filmy 3d wyswietlane na telewizorze 3d podlaczanym do macbooka pro
Napisano 27 września 2012 - 18:55
Napisano 27 września 2012 - 19:07
Napisano 27 września 2012 - 19:54

Napisano 27 września 2012 - 22:07

3D Subtitler 2.7.1.0 | Software - Digital Digest
PS. Kablem HDMI-DVI nic nie stracisz, tak samo mam komputer podpięty pod VT30, też rewelacja

Napisano 28 września 2012 - 07:09
Napisano 28 września 2012 - 13:29
Napisano 04 października 2012 - 21:15
Napisano 04 października 2012 - 21:26
Układ wbudowany w TV zamienia obraz 2D w 3D. Zapewne efekty uzyskasz takie same, gdy wyslesz film 2D w pliku MKV poprzez HDMI i nacisniesz przycisk 3D na pilocie.
Zapewne program który uzywasz by uzyskać plik - kontener MKV, to makeMKV.
Proponuję poczytać wątek [url=http://hdtvpolska.com/topic/25870-filmy-3d-side-by-side-mkv-a-filmy-na-blurey-3d/]Filmy 3D Side By side mkv, a filmy na Blurey 3D - Telewizja 3D - HDTV Centrum Polska[/url]
Jakość pliku MKV z filmem nie jest tożsama z filmem wytłoczonym na nosniku BD3D.
Nie tylko jakość 3D, ale i wielkość pomiędzy plikiem MKV, a tym, co jest na nosniku BD3D.
Tak więc obojętnie jakby sie nie starać, przenoszenie na siłę 3D do kontenera MKV jest mało sensowne.
Łatwiej uzyskać 2D z napisami i wymusić na odbiorniku TV wyświetlanie obrazu 3D.
Napisy wystaczy wybierac w opcjach programu VLC. Player.
Jeśli ktoś lubi jakość i kompatybilność z ekosystemem Apple, to proponuję zamianę pliku MKV do m4v programem HandBrake. Czasochłonne, ale wynik wysmienity. Warunek - dla pliku full HD ustawiamy Bitrate średni na około 18000-25000 / maksimum/ i pamiętamy, by zaznaczyc 2 przebiegi.
I jeden minus...czas konwersji do m4v z MKV filmu 1080p jest czasochłonny.
Napisano 04 października 2012 - 22:03
Napisano 04 października 2012 - 22:10
Napisano 05 października 2012 - 12:51
Nie dawno oglądałem, Conana w 3D z wypożyczalni oraz z 10 filmów z .mkv i nie zauważyłem jakiejś różnicy między nimi, a efekt SBS jest dużo lepszy niż zwykła konwersja 2D>3D, więc według mnie i tak warto.Wiele gier np. Assassin's Creed Revelations, też używa techniki SBS i w porównaniu do Halo CE, które już używa "prawdziwego" 3D wcale nie jest duża, podejrzewam, ze spowodowane jest tez subiektywnym odczuciem i róznymi wydarzeniami w obu grach.Nie odpowiem Ci na to pytanie, bo przenoszenie BD3D do pliku MKV z usilnym uzyskaniem 3D jest dla mnie bezsensowne.
Zdecydowanie wolę 2D z pełnym wyborem napisów, a później wymuszenie na odbiorniku wyświetlania obrazu w 3D.
Choć i tego nie uzywam, bo jesli mam naprawdę ochotę na 3D to TYLKO z nosnika BD3D, a nie sztuczne i nieudolne 3D zpliku i jak widac z problemami.
Napisano 05 października 2012 - 13:16
Wyprobuj Bino Player - jako odtwarzacz do VLC sie nie umywa ale posiada support dla napisow w 3D.I tak mija tydzien, troche czasu juz przelecialo na borykaniem sie z tym problemem i dalej nic. Filmy 3d sa w rewelacyjnej jakosci a napisy niestety nie dzialaja... zadne :/
Napisano 05 października 2012 - 22:27

Napisano 08 stycznia 2013 - 18:59
Tyle tylko, że przeniesienie filmu 3D do pliku MKV powoduje uzyskanie 2D, nastepnie Twój odbiornik odbiera 2D i zamienia na 3D, co nie jest tożsame z jakością 3D uzyskiwana wprost z nośnika BluRay3D.
Układ wbudowany w TV zamienia obraz 2D w 3D. Zapewne efekty uzyskasz takie same, gdy wyslesz film 2D w pliku MKV poprzez HDMI i nacisniesz przycisk 3D na pilocie.
Co za bzdura, widać, że nigdy nie oglądałeś 3d z pliku mvk Side-by-side albo Over-Under... Konwertowałem film z bluray3d DeepSea3D właśnie do postaci mkv SBS i robiłem takie porównanie. Polecam sprawdzić różnicę - na prawdę jest ogromna.
Plik 2d konwertowany w locie przez tv to tylko sztucznie uzyskane przesunięcie, które będzie miało jakąś tam głębie, ale nadal jest to tylko sztucznie "wymyślone 3d" przez procesor w tv... Konwertując film bluray3d do mkv program wyciąga informacje o przesunięciu zapisane na płycie. Plikiem wyjściowym jest film zawierający 2 obrazy obok siebie, różniące się między sobą tym przesunięciem zaczerpniętym z płyty br3d. Po wybraniu odpowiedniej opcji w telewizorze obraz "łączy się" i możemy oglądać "prawdziwe" 3d.
Aha: porównywałem 3 różne wersje filmu: BR3D, MKV-SBS i BR2D konwertowane "w locie" na 3d. Pomiędzy BR3D a mkv sbs nie widać żadnej różnicy... a to ostatnie wiadomo - kupa.
Napisano 08 stycznia 2013 - 19:34
O czym Ty mówisz? Jakie informacje o przesunięciach są niby zapisane na br3d? Widzę, że pojęcia nie masz o tym. Tam są poprostu 2 obrazy fhd na każdą klatkę. Przy konwersji do sbs lub uo skleja się te dwa obrazy w jeden i zmniejsza rozdzielczość w pionie(ou) lub poziomie(sbs), tak aby otrzymać wyjściową klatkę o rozdzielczości nie przekraczającej fHD.(Chociaż widziałem jeden plik mkv w natywnej rozdzielczości 1920x2160 ale tego tv nie jest w stanie zdekodować i działa to tylko przy odtwarzaniu na komputerze).Co za bzdura, widać, że nigdy nie oglądałeś 3d z pliku mvk Side-by-side albo Over-Under... Konwertowałem film z bluray3d DeepSea3D właśnie do postaci mkv SBS i robiłem takie porównanie. Polecam sprawdzić różnicę - na prawdę jest ogromna.
Plik 2d konwertowany w locie przez tv to tylko sztucznie uzyskane przesunięcie, które będzie miało jakąś tam głębie, ale nadal jest to tylko sztucznie "wymyślone 3d" przez procesor w tv... Konwertując film bluray3d do mkv program wyciąga informacje o przesunięciu zapisane na płycie. Plikiem wyjściowym jest film zawierający 2 obrazy obok siebie, różniące się między sobą tym przesunięciem zaczerpniętym z płyty br3d. Po wybraniu odpowiedniej opcji w telewizorze obraz "łączy się" i możemy oglądać "prawdziwe" 3d.
Aha: porównywałem 3 różne wersje filmu: BR3D, MKV-SBS i BR2D konwertowane "w locie" na 3d. Pomiędzy BR3D a mkv sbs nie widać żadnej różnicy... a to ostatnie wiadomo - kupa.
Co do trybu 2d>3d w tv i oglądania w nim czegokolwiek to tragedia, ale sbs lub ou to prawdziwe 3d tylko w nieco mniejszej rozdzielczości.
Napisano 08 stycznia 2013 - 23:30
Napisano 08 stycznia 2013 - 23:48
O tym, że przeniesienie do pliku MKV, nie do pliku MKV OU lub SbyS!
Nie pisałem nic o OU i SbyS! Tylko o kontenerze MKV 2D i sztucznym, nieudolnym tworzeniu 3D przez układ w odbiorniku TV!
Piszesz:
porównywałem 3 różne wersje filmu: BR3D, MKV-SBS i BR2D konwertowane "w locie" na 3d. Pomiędzy BR3D a mkv sbs nie widać żadnej różnicy... a to ostatnie wiadomo - kupa.
Moja odpowiedz brzmiała wczesniej:
tego nie uzywam, bo jesli mam naprawdę ochotę na 3D to TYLKO z nosnika BD3D, a nie sztuczne i nieudolne 3D z pliku (MKV)
Wiec chyba przeczytaj to, co pisałem ja. Poza wszystkim powinno paść słowo "przepraszam", skoro nie czytasz ze zrozumieniem.
Napisano 09 stycznia 2013 - 15:55
Tyle tylko, że przeniesienie filmu 3D do pliku MKV powoduje uzyskanie 2D, nastepnie Twój odbiornik odbiera 2D i zamienia na 3D, co nie jest tożsame z jakością 3D uzyskiwana wprost z nośnika BluRay3D.
Z tego cytatu wynika wprost, że nie masz pojęcia o SBS i OU... Wg Ciebie z płyty br3d można wyłącznie uzyskać mkv 2d, które będzie sztucznie przetwarzane w tv na 3d... O to mi chodziło, że wprowadzasz ludzi w błąd, mówiąc, że konwersja do pliku mkv nie ma najmniejszego sensu...
Napisano 09 stycznia 2013 - 18:05
Nie odpowiem Ci na to pytanie, bo przenoszenie BD3D do pliku MKV z usilnym uzyskaniem 3D jest dla mnie bezsensowne.
No i właśnie próbuje Ci wytłumaczyć, że plik MKV SBS albo OU uzyskany z BR3D ma właściwie "to samo" 3D co oryginał - obraz jest rozdzielany na 2 części, wszystkie potrzebne "informacje 3d" są zachowane. Na prawdę, sprawdzałem. To nie ma nic wspólnego ze sztucznym wywoływaniem 3D przez tv. Płyta BR3D ma tą przewagę, że ma full hd, a w przypadku sbs i ou traci się te piksele - ale wg mnie nie widać żadnej różnicy gołym okiem... Jeśli chodzi o 3D - jakościowo jest identyczne.
ed. sry za podwójny post
Napisano 09 stycznia 2013 - 19:02
Napisano 02 listopada 2015 - 22:27
w końcu do mnei trafi za dni kilka tv z 3d i nie ma zadnego problemu z wyświetlaniem filmow 3d przez vlc na tv3d?
bo jak odpalam plik mkv 3d na komputerze (macbook pro retina koniec 2013) to tnie się film.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych