Czy istnieje drobna szansa aby można było włączyć profil ekranu CMYK w lapropie MacBook Air ?
Drugie pytanie czy istnieje możliwość użycia bezpłatnego oprogramowania aby zrobić konwersję z RGB do CMYK ?
Ostatnie pytanie czy istnieje możliwość sprawdzenia czy plik wynikowy po dokonanej konwersji jest 100% CMYK ? , pytanie stąd iż mam plik który podobno jest dla CMYK jednakże mam wątpliwości.

Profil CMYK, konwersja RGB do CMYK
Rozpoczęty przez
netron
, 06 paź 2012 01:07
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 06 października 2012 - 01:07
Napisano 06 października 2012 - 16:26
Ekran jest urządzeniem RGB!
Matryca ekranu operuje światłem emitowanym.
CMYK jest przestrzenią barwną druku i obserwujemy kolory składowe w wyniku odbicia światła.
Kolory CMYK możemy na ekranie RGB obserwować za pomocą "symulacji".
Konwersję możesz wykonać za pomocą systemowego narzędzia ColorSync.
Pamiętaj, że CMYK dla np. papieru matowego jest inny niż dla powlekanego. Podobnie różne wartości dla dziennika i miesięcznika. Różnica maksymalnego nafarbienia waha się pomiędzy 215 a 380% (suma farb w jednym miejscu).
Napisano 06 października 2012 - 21:25
Wykonaj kalibrację ekranu w laptopie (za pomocą kalibratora) - po kalibracji uzyskany profil będziesz miał "włączony" w preferencjach systemowych. Do soft-proofa potrzebujesz jeszcze profil urządzenia wyjściowego dla maszyny drukarskiej, np. ISO ECI, Fogra 27, lub inny otrzymany z drukarni (właściwy dla danego papieru) i oprogramowanie, które obsługuje profile kolorów, np. Photoshop (możesz pobrać sobie trial-a za darmo na okres 30 dni).
Co do sprawdzenia w jakiej przestrzeni barwnej jest zapisane zdjęcie, to wystarczy zaznaczyć plik, wcisnąć "cmd+i" i w sekcji "more info" masz podany m.in. rozmiar zdjęcia w px i przestrzeń kolorystyczną.
Napisano 11 października 2012 - 11:31
Dziękuję za informacje, przyznam że były pomocne.
Mam jeszcze pytanie co do "cmd+i" , mianowicie czy można mieć pewność ? pytam dlatego ponieważ miałem plik jpg - tutaj różna szkoła jedni mówią że można zapisać w CMYK inni że nie, z uwagi na ograniczeni. Też uważam że są ograniczenia i taki format stratny nie może być zapisany w CMYK chyba że się mylę. Dodam że właśnie ten plik po wybraniu "cmd+i" wyraźnie wskazywał na CMYK.
Dodam że mam wątpliwości ponieważ program był powiązany z grafiką DTP, który umożliwiał zapis w jpg z wybraniem CMYK lub RGB. Sam nie wiem co myśleć ponieważ w jednej drukarni powiedzieli że plik jest nieprawidłowy, ale czy tak faktycznie było ciężko powiedzieć.
Napisano 25 października 2012 - 19:36
można mieć pewność. Info wskazuje informacje osadzone w arybutach pliku. Jesli chodzi o przypadek w ktorym jedni pisza ze takie pliki sa poprawne czy niepoprawne to prawda lezy po srodku. Generalnie mozna zapisac jpg w przestrzeni cmyk i bedzie on prawidlowym plikiem stosowanym w poligrafii, z zasady jednak sie ich nie stosuje jako ze pliki jpg sa obrazami kompresowanymi. Powszechnie stosuje sie tif-y. sa to takie same bitmapy ale bez kompresji.
Ponadto przy tworzeniu bitmap (wlasciwie to wszystkiego) do druku nalezy pamietac o zasadach ktore ulatwiaja druk, np nadrukowana czern, w tym miejscu moze powstal wniosek ze plik jest nieprawidlowy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych