Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy da się wklejać „nalepki” do folderów?

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 29 September 2012 - 10:12

Witam. Ciekaw jestem czy istnieje jakaś możliwość dzięki której będę mógł sobie wklejać ,,nalepki”, ( coś w rodzaju notatek ) do danych folderów. Np. Załóżmy że pracujemy nad jakimś projektem który zawiera kilkanaście plików. Wszystkie te pliki umieszczamy w poszczególne wybrane foldery, jednak czasem chcielibyśmy wpisać sobie do folderu krótką notatkę, opisującą najważniejszą myśl, informację, itp. Ja radzę sobie to wklejając dokument OpenOffice, jednak jego otwarcie wymaga kilku chwil, i zapełnia cały ekran. Najlepszym rozwiązaniem byłoby posiadać coś w rodzaju funkcji ,,Nalepki", jaką każdy z nas posiada w systemie Mac OS X. Ale czy poza ekranem, można również ją wklejać do folderów? A może jest jakaś aplikacja, która rozwiązuje problem w zupełnie inny sposób? Dziękuję.

#2 Gregory

Gregory

• 2740 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 29 September 2012 - 10:28

Najprościej chyba zaznaczyć tekst opisu w TextEdicie, Safari, w sumie w jakimkolwiek programie, w Nalepkach też — i przeciągnąć ten zaznaczony tekst do katalogu. W ten sposób utworzysz w katalogu wycinek tekstowy, który otwierany jest w Finderze, więc nie trzeba czekać, aż otworzy się jakikolwiek zewnętrzny program. Z drugiej strony dodawanie prostej notatki jako dokumentu akurat OpenOffice to trochę jak zabijanie much przy użyciu broni nuklearnej, może skuteczne, ale... No nie wiem, nie wystarczyłby TextEdit? ;)

#3 McTom

McTom

All work and no play...

• 3827 posts

Posted 29 September 2012 - 10:35

Zaznacz katalog, potem Cmd + i. Masz na górze okienko Spotlight Comments, w które sobie możesz wpisać notkę.

#4 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 29 September 2012 - 11:00

Zaznacz katalog, potem Cmd + i.
Masz na górze okienko Spotlight Comments, w które sobie możesz wpisać notkę.

Można też w automatorze zrobić sobie usługę do dodawania komentarzy spotlight, co jest bardzo wygodne. Dodatkowo można wtedy tworzyć inteligentne katalogi w oparciu o takie notatki albo po prostu wyszukiwać projekty po tych notatkach.

#5 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 29 September 2012 - 16:36

Najprościej chyba zaznaczyć tekst opisu w TextEdicie, Safari, w sumie w jakimkolwiek programie, w Nalepkach też — i przeciągnąć ten zaznaczony tekst do katalogu. W ten sposób utworzysz w katalogu wycinek tekstowy, który otwierany jest w Finderze, więc nie trzeba czekać, aż otworzy się jakikolwiek zewnętrzny program.

Powyższa opcja okazała się bardzo ciekawa. Zastanawiałem się tylko jak powiększyć czcionkę aby otwierając folder od razu krótka notatka okazała się być czytelną ( bez potrzeby otwierania dokumentu).
Powiększyłem zatem czcionkę już w,,nalepkach", no równie to okazało się w pewnej mierze funkcjonować. ( chociaż w "nalepkach" funkcjonuje to lepiej,tzn. bardziej wyraziście, kolorowo, itd.

Zaznacz katalog, potem Cmd + i.
Masz na górze okienko Spotlight Comments, w które sobie możesz wpisać notkę.

Nawet nie znałem tej opcji, a jest bardzo użyteczna. Po sprawdzeniu jej, przekonałem się że jest chyba jakieś ograniczenie w ilości wpisywania treści, bo długi, skopiowany materiał nie dało się wkleić.

Można też w automatorze zrobić sobie usługę do dodawania komentarzy spotlight, co jest bardzo wygodne. Dodatkowo można wtedy tworzyć inteligentne katalogi w oparciu o takie notatki albo po prostu wyszukiwać projekty po tych notatkach.

Opcja ta jest zbyt skomplikowana dla mnie :)

Bardzo dziękuję za pomoc, Gregory, McTom i Imrik.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users