Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Podłączamy gitarę do iPada- co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 matip1

matip1
  • 63 postów

Napisano 30 września 2012 - 13:03

Witam razem z kupnem iPada planuję kupić do niego również jakby to powiedzieć... "wejście gitarowe". I tu mamy problem a więc rozglądając się po różnych tronach znalazłem : "iRig" , "Peavey amplitube" oraz w ispocie "Apogee JAM". iRig oraz amplitube są zbliżone cenowo ale Apogee Jam w ispocie kosztuje 449zł i na stronie chwalą się świetną jakością dźwięku ale czy rzeczywiście tak jest? Póki co narazie jestem nastawiony na amplitube bo Peavey robi wzmacniacze gitarowe może nie najlepsze ale robi. Czy ktoś z was używał któregoś z nich i może się wypowiedzieć o nich ?

#2 Mateusz Strzeszewski

Mateusz Strzeszewski
  • 161 postów
  • SkądOtwock, Poland

Napisano 24 listopada 2012 - 01:52

Mam iRiga. Powiem tak, jeżeli chcesz tego używać do pobrzdąkania w domu, na próbach zespołu, jam z kumplami (lub kumpelami :) ) to jest ok. Moim zdaniem w czymś takim to nie ma za bardzo co wymyślać... działa to to na zasadzie słuchawek z mikrofonem, tylko zamiast mikrofonu mamy gniazdo dużego jacka. IRiga można dorwać na allegro sporo taniej niż w AOS. Moim zdaniem zestaw iRig + aplikacje Garage Band i Amplitube jest w stanie zastąpić jakiś marny multiefekt. Ja mam tylko jeden problem... Niestety mój egzemplarz (nie wiem czy każdy) ma... no właśnie nie wiem jak to nazwać, ale jak mam w Garage Band ścieżkę z podkładem, do którego chce nagrać powiedzmy solo na gitarce (na drugiej ścieżce), to program zbiera mi oprócz tej solówki także ten podkład... bardzo cicho ale jednak zbiera. Wątpię, żeby ten za 4 stówki takie coś miał, no ale to już inna półka.

#3 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 04:04

Wyłącz mikrofon iPada.

#4 Mateusz Strzeszewski

Mateusz Strzeszewski
  • 161 postów
  • SkądOtwock, Poland

Napisano 24 listopada 2012 - 10:14

A mikrofon iPada nie wyłącza się automatycznie przy podłączeniu iRiga i innych tego typu urządzeń? Bo z tego co sprawdzam, to nie nagrywa dźwięku z mikrofonu (uderzanie paluchem w mik podczas nagrywania :) )

#5 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 10:54

Wszystkie kozaki i wymiatacze pieja z zachwytu nad JamUp Pro:

How to Record with JamUp Pro XT iOS app - YouTube
JamUp Pro XT - Ola Englund Presets - YouTube

Z tego co widze korzystaja z pluga o podobnej nazwie, nie wiem jak z jego dostepnoscia w Polsce, ale gdybym byl w twojej sytuacji, to tym dwom panom z pewnoscia bez chwili zawahania bym zaufal :)

#6 masej

masej
  • 2 postów

Napisano 26 grudnia 2012 - 00:47

Czyli iRig będzie na pewno działał z Garage bandem? Garage band ma w sobie jakies efekty? Chodzi mi o to by nagrać na iPadzie ścieżki basu i gitary. Potrzebne mi efekty typu delay i w miarę dobry overdrive.

#7 Kamilk91

Kamilk91
  • 261 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 26 grudnia 2012 - 14:48

Garage band ma bardzo słabe efekty, jak już podłączasz w tym celu to zdaj się na jakieś profesjonalniejsze appsy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych