Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

nr Imei w telefonie inny niż na pudełku czyżby kradziony?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 RaYneR

RaYneR
  • 4 postów

Napisano 06 października 2012 - 10:46

Witam wszystkich jest to mój pierwszy post na tym forum, iphone 4 mam od 2 dni jest to mój pierwszy telefon od apple. Telefon używany z simlock na sieć 3 UK sprzedawca zapewniał że telefon jest w idealnym stanie z oryginalnym pudełkiem i akcesoriami i niby wszystko się zgadza ale gdy sprawdziłem nr IMEI w telefonie okazało się że jest inny niż na pudełku czy to może oznaczać że telefon jest kradziony? jeśli tak czy jest możliwość sprawdzenia tego jakoś?

#2 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 października 2012 - 10:47

Niekoniecznie, może być to telefon z wymiany serwisowej - Refurbished

#3 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 06 października 2012 - 10:48

Witam wszystkich jest to mój pierwszy post na tym forum, iphone 4 mam od 2 dni jest to mój pierwszy telefon od apple. Telefon używany z simlock na sieć 3 UK sprzedawca zapewniał że telefon jest w idealnym stanie z oryginalnym pudełkiem i akcesoriami i niby wszystko się zgadza ale gdy sprawdziłem nr IMEI w telefonie okazało się że jest inny niż na pudełku czy to może oznaczać że telefon jest kradziony? jeśli tak czy jest możliwość sprawdzenia tego jakoś?

Wystarczy użyć google, wyszukiwarki forumowej i możesz się dowiedzieć jak sprawdzić czy telefon jest kradziony. Ale po co się męczyć prawda? Niech inni robią wszystko za mnie.
Na allegro są dostępne usługi które sprawdzają czy telefon jest kradziony, zgłoszony jako zgubiony etc.

Niekoniecznie, może być to telefon z wymiany serwisowej - Refurbished

Tylko że wtedy dostaję naklejkę z nowym imei na pudełko.

#4 RaYneR

RaYneR
  • 4 postów

Napisano 06 października 2012 - 11:12

Czyli Refurbished odpada bo nie ma zmienionej naklejki?
po wpisaniu nr imei na stronie [URL="http://www.numberingplans.com"]http://www.numberingplans.com[/URL]International Numbering Plans, dostaje taki wynik jak w załączniku są jakieś inne strony gdzie można sprawdzić iphone?

#5 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 06 października 2012 - 11:27

Czytanie ze zrozumieniem to trudna sprawa.
http://allegro.pl/li...radziony iphone

#6 nicp2

nicp2
  • 336 postów
  • Skądinąnd

Napisano 06 października 2012 - 11:51

Mój iPhone 4 został wymieniony w Apple Store od ręki i nie dostałem żadnej naklejki na pudełko! Dostałem natomiast taki druczek na którym było napisane ze mój iPhone został wymieniony na nowy i tam był podany numer IMEI tego nowego.

#7 xtek

xtek
  • 172 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 października 2012 - 11:56

W USA nie daja naklejki na pudelko przy wymianie, moze w UK jest podobnie.
Na mail tylko sie dostaje potwierdzenie wymiany.

#8 indu

indu
  • 972 postów
Napisano 06 października 2012 - 12:29

Sprawdź raportem checkmend , może nie wyeliminuje całkowicie opcji kradzieży , ale będzie już nieco więcej wiedział na jego temat .

#9 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 06 października 2012 - 12:32

Często iPhone'y kupowane w Polsce, pochodzące z UK, są bez żadnego pudełko czy akcesorii, więc zestaw mógł być dokupiony oddzielnie Wstaw zdjęcie słuchawek to stwierdzimy czy są oryginalne ;) głównie chodzi o zdjęcie pilota

#10 RaYneR

RaYneR
  • 4 postów

Napisano 06 października 2012 - 12:59

Kupiłem an allegro opcje sprawdzenia legalności dostałem taką odpowiedz Producent: Apple Model: iPhone 4 Typ: Telefon komórkowy Blokada obecnie: (zagubiony / skradziony / roszczenia ubezpieczeniowe) Nie Podrobiony: Nie Poprzedni właściciele: Nie Sklonowany: Nie Odnawiany: Nie Ważna umowa w sieci GSM: Nie Naprawy gwarancje: Nie Legenda: Tak – w bazie danych istnieje wpis o aktywnej blokadzie iPhone’a (powodem może być jego zgłoszenie jako skradziony, zgubiony itp.) Nie – w bazie danych nie ma takiego wpisu

#11 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 06 października 2012 - 13:48

Kupiłem an allegro opcje sprawdzenia legalności dostałem taką odpowiedz

Producent: Apple
Model: iPhone 4
Typ: Telefon komórkowy
Blokada obecnie:
(zagubiony / skradziony / roszczenia ubezpieczeniowe) Nie

Podrobiony: Nie
Poprzedni właściciele: Nie
Sklonowany: Nie
Odnawiany: Nie
Ważna umowa w sieci GSM: Nie
Naprawy gwarancje: Nie

Legenda:
Tak – w bazie danych istnieje wpis o aktywnej blokadzie iPhone’a (powodem może być jego
zgłoszenie jako skradziony, zgubiony itp.)
Nie – w bazie danych nie ma takiego wpisu

To masz już odpowiedź.

#12 GrubaPiatka

GrubaPiatka
  • 7 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 14:38

usługa iPhone Blacklist Check jest dostepna na IMEI.info. tam mozna sprawdzic cze telefon nie jest kradziony

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych