z 1gb robiło się 5-6, a nie 25. Pozdrawiam

#2 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 października 2012 - 23:27

Bo iMovie nie pracuje w ProRes. Warto sprawdzić co się wcześniej robi.

#3 hepta

hepta
  • 80 postów

Napisano 10 października 2012 - 11:33

Masz na myśli, jak nagrywam na kamerę? Mam ustawione 1920x1080/50p, czyli chyba nagrywa już w pełnym HD, więc co tu jeszcze podnosić? Poza tym mówię o sytuacji, gdzie z oryginalnymi plikami nic nie robię, nie nakładam żadnych efektów, tylko tnę i przejścia. Jeśli to jednak normalne, to jak należy nagrywać, żeby takiej diametralnej różnicy nie było?

#4 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 października 2012 - 19:26

Ale jeśli transkodujesz media do formatu ProRes422, to są w stanie tyle zająć. 1h video 1920x1080 w ProRes 422 zajmuje 51.86GB.

#5 tcyprian

tcyprian
  • 98 postów
  • SkądGostyn, Poland

Napisano 12 października 2012 - 14:07

szkoda że wykastrowali proresa LT, jak dla mnie był spoko jakosciowo, a zajmowal sporo mniej miejsca, chyba, że ktoś zna jakieś czarymary, żeby w fcpx włączyć prores LT

#6 rseredyn

rseredyn
  • 31 postów

Napisano 02 listopada 2012 - 11:50

Kolego hepta!

z tego co widzę nie załapałeś co Kolega Filip Rychlik Ci przekazał.
Chodzi o to, że pliki, które nazwałeś "oryginalne" (podejrzewam, że są to źródłowe pliki z kamery) są zapisywane w formacie .mts bądź .m2ts. Dane w tym formacie są bardzo mocno skompresowane, a żeby móc je przetwarzać na oprogramowaniu służącym do edycji, muszą być na początku stranskodowane (nazwijmy to "przekształcone") do postaci, którą można edytować. A ponieważ używasz FCPX standardowo otrzymujesz format ProRes422. Jakość stranskodowanego obrazu jest bardzo fajna, ale coś za coś: powstają ogromne pliki. Wyjścia są następujące:

1. Jeżeli możesz pracować na iMovie to transkodowania możesz dokonać na format AIC (Apple Intermediate Codec) - znacznie mniej zabiera miejsca, ale też pogarsza jakość.
2. Jeżeli ma to być FCPX to nie ma wyjścia i trzeba pracować albo od razu z dyskiem zewnętrznym, albo robić projekt na wewnętrznym dysku HD iMaca (to działa szybciej niż na dysku zewnętrznym) a następnie po zakończeniu przerzucić wszystko na dysk zewnętrzny. Najprostsze dyski zewnętrzne kosztują dzisiaj od 400 PLN (Samsung 1TB USD 2.0) ale wiadomo, że te lepsze idą w tysiące PLN.

Rafał

iMac i5, 8GB RAM, HD 500GB

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych