Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przejście z Androida na IOS - synchronizacja danych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kondri

Kondri
  • 79 postów

Napisano 06 października 2012 - 10:28

Witam, czy po przejściu z systemu Android na IOS, będe mógł odzyskać dane takie jak sms-y, kontakty, spis połączeń? Czy istnieje jakaś aplikacja która umożliwi zsychronizowanie tych danych? Bo to dosyć ważne, bez tego ciężko byłoby mi zmienić system operacyjny :P

#2 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 06 października 2012 - 11:06

Nie, na 99,9999% nie ma czegoś takiego :)| Chyba że w Cydii znajdziesz coś co Ci pomoże, ale szczerze wątpie :)

#3 naimad

naimad
  • 22 postów
  • SkądUK

Napisano 06 października 2012 - 11:17

Tak. Kontakty kalendarz itp zrobisz za pomocą windowsa. Ostatnio robiłem z noki n8 i ładnie przeszlo
sprawdz tu
i tu
A co do reszty twoich danych to chyba sie nie da

#4 Kondri

Kondri
  • 79 postów

Napisano 06 października 2012 - 11:17

Nie da się skopiować nawet sms'ów? Nie wierze ;> Chyba każda platforma powinna takie coś umożliwić ;>
Wiem że na Androidzie jest aplikacja o nazwie MyBackup Pro która służy do backupu, z tego co widzę na IOS też jest: MyBackup Pro for iPhone, iPod touch, and iPad on the iTunes App Store Może to by zdało egzamin??? :>

#5 wysoki86

wysoki86
  • 229 postów

Napisano 06 października 2012 - 12:10

Nie sądzę by było to możliwe. Zresztą takie aplikacje nie leżą w interesie Apple i Google. Po co komuś ułatwiać przeniesienie się do konkurencji? ;-)

#6 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 06 października 2012 - 12:27

Jeśli chodzi o SMSy: iOS ---> Android - da się Android ---> iOS - nie da się Kontakty - Outlook

#7 Kondri

Kondri
  • 79 postów

Napisano 06 października 2012 - 12:27

Powinna być taka opcja w itunes np, że pobiera dane z androida i wtedy je przenosi na Iphone'a, my backup pro z tego co widze synchronizuje tylko kontakty... Nie no dla mnie to niepojęte że w dobie takich możłiwości nie da się zrobić takiej z pozoru łatwiej rzeczy jak synchro z telefonu a do b ...
Swoją drogą tyle ludzi przechodzi na inny system operacyjny i co? Pozbywają się tak wszystkich swoich danych? Yyy...
Znalazłem cos takiego Backuptrans Android SMS to iPhone Transfer, No Root/Jailbreak required, tyle ze to niezbyt tani program w dodatku muozliwia transfer tylko sms'ów
Jak widać opcja zmiany systemu nie jest taka oczywista i łatwa ;p

#8 wysoki86

wysoki86
  • 229 postów

Napisano 06 października 2012 - 13:35

No tylko że iTunes nie widzi telefonów z Androidem, więc taka opcja nigdy się nie pojawi. Choć muszę przyznać że gdy kilka miesięcy temu przechodziłem z symbiana (E72) na Windows Phone (Lumia 610) to wszystko się dało łatwo przenieść. No ale może to dlatego że telefony jednego producenta...

#9 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 06 października 2012 - 15:46

A kontaktów nie możesz po prostu przenieść na kartę SIM i zaimportować na iPhone'ie?

#10 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 06 października 2012 - 15:56

A kontaktów nie możesz po prostu przenieść na kartę SIM i zaimportować na iPhone'ie?

A co jak ma więcej niż jeden nr przypisany do kontaktu + np. mail?

Na glucie export to vCARD => vcardio - Import/Export of Android contacts in vCard format - Google Project Hosting
Import do Outlook'a etc...
Synch z iTunes.

#11 Kondri

Kondri
  • 79 postów

Napisano 06 października 2012 - 16:01

Thx. Z kontaktami bym sobie jakoś poradził, bardziej interesuję mnie przeniesienie sms'ów, trochę tego mam, i szkoda by mi było pozbyć się tego :>

#12 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 06 października 2012 - 16:02

A co jak ma więcej niż jeden nr przypisany do kontaktu + np. mail?
Na glucie export to vCARD => vcardio - Import/Export of Android contacts in vCard format - Google Project Hosting
Import do Outlook'a etc...
Synch z iTunes.

A czemu tak na około nie można prościej Andro->Outlook->iPhone po co jakieś vCardy? Albo można Andro->Google->iPhone też bez jakichś vCardów. Po co utrudniać.

#13 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 06 października 2012 - 17:13

Albo można Andro->Google->iPhone też bez jakichś vCardów. Po co utrudniać.

Tak metoda akurat pozostawia wiele do życzenia.

#14 Kondri

Kondri
  • 79 postów

Napisano 07 października 2012 - 15:10

Czyli rozumiem że poza tym programem Backuptrans Android SMS to iPhone Transfer, No Root/Jailbreak required nie ma innego sposobu na przywrócenie sms'ów? Dalej mnie to dziwi bo nie sądze aby ktoś wydawał ok 70 zł za ten program, chyba że innym nie zależy na wiadomościach : > Szkoda, to troche odpycha od zmiany systemu, co krok jakieś problemy, kontakty ledwo się da a wiadomości nie ... Wszystko idzie do przodu, a takie niby proste kwestie nadal w miejscu stoją ;p

#15 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 października 2012 - 16:39

Proste, przecież żadnemu producentowi nie zależy na tym, żebyś porzucał jedną platformę na rzecz konkurencyjnej, więc to logiczne, że będą utrudniać jak to tylko możliwe.

#16 Kondri

Kondri
  • 79 postów

Napisano 07 października 2012 - 16:53

Ale producent platformy, w tym wypadku IOS mógłby taką możliwość udoostępnić, nie sądze by było to takie skomplikowane, skoro są programy które to robią to znaczy że się da, wiem że na WP ostanto wyszła taka aplikacja która synchronizuje takie rzeczy jak kontakty, kalendarze etc więc jak widać da się, a tak sami "utrudniają " migrację.

#17 krissos

krissos
  • 139 postów
  • Skądz Polski

Napisano 05 marca 2015 - 15:22

Tym programem można to robić http://shareit.lenovo.com/index.html  i darmowy 

Użytkownik krissos edytował ten post 05 marca 2015 - 15:24

!!!!!! Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać !!!!!!

#18 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 05 marca 2015 - 15:49

Sorry ale kontaktów i smsów tym programem nie przerzucisz.

W zasadzie problem jest tylko z smsam. Może po prostu zrobić screenshoty z smsami na pamiątkę i już. 

#19 gr@nd

gr@nd
  • 257 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 05 marca 2015 - 17:29

Ja swoje dane przeniosłem bezpośrednio z konta google a smsy zarchiwizowałem przez Kies Samsunga i mam je na kompie.

#20 krissos

krissos
  • 139 postów
  • Skądz Polski

Napisano 05 marca 2015 - 17:40

Sorry ale kontaktów i smsów tym programem nie przerzucisz.

W zasadzie problem jest tylko z smsam. Może po prostu zrobić screenshoty z smsami na pamiątkę i już. 

Osobiście nie sprawdzałem tego bo mnie mam jeszcze iphona, ale czytałem że nie ma problemu z przeniesieniem kontaktów i sms tym programem 

!!!!!! Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać !!!!!!

#21 xxmaciasxx

xxmaciasxx
  • 3 postów

Napisano 23 marca 2015 - 22:23

Podbijam temat - planuję przejście i również chciałbym mieć hiorię rozmów na nowym telefonie (smiana z Samsunga Galaxy na Iphone 4s)

Ktoś ma na ten temat nową wiedzę :>?

z góry dzięki za pomoc,

m,

#22 pedros

pedros
  • 1 392 postów
  • SkądWAW, PL

Napisano 25 marca 2015 - 10:50

Kopiowałem ostatnio +/- 9000 SMS z Samsunga SII na iPhone 5s. Programem Wondershare MobileTrans. Skopiowały się, owszem podobnie jak pozostałe dane użytkownika. I tyle pozytywów - jakakolwiek próba wysłania wiadomości do odbiorcy z któregokolwiek skopiowanego wątku kończyła się błędem. SMS wysyłane do innych odbiorców dostarczane były prawidłowo. Skończyło się eksportem wiadomości SMS z Androida do pliku xml i odtworzeniem iPhone.

#23 Mr.Roju

Mr.Roju
  • 19 postów

Napisano 30 maja 2015 - 22:35

Pedros jeśli to nie problem to czy mógłbyś dokładniej opisać jak wykonałeś ten eksport do xml i odtworzenie iPhone'a? I czy ostatecznie zdało to egzamin? Tak jak ty również mam Samsunga Galaxy S2 a w przyszłym tygodniu kupuję iPhona 5s i chcę przenieść kilkaset SMS-ów których nie chciałbym się pozbywać. Także myślałem o zakupie programu Backuptrans (Mobiletrans) ale widzę, że nie ma to większego sensu skoro piszesz o problemach jakie potem miałeś. Poza tym jak na program, którego miałbym użyć tylko raz to jest on wyjątkowo drogi (z tego co się orientuję licencja kosztuje 25 euro czyli ponad 100 złotych). Jest jeszcze podobno darmowy ShareIt wspomniany w tym temacie ale nim chyba nie da się przenosić SMS-ów z andka na IOS-a.

Użytkownik Mr.Roju edytował ten post 30 maja 2015 - 22:44

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych