Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 z Apple Online Store a faktura w PLN

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 VictorX

VictorX
  • 122 postów
  • SkądDębica, Poland

Napisano 01 października 2012 - 14:00

Cześć! Przymierzam się do zakupu nowego iPhone 5. Ceny na Allegro są jednak zaskakujące, a koszt w Apple Online Storze wcale nie jest dużo lepszy. No, ale trudno, raz się żyje. Zależy mi jednak na tym, żeby kupić tego iPhone na fakturę. U sprzedawców na Allegro cena tego telefonu waha się w okolicach 4 tysięcy PLN. Cena w oficjalnym sklepie Apple to najwięcej ile mogę wydać. Tylko pojawia się tu problem, otóż wiem, że AOS wystawia tylko europejskie faktury. Wiem, że taką można odliczyć, ale powiem szczerze - nie chce mi się w to bawić. Wolę na spokojnie kupić w polskim sklepie i nie zastanawiać się czy podczas kontroli urzędnik zakwestionuje mi ten wybór czy nie. Czy jest więc jakaś możliwość uzyskać typową polską fakturę VAT 23% w Apple Online Store? Chciałbym więc zadać pytanie: kiedy iPhone może pojawić się w powszechnej sprzedaży, tak jak jego poprzednicy? Kiedy będzie można nabyć go w sklepach komputerowych takich jak Saturn czy MediaMarkt? Z góry dzięki za odpowiedź

#2 ronn

ronn
  • 41 postów

Napisano 01 października 2012 - 14:04

Z faktura nie ma najmniejszych problemow, w tamty roku kupowlalem 4S w AOS PL i wszystko przebieglo sprawnie.

#3 VictorX

VictorX
  • 122 postów
  • SkądDębica, Poland

Napisano 01 października 2012 - 14:31

ale dzwoniłem przed sekundą do Apple i dowiedziałem się, że muszę rozpocząć całą procedurę związaną z uzyskaniem europejskiego NIPu, płacę im cenę bez VAT i ten VAT muszę sam zapłacić w Polsce... Szczerze mówiąc wolałbym uniknąć takiego kombinowania i kupić ten telefon w normalnym polskim sklepie.

---------- Wpis dodano o 15:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:12 ----------

Kiedy więc ten iPhone pojawi się w tradycyjnych sklepach, a nie tylko w Apple Online Store i firm, które zajmują się sprowadzaniem tych modeli z zagranicy?

#4 ronn

ronn
  • 41 postów

Napisano 01 października 2012 - 14:38

Zaraz bede wiedział wiecej napislalem do "swojego czlowieka" w apple i zobaczymy czy zaszly jakies zmiany.

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 października 2012 - 15:58

Do tej pory nie sprzedawali bez VAT, więc wątpię, żeby się dało. Natomiast możesz kupić go nieco drożej w Orange, bez simlocka, o czym pisali już tutaj inni. Generalnie polskiej faktury z AOS nie dostaniesz, bo firma jest zarejestrowana w Irlandii.

#6 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 01 października 2012 - 16:07

Ja też dostałem informacje na infolini że vat opłacam sam w Polsce.

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 października 2012 - 16:21

Tak, VAT opłaca się u nas, tylko, że wygląda to na dzień dzisiejszy tak: Otrzymujesz fakturę z VATem 23% z Irlandii. Występujesz o zwrot 23% VATu z Irlandii. Uiszczasz opłatę 23% polskiego VATu. Trochę to śmieszne, bo jakby wystawili fakturę 0%, to by się tylko krok trzeci robiło.

#8 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 01 października 2012 - 22:42

Dlatego zamówiłem bez fv, olać.

#9 pacio177

pacio177
  • 81 postów

Napisano 29 października 2012 - 19:42

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie TO.

#10 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 postów
  • SkądBielawa

Napisano 29 października 2012 - 20:15

Ja zrobiłem tak, że najpierw zamówiłem telefon, następnie zadzwoniłem na infolinie tam jakaś pani powiedziała, żeby napisać do niej na maila po prostu że chce się otrzymać fakturę VAT 0%, oczywiście trzeba mieć europejski NIP. Ona odpisała, że faktura VAT 0% dla mojego zamówienia została zaaprobowana no i pozostaje mi czekać.

#11 iBor

iBor
  • 226 postów

Napisano 01 listopada 2012 - 13:12

Firma, na którą kupuję ma NIP EU. Rozumiem, że nie powinno być wtedy żadnego problemu. Tylko chciałem się zapytać jak wygląda proces zakupu? Bo zamawiając przez www trochę to wszystko cały czas wygląda jak zakup dla klienta indywidualnego. Mimo, że wchodzę na "sklep dla firm"

#12 iBor

iBor
  • 226 postów

Napisano 10 listopada 2012 - 23:08

Dobra, olałem sprawę. Zamówiłem z Cortlandu

#13 Buldi

Buldi
  • 66 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 21:09

Mam księgę przychodów i rozchodów, nie jestem płatnikiem VATu (praktyka lekarska), czy potrzebuję europejski NIP żeby Apple wystawiło mi fakturę?

#14 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 21:34

Jak to wygląda w przypadku, gdy posiadam firmę z nipem europejskim? Z tego co się orientowałem, to firma która wystawia fakturę ma nip z początkiem PL... Czy muszę występować o zwrot vatu do irlandii czy polski us zwróci mi ten vat?

#15 jaged

jaged
  • 28 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 22:00

Faktura

Apple Store wystawia dokument, który nazywa się Faktura.
Rozporzadzenie Ministra Finansów w §5 są wykazanie obligatoryjne elementy każdej faktury VAT.
W pkt. 3 numer kolejny faktury oznaczonej jako „FAKTURA VAT”;

Faktura Apple nie jest fakturą VAT. Dokument ten mógłby się nazywać rachunek, dowód sprzedaży czy potwierdzenie zakupu.

Nie jest to dokument na podstawie którego możemy odliczyć podatek VAT, mimo, ze stawka 23%, ale zapłacony w Irlandii.

Doktorze, taki dokument możesz sobie wrzucić w koszty. Podobnie jak ja mogę wrzucić twój rachunek.

#16 mikas69

mikas69
  • 12 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 23:24

@jaged Kupując na firmę z europejskim numerem NIP otrzymujesz dokument, który na nazywa się Faktura VAT. Nie wprowadzaj w błąd kolego. Za towar płacisz netto bez podatku i podatek opłacasz w Polsce a potem sobie go odliczasz. Cała procedura jest banalnie prosta i dla osób prowadzących działalność gospodarczą jest to duża oszczędność. Od ceny w AOS - 23% VAT i tyle płacisz / ściągają Ci z karty kredytowej i potem jeszcze -19% podatku dochodowego do odliczenia (lub 18 zależy kto jest na jakim podatku). Dziś otrzymałem taką FV i wszystko na niej się zgadza. Zapłaciłem oczywiście netto.

#17 jaged

jaged
  • 28 postów

Napisano 21 listopada 2012 - 13:57

Masz absolutną rację. Właśnie dzwonilem i zamówiłem towar. Fakturę otrzymują osoby nie prowadzące działalności gospodarczej. VATowcy są obciążeni kwotą netto.

#18 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 21 listopada 2012 - 17:40

Ja zamówiłem iphona 5. Wpiasłem nip europejski i musialem zapłacić cene brutto. Co teraz zrobić? Płacone przelewem

#19 mikas69

mikas69
  • 12 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 00:19

@opa_pl Też do końca nie wiedziałem jak kupić w cenie netto,różne opinie wcześniej czytałem więc zamówiłem przez infolinię AOS. Przemiła pani wytlumaczyła mi wszystko telefonicznie po czym przyjęła zamówienie. Na początku blokują na karcie kwotę brutto. Po jakimś czasie blokada zostaje zdjęta ( mbank 14 dni) dopiero w momencie wysyłki telefonu ściągają z karty kredytowej kwotę netto. W sklepie online jest to trochę zagmatwane i nigdy nie wiadomo czy dobrze się wprowadziło coś i czy zaakceptują dane firmy itp. Dlatego aby mieć pewność polecam zakup przez infolinię.

#20 jaged

jaged
  • 28 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 16:05

Ja zamówiłem iphona 5. Wpiasłem nip europejski i musialem zapłacić cene brutto. Co teraz zrobić?

Płacone przelewem

Dzwon do ASO

#21 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 23 stycznia 2013 - 20:59

Ja też chciałem dostać fakt vat. Teraz są wielkie problemy. Wystawili z vat 23%. Okazuje się, że od tej ceny trzeba zapłacić jeszcze polski vat. Jakaś paranoja.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych