Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

micro sim na nano sim

• Zamknięty Temat jest zamknięty
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 ppludrok

ppludrok
  • 9 postów

Napisano 06 października 2012 - 14:28

Nie mogę znaleźć wątku o przycinaniu kart, proszę o przeniesienie jeśli taki istnieje. Chciałem przyciąć micro sim do nano sim ale okazuje się, że układ scalony w mojej micro sim jest znacznie większy niż w nano. Nie mówię to o plastiku a o układzie. Ciąć po niż przecież nie można, prawda ? Jak sobie z tym poradzić ? Chciałbym jak najszybciej korzystać z Iphona a w Orange nie mają kart nano. Wdzięczny będę za info

#2 Meduza

Meduza
  • 736 postów
  • SkądTønsberg, NO; Los Angeles, USA

Napisano 06 października 2012 - 14:47

nie ma możliwości przycięcia karty jeśli chip jest większy niż w microsim. To jest stary typ kart i nawet jak byś przyciął to by się nie zgadzały złączenia na chip'ie. Wymień na micro sim i wtedy przytnij, albo czekaj na nano-sim. I tak, był wątek z tym.

#3 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 06 października 2012 - 14:49

Nie mogę znaleźć wątku o przycinaniu kart, proszę o przeniesienie jeśli taki istnieje. Chciałem przyciąć micro sim do nano sim ale okazuje się, że układ scalony w mojej micro sim jest znacznie większy niż w nano. Nie mówię to o plastiku a o układzie. Ciąć po niż przecież nie można, prawda ? Jak sobie z tym poradzić ? Chciałbym jak najszybciej korzystać z Iphona a w Orange nie mają kart nano. Wdzięczny będę za info

Było kilka wątków, wyszukiwarka ładnie je znajduje. Możesz śmiało ciąć po stykach, ba, musisz ciąć po stykach. Chip jest wielkości kilku milimetrów kwadratowych, więc nie ma opcji, żebyś ciął po chipie...

#4 Michal.Rz

Michal.Rz

• 1 741 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 06 października 2012 - 14:53

Tutaj masz szablon - How to cut your own Nano SIM card (with easy PDF template)

#5 ppludrok

ppludrok
  • 9 postów

Napisano 06 października 2012 - 15:11

mikro sim na nano sim No to ciąć po stykach czy nie ? Wymieniłem dzisiaj kartę micro sim bo podejrzewałem, że mam starą i po sprawdzeniu numeru telefonu dali mi nową, której to złote jest tej samej wielkości co w tej starej. Kasa poszła w błoto a policzyli sobie 50 zł. Jak teraz potnę to złote i zepsuję kartę to nazbiera się tego 100 zł a to już ciut za dużo na takie eksperymenty.

#6 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 06 października 2012 - 15:14

Powiedziałem Ci jak masz ciąć, dostałeś też szablon i tyle na ten temat. Nie chcesz ciąć to nie tnij. Kartę wymieniłeś bo miałeś taki kaprys, więc pretensje do siebie. Tnij i używaj nowy sprzęt albo nie tnij i nie używaj. Decyzja należy do Ciebie.

#7 Meduza

Meduza
  • 736 postów

Napisano 06 października 2012 - 15:16

Dwóch moderatorów a nie doczytało. (ta, teraz to widzę że ja nie doczytałem..) On napisał że jego karta SIM (nie microsim) ma większy chip niż ta w MicroSIM czy NanoSIM. (Stare karty tak miały). jak by zaczął ciąć po chipie to by mu ta karta już nie zadziałała ! Można ciąć tylko po plastiku (grubość się też sciera tylko tyle zeby nie naruszyć chipu).

@edit
No skoro najpierw napisałeś że różni się wielkością a potem że się nie różni no to pozdrawiam gorąco...

@edit2
Czytam pierwszy post kolejny raz i teraz to już sam nie rozumiem.

#8 ppludrok

ppludrok
  • 9 postów

Napisano 06 października 2012 - 15:21

micro sim na nano sim Chłopaki, to jeszcze raz od początku bo są niejasności. Proszę wyrozumiałość. Mam ip5 Tmobile z nano sim gdzie to złote cholerstwo (nie plastik) jest mniejsze znacznie niż złote cholerstwo w mojej mikro sim. Wszędzie piszą, że trzeba maksymalnie obciąć plastik w mikro sim aby była wymiarów nano. Jak ja w mojej micro obetnę plastik to i tak karta będzie za duża bo mam więcej tego złotego ! Stąd pytanie czy ciąć po złotym.

#9 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 06 października 2012 - 15:31

Jak obetniesz plastik nie zadziała i będzie do wyrzucenia, jak wytniesz według podanego szablonu tnąc po stykach to zadziała. Wyciąłem kilkadziesiąt kart do microSIM i kilkanaście do nanoSIM, więc wiem co mówię. Karty SIM mają 4-8 styków z czego są potrzebne tylko 4.

---------- Wpis dodano o 16:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:27 ----------

Tak wygląda microSIM przycięty do nanoSIM, obok zwykła karta miniSIM

https://dl.dropbox.c...12 20 22 33.jpg

#10 ppludrok

ppludrok
  • 9 postów

Napisano 06 października 2012 - 15:55

mikro na nano Dzięki. Udało się. Kartę co prawda zmasakrowałem bo zdjąłem cały plastik po grubości i widać czarny chip, karta jest więc cienka jak papier ale działa. Oby dożyła wymiany na oryginalną nano. Dziękuję

#11 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 06 października 2012 - 16:03

Dzięki. Udało się. Kartę co prawda zmasakrowałem bo zdjąłem cały plastik po grubości i widać czarny chip, karta jest więc cienka jak papier ale działa. Oby dożyła wymiany na oryginalną nano. Dziękuję

A czemu ją obierałeś? Miałeś tylko obciąć nożyczkami...

#12 ppludrok

ppludrok
  • 9 postów

Napisano 06 października 2012 - 16:25

Micro na nano Była za gruba i nie chciała się zmieścić w telefonie. Miałem trochę za gruby papier no i wyszło jak wyszło. Ważne ze działa i ze do momenty przeniesienia numeru do t Mobile będę mógł korzystać z kart Orange.

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 06 października 2012 - 16:44

Była za gruba i nie chciała się zmieścić w telefonie. Miałem trochę za gruby papier no i wyszło jak wyszło. Ważne ze działa i ze do momenty przeniesienia numeru do t Mobile będę mógł korzystać z kart Orange.

Znaczy co było za grube ? Przecież wszystkie karty są tej samej grubości i SIM i miniSIM i microSIM i nanoSIM, więc co masz na myśli mówiąc za gruba ?

#14 Meduza

Meduza
  • 736 postów

Napisano 06 października 2012 - 17:11

Karta SIM – Wikipedia, wolna encyklopedia <- No raczej nie...

#15 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 06 października 2012 - 17:50

Ok, zwracam honor, jednakże na 12 przyciętych kart różnych operatorów, nie musiałem ani jednej odchudzać. Wszystkie weszły ludziom gładko, stąd nawet nie zauważyłem, że nanoSIM jest o 0,09 mm cieńsza.

#16 ppludrok

ppludrok
  • 9 postów

Napisano 06 października 2012 - 19:55

micro na nano Ewidentnie nie chciała wejść do szufladki. Mniejsza z tym. Dzięki za porady, sprawdziły się. Mam gdzieś Orange, nie muszę czekać na ich karty dzięki tobie. pzdr. PS. Kocham swojego iphona

#17 Michal.Rz

Michal.Rz

• 1 741 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 października 2012 - 11:28

Myślę, że nie ma sensu dalej ciągnąć tego wątku. Karta została docięta, więc zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych