Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Telefon na minimum 2-3 lata. Proszę o rady a bardziej o pomoc bo już zwariowałem !

• Zamknięty Temat jest zamknięty
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 07 października 2012 - 10:12

Witam ! Jako osoba mocno a praktycznie już po uszy pracująca w branży telekomunikacyjnej mam totalnego świra na punkcie smartfonów. Zmieniałem telefon praktycznie co 3 miesiące i były to raczej telefony z najwyższej półki. Mam wrażenie że uczestniczę w pościgu za ideałem ale wiem że takich niema ale chciałbym mieć telefon który byłby najbliżej. Moja przygoda za smartfonami zaczęła się od Samsunga Omni i900 WM 6,1, po około 6 m-cach wpadł mi w łapki SGS II ale pojawiły się telefony z Windows Phone, na które zachorowałem także bez większego namysłu nabyłem Lumie 800. Po około 3 miesiącach oddałem lumie za HTC Desire HD ale okazał się kaszalotem także postanowiłem ponownie dać szanse Androidowi i kupiłem Sony Xperie S którą oddałem po 3 miesiącach... 2 rdzenie a telefon dostawał czkawki nie do pomyślenia. Teraz do sedna o co mi w ogóle chodzi "czego Ty chcesz gościu ?". Chcę osiągnąć spokój... muszę się uspokoić ponieważ zmiany smartfona co 3 miesiące spowodują u mnie bankructwo. Ale już nawet nie o kaskę chodzi tylko o to że ja już nie mam siły chce telefon który będzie mi służył do pracy i do rozrywki przez te 2-3 lata. Dlatego też trafiłem na to forum, po rozmowie z moim znajomym który ma iPhona stwierdził że również był tak szalony jak ja ale właśnie uzyskał spokój ducha o którym marzę właśnie przy iPhonie. Ale no właśnie jedno ale... rozważam dokładnie 3 telefony iPhone 4 1649 zł, iPhone 4s ok. 1900 zł, HTC One S ok. 1500 zł w grę wchodzą tylko nowe słuchawki w używki już się nie bawię. I tutaj pojawia się dylemat czy kupić iP4 za prawie 1700 zł gdyż za tą kaskę mogę kupić kombajn z androidem, czy kupić 4s ale dopłacać do budżetu 400 zł no wiecie prawie dwa tysiące zł za 3,5 cala wyświetlacz trochę mnie to odstrasza, czy kupić HTC one S z Androidem jedyna obawa tutaj, bo telefon mi się podoba od ceny zaczynając na jakości kończąc ale czy za 3 miesiące znowu nie będę się rozglądał za swoim "ideałem". Telefony które miałem zacinały się , skrzypiały, wyłączały, trzeszczały, nie ładowały, były za duże i niewygodne, były za małe i również nie wygodne ogólnie masa problemów które zabijały całą masę smaczków jak dual core, wyświetlacz w HD i kilka innych zalet. Teraz szukam czegoś kompaktowego aby wygodnie mieścił się w dłoni był szybki i niezawodny, poczta e-mail musi być szybka i musi radzić sobie z każdą wiadomością czy to pdf czy exel ( tego wymaga moja praca ), jakość rozmów musi być na wysokim poziomie, z rozrywki to oczywiści YouTube i Muzyka czyli musi świetnie grać, mój telefon musi być ładny elegancki i solidny tak że po tych 2 latach jak wyciągnę go z kieszeni dalej będzie mi się podobał i dalej będzie tak sprawnie działał w gierki na telefonie się nie bawię także w ogóle mnie to nie interesuje. Jest jeszcze wiele rzeczy które chciałbym opisać i dodać ale może rozwinę to w miarę rozwinięcia się tematu. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i prosił bym chociaż po części o subiektywne propozycje ponieważ zdaje sobie z tego sprawę że to forum Apple. Dodam że czytałem masę recenzji czy to na portalach, czasopismach ale chce znać opinie z życia wzięte. A więc zaczynamy: iPhone 4s, iPhone 4, HTC One S lub ? proponujcie Serdecznie pozdrawiam

#2 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 07 października 2012 - 10:18

iPhone 4S albo iPhone 5, ale ten drugi to znacznie ponad budżet więc zostaje poczciwy iPhone 4S. Nie będziesz zawiedziony.

#3 tomekb1978

tomekb1978
  • 33 postów
Napisano 07 października 2012 - 10:18

proponuję wizytę u lekarza

#4 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 07 października 2012 - 10:24

"proponuję wizytę u lekarza" ja proponuję pisanie na temat a nie sianie offtopu. Za takie komentarze to dziękuję. Pohejtowałeś to teraz już nic lepiej nie pisz ok ?

---------- Wpis dodano o 11:24 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:23 ----------

iPhone 5 odpada po pierwsze jest ponad budżet po drugie w ogóle mi się nie podoba.

#5 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 07 października 2012 - 10:30

Pasowałby Google Nexus 5 z Androidem 4.2 Key Lime Pie, którego premiera będzie 30 października. Alternatywnie Nokia Lumia 820.

#6 michalpiotrowski

michalpiotrowski
  • 13 postów

Napisano 07 października 2012 - 10:30

Iphone 4s :) szybkosc dzialania i niezawodnosc 2 - 3 lata spokojnie wytrzyma :)

#7 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 07 października 2012 - 10:38

Z opisu wynika, że faktycznie wpadłeś w wir nowalijek. Dobrze że się zatrzymałeś, żeby złapać oddech. Najważniejsze że już wiesz, czego chcesz. Do pełni szczęścia brakuje ci przetestowania iPhona. Każdy powinien kierować indywidualnymi preferencjami. Ja rok temu wybrałem Galaxy S2 i do tej pory nie znalazłem dla niego alternatywy. Nie wzbraniam się przed braniem do ręki innych smartfonów. Testowałem S3, Note, różne HTC, iPhony i jak na razie nic nie dawało mi czegoś więcej, co już mam. Telefon na 3 lata, to jakiś absurd. Na tym rynku żaden fon nie wytrzyma konkurencji tak długo, bo możliwości z roku na rok rosną.

#8 zariach

zariach
  • 73 postów
  • SkądSopot

Napisano 07 października 2012 - 10:44

Tylko iPhone 4S.8-) Na ten moment 4 wystarcza, ale jeśli planujesz telefon na dłużej, to tylko 4S, będzie "żył" dłużej, i jest po prostu lepszy, znacznie szybszy, co bardzo przekłada się na zadowolenie użytkownika! Żaden android nie będzie miał takiej jakości obudowy. Radzę się nie sugerować parametrami, iPhone jest znacznie szybszy w rzeczywistości niż na papierze Jeśli chodzi o zacinanie się, mulenie, błedy, wyłączania się, jakiekolwiek problemy z trzeszczeniem obudowy lub kiepskim spasowaniem to te problemy w iPhone po prostu nie występują. iPhone ma spójną obudowę bez wyjmowanej baterii, i jest tak zaprojektowany, że nigdy nie będziesz musiał tego przeklinać, gdy będziesz chciał zresetować telefon jak się zwiesi, bo się nie wiesza. 3 lata użytkuję i nie doświadczyłem zjawiska. I radzę nie sugerować się recenzjami i opiniami w sieci, bo zatwardziałych hejterów iPhone, którzy nigdy go w ręku nie mieli jest u nas zadziwiająco dużo!:) Tak więc 4S wystarczy do wszystkich opisanych rzeczy, nie potrzeba żadnych kombajnów z androidem, iPhone po prostu działa lepiej, płynniej, tu wszystko jest dopracowane do najmniejszego detalu. Do internetu, maila, pracy nie ma lepszego telefonu.

#9 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 07 października 2012 - 10:58

Bardzo mocno myślę nad właśnie iPhone 4 lub 4S cena troszę odstrasza i jednocześnie zachęca do kupna czegoś z Androidem ale boje się znowu wracać do google i ich robocika. iPhona nigdy nie miałem dlatego muszę go przetestować. Czekam na więcej opini ponieważ są one bardzo pomocne. Pozdrawiam Dodam że zależy mi również na dobrym aparacie robię sporo zdjęć i filmów nie koniecznie mi potrzebne 1080p 720p spokojnie wystarczy myśle że 5Mpix również byłoby do zniesienia ale pod warunkiem dobrej jakości zdjęć.

#10 zariach

zariach
  • 73 postów
  • SkądSopot

Napisano 07 października 2012 - 11:07

Dodam jeszcze, że kiedy iPhone'y 3G pojawiły się w polsce byłem bardzo sceptyczny co do tego wynalazku. Potem wpadł mi Samsung Omnia i9000 do rąk...I to była jakaś tragedia. Używałem go rok, a potem kolega pożyczył mi na parę dni iPhone 3G... Po tygodniu kupiłem własnego i bardzo szybko doszedłem do wniosku, że telefon na swoje czasy był kompletnie bezkonkurencyjny (pomimo poważnych braków). I od wtedy przestałem szukać nowinek, wiedziałem, że następnym moim telefonem będzie... nowszy iPhone. Warto spróbować, jest mnóstwo osób, które jak raz wezmą go do ręki, to już nie chcą wypuścić, więc ten telefon musi w sobie COŚ mieć.:)

#11 tomekb1978

tomekb1978
  • 33 postów
Napisano 07 października 2012 - 11:18

Używasz słów, których nie rozumiesz - hejterstwo? Nie pisz postów-elaboratów tylko określ precyzyjnie, jakie elementy są w telefonie najważniejsze. Teksty w stylu Iphone 5 nie - bo mi się nie podoba, a za chwilę - szukam czegoś, o będzie szybkie i niezawodne. To w końcu czego szukasz?

#12 zariach

zariach
  • 73 postów
  • SkądSopot

Napisano 07 października 2012 - 11:21

Do mnie czy koło mnie?... Wiem co to znaczy hejterstwo, i zjawisko to występuje w kontekscie iPhone. Tyle w temacie. Ale zawsze ktoś się doczepi by zabłysnąć.

#13 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 07 października 2012 - 11:33

Używasz słów, których nie rozumiesz - hejterstwo? Nie pisz postów-elaboratów tylko określ precyzyjnie, jakie elementy są w telefonie najważniejsze. Teksty w stylu Iphone 5 nie - bo mi się nie podoba, a za chwilę - szukam czegoś, o będzie szybkie i niezawodne. To w końcu czego szukasz?

Przyjacielu skończyłem z Tobą dyskusję kilka postów wyżej. Sam nie wniosłeś nic do tematu ale uwagi prawić potrafisz. Nie podoba się temat to proszę go nie czytać i nie komentówać.

Pozdrawiam

#14 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 07 października 2012 - 11:43

HTC One S lub iPhone 4S powinny być dla Ciebie odpowiednim wyjściem. HTC posiada Androida który potrafi każdego czasami doprowadzić do frustracji, lecz iOS też nie jest idealny. Wybór należy do Ciebie. Albo lubisz Apple i wybierzesz iPhone albo wolisz Androida (którego JA nie polecam) w którym nakładka na system stworzona przez HTC jest nawet przyzwoitej jakości. Android to wolność oprogramowania ale też wirusy i inne zagrożenia, iOS zamknięty, "ograniczony" bez Jailbreaka lecz pewny i solidny system. Wybór należy do Ciebie. ps. Używając iPhone odczujesz wrażenie typu: "Click! Boom! Amazing!" S. Jobs.

#15 tomekb1978

tomekb1978
  • 33 postów
Napisano 07 października 2012 - 11:45

Naprawdę chcę Ci pomóc. Wobec tego inaczej: napisz, dlaczego Twoim zdaniem Iphone 5 nie byłby dla Ciebie odpowiedni (odrzucamy na razie czynnik ekonomiczny, napisałeś, że chcesz przeznaczyć na telefon określoną kwotę). pzdr

#16 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 07 października 2012 - 11:50

iPhone 5 nie odpowiada mi z kilku prostych powodów. Po pierwsze wygląda okropnie jest za długi i za cienki do tego jeszcze zbyt wąski sprawia wrażenie bardzo delikatnego i lekkiego telefonu co dla mnie jest wadą. Szkło w iPhonie 4 robi większe wrażenie. Cena rownież mnie odstrasza mój budżet to max 2000 PLN. Ale to tylko moje odczucia komuś może się podobać i może być zachwycony nowym iPhonem do mnie on nie trafia. Teraz proszę wróćmy do tematu naszej debaty ok ?

#17 tomekb1978

tomekb1978
  • 33 postów
Napisano 07 października 2012 - 12:12

ok - rozumiem, wybrałbym 4 - będzie Ci odpowiadała designem - funkcje te same, co 4s - a w założonym budżecie będziesz miał na pewno więcej niż 16 GB. Różnice w 'prędkościach' (często obecne na forach) - nie powinny być problemem. Mam przed sobą 3gs i 5 i oczywiście ten drugi jest szybszy, ale szoku nie przeżywam. Dla mnie istotna jest np. żywotność baterii - 3gs po 2,5 roku średniego używania trzymał już bardzo krótko... Czytałem też, że istotna jest dla Ciebie jakość wykonania - Iphone na pewno jest świetnie spasowany. Z HTC w tej konkurencji wygra. Jeśli interesują Cię również subiektywne odczucia - żona używa Xperii P - przyznam szczerze, że z Androidem 4.0 telefon spisuje się bardzo dobrze, choć w porównaniu z IP5 bateria jest słabsza. Te same aplikacje, gry - różnica w cenie 1,5 tysia.

#18 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 października 2012 - 12:18

ok - rozumiem, wybrałbym 4 - będzie Ci odpowiadała designem - funkcje te same, co 4s - a w założonym budżecie będziesz miał na pewno więcej niż 16 GB.

Zartujesz, funkcje te same... pierwsze kilka: 5MPx - 8MPx, 720p - 1080p, brak stabilizacji obrazu - stabilizacja obrazu, brak panoramy - panorama.

To tylko aparat, różnic jest więcej a szybkość, jak nie używałeś obu, to nie wypowiadaj się za bardzo o szybkości, bo widać i czuć w codziennym używaniu. Jak się na chwilę weźmie to faktycznie nie zauważysz, na co dzień jest spora różnica.

#19 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 07 października 2012 - 12:22

Jakbyś nie kombinował to i tak to będzie tylko kompromis, ponieważ napisałeś o pracy z dokumentami, a to oznacza że potrzebujesz raczej większy wyświetlacz a mając doświadczenie z większymi ekranami, raczej ciężko będzie Ci zaakceptować iP 4S, ale za to będziesz miał idealną płynność systemu oraz doskonałą jakość jak i mnogość aplikacji, i genialną prostotę użytkowania iOS, bez interesowania się tym co dzieje się w jego tle, bo po prostu działa, w każdym razie ja z tego powodu zamieniłem Androida na iOS, a nie z powodu tego co jest w środku i nie dla samego wyglądu. Moja jajlepsza rada jest taka, że musisz nie wiem skąd i nie wiem jak, samemu przetestować aparaty które bierzesz pod uwagę przy zakupie chociaż jeden dzień.

#20 tomekb1978

tomekb1978
  • 33 postów
Napisano 07 października 2012 - 12:28

Tak, ale kolega wyraźnie wskazywał, że aparat nie jest dla niego decydującym kryterium. Co do szybkości, np. otwierania aplikacji - na pewno znasz się na tym lepiej. Dla mnie ważna jest możliwość dzwonienia, wysyłania sms i maila, trochę internetu (sprawdzenie np. adresu, bieżące informacje) - tam różnica nie stanowi chyba problemu.

#21 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 07 października 2012 - 12:42

Dokładnie to co kolega wyżej pisze niechce się interesować tym co dzieje się w tle systemu ma działać i już. Wiem że tak działa właśnie iOS z którym miałem stycznośc ale bardzo mało i WP którego używałem ale kafelki jakoś do mnie nie przemawiają no i same telefony nie są ciekawe. Muszę kupic smartfona do konca października ponieważ teraz mam nokie 1610 z latarką dodam że jest całkiem niezła :P Co do aparatu nie oczekuję cudów ale prawie 2tys zł za 5Mpix trochę boli i moja ekonomiczna strona skłania mnie do androida i np HTC One S. Dla przykładu mająć Xperie S klient poczty e mail był jakimś nieporozumieniem niechce mi się o nim pisać ale nie miał nic pozytywnego w sobie. Musze mieć 4 skrzynki email w telefonie i wszystki muszą działać jak igła to jest najważniejsze.

#22 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 07 października 2012 - 12:48

4S powinien być dobrym wyborem. Jeżeli telefon ma służyć 2-3 lata to iP4 może nie wystarczyć, już teraz iOS6 dla iP4 jest bardzo okrojony, a co dopiero będzie za rok czy dwa. 4S natomiast nadal jest bardzo szybki (różnice widać gołym okiem na wykonywaniu różnych operacji na plikach typu pakowanie/rozpakowywanie - jak ktoś korzysta z Cydii to gołym okiem widać, że dużo szybciej instalują się aplikacje na 4S niż na 4), bardzo dobry aparat i przede wszystkim świetny design, połączenie szkła z metalem wygląda świetnie. Bumpery i inne pokrowce sprawiają, że iPhone traci swój urok, ale skoro zarówno przód jak i tył jest ze szkła to można bez problemu kupić folię na szybę na przód oraz tył - nie zmieni to jego grubości ani nie 'oszpeci', raz na jakiś czas wystarczy wymienić folię, a telefon będzie ciągle ładnie się prezentował. Telefony z Androidem mają swoje plusy, chociażby większe wyświetlacze (co kto lubi) czy bardzo dobra nakładka od HTC - HTC Sense, jednak te telefony szybciej się 'starzeją', ponieważ każda firma czy to Samsung czy HTC wypuszcza ich w roku przynajmniej kilka, a Apple cały czas trzyma się modelu wydawania jednego modelu na rok.

#23 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 października 2012 - 13:00

Tak, ale kolega wyraźnie wskazywał, że aparat nie jest dla niego decydującym kryterium. Co do szybkości, np. otwierania aplikacji - na pewno znasz się na tym lepiej. Dla mnie ważna jest możliwość dzwonienia, wysyłania sms i maila, trochę internetu (sprawdzenie np. adresu, bieżące informacje) - tam różnica nie stanowi chyba problemu.

Akurat nie chodzi o szybkość otwierania aplikacji bo czy 2s czy 3s. to nie ma znaczenia, ale prędkość renderowania stron już jest bardzo zauważalna.

#24 kuboszkozi

kuboszkozi
  • 33 postów

Napisano 07 października 2012 - 13:18

Szybkośc ,niezawodność, jakość, trwałośc na tych aspektach staram się skupiać. Póki co wygrywa iPhone 4s przekonujecie mnie bardzo solidnie ale znowu cena i ekonomia podpowiada mi iPhone 4 ale aparat odstrasza i znowu może HTC One S ? ale Android ostrasza ;/ Mam do kupienia w moim mieście w teletorium iPhona 4s nowego 12miesięcy gw za 1900 zł.

#25 zariach

zariach
  • 73 postów
  • SkądSopot

Napisano 07 października 2012 - 13:23

Myślę, że to dobra oferta. Spróbuj 4S jak nie miałeś to na prawdę warto chociaż zobaczyć. JAk Ci się nie spodoba, to zawsze możesz sprzedać, a iPhone mają to do siebie, że w porównaniu do androidów baardzo wolno tracą na wartości, więc wiele nie zaryzykujesz. To też duży plus. I powtórzę się, jeśli to ma być telefon na 2-3 lata to 4 odpada. Ma już 2 lata, za rok będzie już stary.. Jeśli na dłużej to tylko 4S.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych